Έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 84 χρόνων η Maria Giulia Guzzo Amadasi (1940-2024) κορυφαία ερευνήτρια της Φοινικικής επιγραφικής και της Σημιτικής Φιλολογίας, η οποία ασχολήθηκε με τη μελέτη και ερμηνεία των φοινικικών κειμένων της Κύπρου και ειδικότερα του αρχαίου Κιτίου.

Σε ανακοίνωση του ο Διευθυντής και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων εκφράζουν την θλίψη τους για το θάνατο της σπουδαίας ερευνήτριας.

Η Maria Giulia Guzzo Amadasi ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, όπου δίδαξε για δεκαετίες. Συμμετείχε σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και δημοσίευσε βιβλία και άρθρα, που την καθιέρωσαν ως επιστήμονα με τεράστια ακτινοβολία στη μελέτη των σημιτικών γλωσσών και επιγραφών. Εξαιρετικά δραστήρια και παραγωγική στην έρευνά της, εργαζόταν ακούραστα μέχρι το τέλος.

Ήδη από την δεκαετία του 1970, ασχολήθηκε με τη μελέτη και ερμηνεία των φοινικικών κειμένων της Κύπρου και ειδικότερα του αρχαίου Κιτίου, θεμελιώνοντας την εις βάθος μελέτη της φοινικικής επιγραφικής στην κυπριακή αρχαιολογία. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση του τιτάνιου έργου που ανέλαβε, με την τελική δημοσίευση των σχεδόν 800 επιγραφών που ανέσκαψε στο ανάκτορο του αρχαίου Ιδαλίου η Μαρία Χατζηκωστή. Στενός συνεργάτης της σε αυτό το εξαιρετικής σημασίας έργο ήταν ο José Ángel Zamora López. Κατάφερε, ωστόσο, να ολοκληρώσει τη μελέτη τους και η μοναδική σε βάθος γνώση της στην Φοινικική γλώσσα της Κύπρου, μας χάρισε μέσα από κάποια πρώτα άρθρα που πρόλαβε να δημοσιεύσει, πολύτιμες ματιές στην οργάνωση της αρχαίας πολιτείας.

Στοιχεία που την χαρακτήριζαν ήταν η καλοσύνη της, η διάθεσή της να στηρίζει τους νέους ερευνητές, η μέριμνά της για διάδοση των γνώσεών της. «Επιγραφολόγος με ευαισθησία στην ανάγκη της ανάδειξης της ιστορικής (πέραν της γλωσσικής) κατανόησης των κειμένων, σοφή ακαδημαϊκός, με ευγένεια, συστολή και διακριτικότητα, θα την θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην κυπριακή αρχαιολογία» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Αρχαιοτήτων.