Η διαρροή νερού από γειτονική κατοικία συνεχίζεται, το ίδιο και η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων.

Η κοροϊδία σε βάρος του Χαμπή Τσαγγάρη και του Μουσείου του στα Πλατανίσκια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συνεχίζεται. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, το πρόβλημα με την υγρασία στο Αρχείο του Μουσείου, που προκαλείται από διαρροή νερού από γειτονική κατοικία, συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του στον Έπαρχο Λεμεσού και στην υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκοκυπριακών Περιουσιών. 

Για έξι χρόνια, από το 2018 μέχρι σήμερα, οι εκκλήσεις του δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Δυστυχώς, εσπάσαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας! Εσυνέχισα να τους γράφω γράμματα τζαι τζείνοι επεριπαίζαν με πανηγυρικά πέντε χρόνια! Τωρά, εγινήκαν έξι τα χρόνια! Αποτάθηκα σε ούλλους τους ανώττερους τους. Έφτασα ώς τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας», σχολιάζει ο Χ. Τσαγγάρης, ο οποίος χαρακτηρίζει έγκλημα τα όσα συμβαίνουν εις βάρος του Μουσείου.

Τέλος του 2023, με ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Έπαρχος έστειλε πολιτικό μηχανικό και συνεργείο και έκαναν κάποια έργα. «Ευχαρίστησά τους δημόσια, ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Δυστυχώς, εγελάστηκα. Που τη γειτονικήν αυλήν, ολόχρονα, εισρέουν νερά στο πάτωμα του Αρχείου του Μουσείου όπου φυλάσσονται θησαυροί χαρακτικών, από τον 16ον αιώναν μέχρι σήμερα. Επιστολές του Δ.Σ. του Μουσείου, ημερομηνίας 6 Ιουνίου 2024, προς Έπαρχον Λεμεσού, Υπηρεσία Τ/Κ Περιουσιών Λεμεσού και κοινοτάρχην Πλατανίστειας, μένουν αναπάντητες. Δυστυχώς, αυτή είναι η Κύπρος…» σημειώνει με απογοήτευση ο γνωστός χαράκτης. 

Στις 30 Ιουνίου 2024 έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε, αλλά ακόμη να λυθεί το πρόβλημα. Η αρμόδια πολιτική μηχανικός που επισκέφθηκε το Μουσείο στις 29 Ιουλίου 2024 μαζί με συνεργείο, διαπίστωσε «διαρροές από τον λάκκο αποχέτευσης γειτονικής κατοικίας» και  «διαρροές από το λάστιχο υδατοπρομήθειας γειτονικής κατοικίας». Ο Χ. Τσαγγάρης ακόμα περιμένει έργα και όχι μόνο διαγνώσεις. Στις φωτογραφίες που μας απέστειλε φαίνεται η υγρασία στο πάτωμα του Αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Επίσης η σκουριά στις συρταριέρες όπου φυλάει χαρακτικούς θησαυρούς δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη διάρκεια της εγκληματικής αμέλειας των υπευθύνων. 

«Αν ο Πολιτισμός ήταν αξία σε τούτον τον τόπον, τούτα ούλλα τα απαράδεκτα δεν θα εσυμβαίναν», σχολιάζει με πίκρα ο χαράκτης. Παρόλα αυτά, νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, στην υφυπουργό Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, στην Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, «και σε όποιους άλλους επροσπαθήσαν να πείσουν τους “υπεύθυνους” ανεύθυνους των υπηρεσιών του Κράτους να λύσουν το πρόβλημαν». 

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου, μηχανικός στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού σε δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι «έγιναν ήδη κάποια έργα για να αποκλειστεί η διαρροή του νερού, το πρόβλημα περιορίστηκε αλλά δεν λύθηκε εντελώς». Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η διαρροή και ότι την ερχόμενη εβδομάδα μηχανικός της Επαρχιακής Διοίκησης θα επισκεφθεί το Μουσείο για να γίνουν κάποια επιπλέον έργα.