Προσχέδιο Διακήρυξης για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα έχει ετοιμάσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Λίνας Κασσιανίδου με τους ομολόγους της, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9).
Μέσω της Διακήρυξης αυτής επιδιώκεται η προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της περιφερειακής πολιτιστικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική ελευθερία και διαφυλάσσοντας τη μεσογειακή πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στο πνεύμα της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ισότητας και της συμπεριληπτικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της Διακήρυξης, το οποίο τυγχάνει διαβούλευσης από τα κράτη μέλη του MED9, προβάλει την οικουμενικότητα και το αδιαίρετο των πολιτιστικών δικαιωμάτων, συνδέοντας την επιτυχή ενάσκησή τους με τις πολιτικές όχι μόνο για την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για τη μετανάστευση, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, το φύλο.
«Θεωρούμε την υιοθέτηση της Διακήρυξης αυτής πολύ σημαντική, αφού δίδει το στίγμα της σύγχρονης πολιτικής μας για τον πολιτισμό, που στόχο έχει την αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων» τόνισε η Λ. Κασσιανίδου. «Παράλληλα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτή την διακήρυξη το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενισχύει με τον δικό του τρόπο την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ» ανέφερε.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ανακοινώσει και τη διεξαγωγή Συνεδρίου με θέμα «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε καιρούς κρίσης – Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο ίδιο πλαίσιο.

Με σημερινή της τοποθέτηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων των Υπουργών της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο, η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού MED9 που διοργανώνει το Υφυπουργείο στόχο έχει μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός σε περιόδους κρίσης, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε περιβαλλοντική, είτε οφείλεται σε πολεμική σύρραξη.
Η ίδια έκανε λόγο για ανάγκη να διασφαλιστούν τα πολιτιστικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν λόγω του επιταχυνόμενου ρυθμού πολιτικών, οικονομικών, κλιματικών και τεχνολογικών προκλήσεων, εκφράζοντας την ευχή ότι οι Υπουργοί Πολιτισμού θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα.
«Τα πολιτιστικά δικαιώματα προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου να αναπτύξει και να εκφράσει τις δικές του αξίες, πεποιθήσεις, γνώσεις και τέχνες, να ακολουθεί τους δικούς του ηθικούς κώδικες και τρόπο ζωής, και να μιλάει στην ίδια του τη γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική του κληρονομιά» σημείωσε.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού έκανε επίσης αναφορά στο ορόσημο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη λεηλασία, καταστροφή, βεβήλωση, κλοπή και παράνομη εξαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επεσήμανε ότι το Υφυπουργείο, σε συνεργασία με τα τμήματα και τους εταίρους του, διεξάγει συνεχή αγώνα για τη διάσωση των μνημείων στα κατεχόμενα και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των πολιτιστικών μας δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υφυπουργείου και βασικό θέμα συζήτησης της Συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού MED9.
Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή και με τη στήριξη των εταίρων Υπουργών Πολιτισμού η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο πολιτισμός πρέπει να έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου.
Το συνέδριο με τίτλο «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε Περιόδους Κρίσης– Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργανώνεται το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, πριν τη διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων. Χαιρετισμό απευθύνει, μεταξύ άλλων, η Επικεφαλής της Μονάδας Πολιτιστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατρίν Μανιάν, ενώ κεντρική ομιλήτρια είναι η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ στον Τομέα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων Αλεξάνδρα Ξανθάκη.
Το συνέδριο ξεκινάει στις 9π.μ. και είναι ανοικτό για το κοινό. Θα διεξαχθεί στην αίθουσα Β108 του Κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά θα μεταδίδεται και διαδικτυακά.