Αν και απέχουμε έξι σχεδόν χρόνια από τη διοργάνωση των παγκόσμιου αγώνων ποδοσφαίρου FIFA 2030, το Μαρόκο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τελικό αγώνα σχεδιάζοντας ένα νέο γήπεδο προσδοκώντας να καταστεί το μεγαλύτερο του κόσμου.
Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ της Βόρειας Κορέας. Άνοιξε το 1989, με χωρητικότητα 150.000 ανθρώπων, αλλά μετά από ανακαινίσεις που έγιναν εκτιμάται ότι ο χώρος φιλοξενεί πλέον 114.000 φιλάθλους. Το νέο στάδιο του Μαρόκο, το Grande Stade Hassan II, με 1000 θέσεις περισσότερες, διεκδικεί τώρα την πρωτιά αλλά και τη διεξαγωγή του τελικού, του οποίου η τοποθεσία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Βασικός ανταγωνιστής είναι η Ισπανία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα είναι μια ιδιαίτερη διοργάνωση, αφού θα διεξαχθούν αγώνες σε έξι χώρες. Τα πρώτα τρία παιχνίδια θα γίνουν σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη λόγω του ότι συμπληρώνεται ένας αιώνας από το πρώτο Μουντιάλ, το οποίο είχε διεξαχθεί στην Ουρουγουάη. Από εκεί και πέρα, η διοργάνωση θα μεταφερθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, που είναι οι τρεις χώρες που πήραν το χρίσμα από τη FIFA. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία θέλει όπως ο τελικός διεξαχθεί στο ανακαινισμένο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, οι Μαροκινοί όμως θέλουν να τον «κλέψουν» και έχουν βάλει μπρος το μεγαλεπήβολο σχέδιό τους.

Το Grand Stade Hassan II θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 100 εκταρίων στην πόλη Ελ Μανσούρια, 40 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Καζαμπλάνκα. Η τοποθεσία είναι στρατηγικά επιλεγμένη ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, τόσο τον τοπικό (θα φιλοξενεί δύο τοπικούς συλλόγους) όσο και τον παγκόσμιο.
Τον σχεδιασμό έχουν αναλάβει τα γραφεία Oualolou + Choi και Populous. Το πρώτο έχει ιδρυθεί το 2001 από τους Linna Choi (με καταγωγή τις ΗΠΑ και την Κορέα) και τον Tarik Oualalou (με καταγωγή το Μαρόκο και τη Γαλλία), οι οποίοι έχουν ήδη αποπερατώσει μεγάλα έργα στο Μαρόκο, ενώ το δεύτερο γραφείο (Populous) έχει τα κεντρικά του γραφεία στο Κάνσας και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό μεγάλων χώρων συνάθροισης, όπως γήπεδα, συναυλιακούς χώρους, πάρκα.

Ο σχεδιασμός αντλεί έμπνευση από το μαροκινό “moussem”, ένα είδος παραδοσιακής σκηνής, ενώ το στέγαστρο θα καλύπτει τόσο τους φιλάθλους στο εσωτερικό του γηπέδου όσο και τους κήπους που θα το περιβάλλουν.
Η οροφή είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, κατασκευασμένη από πλέγμα αλουμινίου. Η κατασκευή υποστηρίζεται από 32 σκάλες που σχηματίζουν μνημειώδεις πύλες οι οποίες οδηγούν σε υπερυψωμένους κήπους, 28 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αυτοί οι κήποι προσφέρουν μια ξεχωριστή χωρική εμπειρία, δημιουργώντας ένα πράσινο περιβάλλον κάτω από την ημιδιαφανή οροφή. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει επίσης βοτανικούς κήπους στο επίπεδο του εδάφους, ενισχύοντας περαιτέρω τη σύνδεση του σταδίου με τη φύση.

Ο κύριος χώρος καθισμάτων του σταδίου είναι δομημένος με τρεις απότομες βαθμίδες σε κάθε άκρο, που φιλοξενεί 29.500 θεατές ανά άκρο. Εκτός από αυτούς τους χώρους γενικής εισόδου, το στάδιο περιλαμβάνει πέντε επίπεδα φιλοξενίας σε κάθε πλευρά του γηπέδου, παρέχοντας θέσεις για 12.000 επισκέπτες VVIP, VIP και φιλοξενίας, καθώς και ένα Royal box.
Όπως εξηγούν οι δημιουργεί του, το Grand Stade Hassan II είναι βαθιά ριζωμένο στη μαροκινή κουλτούρα με τις παραδόσεις και τις σύγχρονες εκφράσεις της. Έχει τις ρίζες του σε αρχέγονες μορφές και στοιχεία και αποτελεί ενσάρκωση της μεγάλης παράδοσης της μαροκινής φιλοξενίας.
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται πως θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του μαροκινού ποδοσφαίρου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για τους φιλάθλους και ενισχύοντας τη θέση του Μαρόκου στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.
Άλλα μεγάλα γήπεδα είναι το Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία για κρίκετ με 132.000 θέσεις, το Καμπ Νου στην Ισπανία με 100.000 θέσεις, το στάδιο Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού με επίσης 100.000 θέσεις.