Απέρριψαν τελικά οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου για την πλήρωση της θέσης του Διοικητικού Διευθυντή της ΣΟΚ.
Οι βουλευτές –με εξαίρεση ενός- ψήφισαν να παραμείνει σταυρωμένο το κονδύλι για τη θέση του ΔΔ που είναι κενή από το 2019 και ενέκριναν την προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Το αίτημα και τα σχέδια για θέσεις Διοικητικού και Καλλιτεχνικού Διευθυντή έφεραν ενώπιον της Επιτροπής το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το διοικητικό συμβούλιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΟΚ Γαστών Χατζηαναστασίου και η λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού Χριστιάνα Ρουσουνίδου μίλησαν στη Βουλή για την αναγκαιότητα της πλήρωσης της θέσης του Διοικητικού Διευθυντή που είναι κενή από το 2019. «Δεν μπορεί το ΔΣ του Ιδρύματος να ασκεί διοικητικά καθήκοντα» είπε ο Γ. Χατζηαναστασίου και διαβεβαίωσε ότι ο ΔΔ δεν θα παρεμβαίνει στα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Ο Ευάνθης Χατζηλιασής, που εκπροσωπούσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε ότι το ΙΣΟΚ είναι ο μόνος οργανισμός που δεν έχει διοικητικό προϊστάμενο. Στη συζήτηση παρενέβη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, που ανέφερε ότι έχει εγκριθεί το κονδύλι για θέση Διοικητικού Διευθυντή, ο οποίος θα είναι μόνιμα στο μισθολόγιο, ενώ η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα είναι με αγορά υπηρεσιών.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας και ο Γιώργος Κουντούρης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Όπως ανέφεραν, σε μελέτη της εταιρείας PWC, την οποία ζήτησε το προηγούμενο ΔΣ του ΙΣΟΚ, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για θέση ΔΔ, την οποία όμως αγνόησε το νυν ΔΣ. Επίσης ο Γ. Κουντούρης ανέφερε ότι σε ορχήστρες άλλων χωρών υπάρχει μόνο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ενώ στη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών υπάρχει Αναπληρωτής Διοικητικός Διευθυντής.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης τάχθηκε εναντίον της πλήρωσης της θέσης του ΔΔ και υποστήριξε ότι «το νέο ΔΣ με οδηγίες του Προεδρικού θέλει να διορίσει κάποιον για να ελέγχει την ορχήστρα, να δημιουργούνται εντάσεις και να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες». Ο Χ. Χριστοφίδης επεσήμανε ακόμη ότι «η φιλοσοφία για Διοικητικούς Διευθυντές σε τέτοιου είδους οργανισμούς κρίθηκε από την ολομέλεια πρόσφατα, η οποία “σταύρωσε” το κονδύλι για Διοικητικό Διευθυντή για τον ΘΟΚ».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς ρώτησε τον Γ. Κουντούρη ποιος θα ελέγχει τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές όταν δεν θα υπάρχει ΔΔ. Ο Γ. Κουντούρης απάντησε ότι ο έλεγχος γίνεται από εσωτερικό ελεγκτή, από τον Γενικό Ελεγκτή και από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε δική του παρέμβαση ο μουσικός της ορχήστρας Νίκος Πίττας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται ΔΔ και υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μουσικών της ορχήστρας και να προσληφθούν νέοι. Στη συζήτηση παρενέβη και συντεχνιακός της ΠΕΟ που εκπροσωπούσε τους μουσικούς, ο οποίος συμφώνησε με τη μελέτη της PWC και πως είναι αρκετοί οι δυο καλλιτεχνικοί διευθυντές. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ πρόσθεσε πως εκκρεμεί η καταβολή του Ταμείου Προνοίας των μουσικών της Ορχήστρας από τον Μάρτιο του 2024.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ απέρριψε επίσης το αίτημα για θέση ΔΔ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο την ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για τους ανάπηρους, τους μονογονιούς, τις ευάλωτες ομάδες και πολλά σημαντικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στον τόπο, να φέρνουμε και άλλες θέσεις διευθυντών στα διάφορα τμήματα και οργανισμούς του κράτους». Σχολίασε επίσης ότι «η οικονομική διαχείριση και ο έλεγχος της κρατικής ορχήστρας μπορεί κάλλιστα να διενεργείται από τον προϊστάμενο των οικονομικών θεμάτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού».