Μικρές παρεμβάσεις σε ένα όμορφο δομημένο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να προσθέσουν αξία, χωρίς να επιβαρύνουν την ομορφιά του τοπίου. Ένα παράδειγμα από την επαρχία της Γαλλίας με θέα τους αμπελώνες και τον ποταμό Ροδανό.

 Το χωριό Tupin-et-Semons στη νοτιοανατολική Γαλλία, δεν έχει παρά 650 κατοίκους. Οι οποίοι είναι πολύ περήφανοι για τον τόπο τους και κάνουν ότι μπορούν για να τον διαφυλάξουν αλλά και να τον απολαμβάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι επισκέπτες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το μικρό μονοπάτι (μήκος 750 μέτρα) που καταλήγει σε ένα εξώστη στον περίβολο της εκκλησίας και του παλιού δημαρχείου πάνω από τους αμπελώνες με θέα το Φυσικό Πάρκο Pilat, που περιβάλλει το χωριό αλλά και τον ποταμό Ροδανό που διασχίζει την ύπαιθρο του.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία της Vienne Condrieu Agglomération, μίας οργάνωσης στην οποία μετέχουν 30 κοινότητες της περιοχής. Εντάσσεται σε ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με στόχο να προτείνει θεματικές που επιτρέπουν την ανάδειξη των τοπίων, τη δημιουργία χώρων υποδοχής και εκδηλώσεων χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν να ενσωματωθεί το Belvedere στο υπάρχον περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου.

Τον σχεδιασμό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Collection, με έδρα την Γκρενόμπλ. Όπως εξηγεί ο Julien Giammarchi, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας, το χωριό χαρακτηρίζεται τόσο από τον οικισμό του όσο και από το φυσικό περιβάλλον. Για να διατηρηθεί η σχέση τοπίου και οικισμού, απορρίφθηκε η ιδέα ενός νέου αρχιτεκτονικού στοιχείου ξεκομμένου από τα δύο ισχυρά υπάρχοντα στοιχεία. Έτσι προτάθηκε μία λύση που θα αξιοποιεί και τα δύο αυτά στοιχεία, αποτελώντας μέρος τους. Το Belvedere έχει σχεδιαστεί ως μια γραμμή μέσα στο τοπίο, τονίζοντας διακριτικά την εμβληματική φυσιογνωμία του χωριού. Είναι ενσωματωμένο στην πλαγιά του λόφου και υποστηρίζεται από τον υπάρχοντα τοίχο αντιστήριξης. Η κατασκευή του ωστόσο, ειδικά του προβόλου που εξέρχεται έξι μέτρα προς το κενό, δεν ήταν εύκολη: Απαιτούσε υποδειγματικό συντονισμό από τις διάφορες ομάδες που εργάστηκαν. Η δομή κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε αλλού, στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε 3 μέρη για να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην τοποθεσία.

Το έργο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό belvedere. Εμπνευσμένο από τις απαλές καμπύλες που διαμορφώνουν τους λόφους, σχηματίζει μια φιδίσια διαδρομή που εντάσσει τον περιπατητή μέσα στο περιβάλλον, αφήνοντας τον να απολαύσει το τοπίο με όλες τις αισθήσεις. Από την αρχή της διαδρομής περιβάλλεται από το πράσινο ενώ από τον πρόβολο στο βλέμμα κυριαρχεί η θέα του Ροδανού. Στη συνέχεια, η πορεία οδηγεί τους επισκέπτες στην πλατεία δίπλα στην εκκλησία, έναν αυθεντικό χώρο συγκέντρωσης. Αρώματα, χρώματα, ήχοι αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές.

«Δεδομένου ότι ένα αρχιτεκτονικό αντικείμενο έχει νόημα μόνο όταν εξυπηρετεί χρήστες και χρήσεις, εστιάσαμε στο σχεδιασμό μιας παρέμβασης που, με μία γραμμή και μία χειρονομία, χωρίς να ξεφεύγει από την κλίμακα του χωριού, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο περιπάτου» λέει ο αρχιτέκτονας.

Το συνολικό κόστος των εργασιών υπολογίζεται γύρω στις 860.000€ συν ΦΠΑ, ποσό το οποίο έχει καλυφθεί τόσο από τοπικά κονδύλια όσο και ευρωπαϊκά.