Δυσαρέσκεια για την παραγνώρισή της στον διορισμό της Νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης εκφράζει η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της, διατυπώνει τη θέση ότι θα έπρεπε να συμμετέχει ως θεσμός τόσο στη Συμβουλευτική Επιτροπή όσο και στη δημόσια διαβούλευση για χάραξη στρατηγικής σε σχέση με το βιβλίο, «ώστε να προωθούνται καλύτερα θέματα που αφορούν τους λογοτέχνες, από άτομα που οι ίδιοι εκλέγουν για να τους εκπροσωπούν».

«Θεωρούμε πως η ΕΛΚ, ως το πιο ιστορικό και το πιο μεγάλο ενεργό σωματείο λογοτεχνών (1978), με πλούσια ιστορία, δράση και προσφορά, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κυπρίων λογοτεχνών, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε θέματα γενικά που αφορούν το βιβλίο και ειδικότερα τη λογοτεχνία» αναφέρεται. Η ΕΛΚ ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν κρίνει αρνητικά τις επιλογές που έγιναν στα πρόσωπα, οι οποίες περιλαμβάνουν και συγγραφείς με ικανότητες, γνώσεις και αξιόλογη πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας.

Η Ένωση υποδεικνύει ότι πρέπει να συγκροτούνται επιτροπές «οι οποίες, μέσα από τη συλλογική σοφία, θα αναπτύσσουν στρατηγικές που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και διάδοση του κυπριακού βιβλίου».

Η ΕΛΚ δηλώνει πρόθυμη να σταθεί δίπλα στη νέα Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και υπεύθυνα να αναπτύξει συνεργασία με διάφορους τρόπους. Εξάλλου, θεωρεί ότι στο υπόμνημα που υπέβαλε το Δ.Σ. της ΕΛΚ κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με την Υφυπουργό Πολιτισμού, στις 8 Μαΐου 2024 έχει καταθέσει αρκετές εισηγήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι βοηθητικές στο έργο που επιτελεί η επιτροπή.

«Δραττόμενοι της ευκαιρίας, καλούμε το κράτος όπως προχωρήσει τάχιστα στην οικοδόμηση της νέας σύγχρονης Κρατικής Βιβλιοθήκης, καθώς και στην καλύτερη στελέχωση και λειτουργία των σχολικών, πανεπιστημιακών, δημοτικών βιβλιοθηκών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και, φυσικά, το έργο των Κυπρίων λογοτεχνών» καταλήγει η τοποθέτηση.