Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική, χορό και θέατρο, αρχίζει στις 5 Σεπτεμβρίου το δεύτερο μέρος του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό της Αξιοθέας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, το φιλότεχνο κοινό καθώς επίσης τους σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι για τους επόμενους δύο μήνες με την ποίηση της τέχνης τους θα μας οδηγήσουν στη μυθική εκείνη ρωγμή του χρόνου, με τις εξαίσιες και μαγικές νύχτες στον έναστρο κήπο της Αξιοθέας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι καταξιωμένοι μουσικοί Hub Hildenbrand (Γερμανία), Γαβριήλ Καραπατάκης (Κύπρος) και Ζαχαρίας Σπυριδάκης (Κρήτη) παρουσιάζουν ένα διαπολιτισμικό τζαζ πρότζεκτ εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ηχητική ιδέα τους.

Το Θέατρο ένα προτείνει στις 7,8,9 Σεπτεμβρίου το αριστούργημα του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των ζώων» σε διασκευή Αντρέα Χριστοδουλίδη.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου για να μας παρασύρει στη μαγεία των λυρικών μελωδιών και των ιστοριών του. Μαζί του τραγουδά η Κατερίνα Παράσχου. Μια μουσική παράσταση με παραμύθια, ιστορίες και τραγούδια που μας υπενθυμίζει πως αν σταματήσει να μας συγκινεί η ομορφιά και αν σταματήσει να μας διδάσκει η ασχήμια θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών παρουσιάζει στις 16 Σεπτεμβρίου μια μουσικοχορευτική παράσταση που αναδεικνύει το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού ο οποίος ξεριζώθηκε με τη βίαιη εισβολή του 1974. Με τους ήχους του βιολιού και του λαούτου, το άκουσμα των κυπριακών φωνών, τον χορό και τις κατά τόπους παραδοσιακές φορεσιές, η παράσταση μας ταξιδεύει σε ολόκληρη την Κύπρο: Καρπασία, Μεσαορία, Λευκόνοικο, Ακανθού, Κορμακίτη, Κυθρέα, Τηλλυρία, Πόλη Χρυσοχούς, Πέγεια, Κρασοχώρια Λεμεσού-Κέδαρες, Πιτσιλιά-Αγρίδια, Ζώδια, Λύση, Αυγόρου, Κοκκινοχώρια, για να καταλήξει στο ανατολικότερο σημείο του νησιού, στη χερσόνησο της Καρπασίας, όπου πραγματοποιείται το γλέντι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάζει στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου την καινούρια του παραγωγή, Φοίνισσες του Ευριπίδη, μία τραγωδία η οποία διδάχτηκε για πρώτη φορά μεταξύ 411 και 409 π.Χ.

Στη συνέχεια στις 20 Σεπτεμβρίου το αμιγώς γυναικείο σχήμα Women of Note, αποτελούμενο από καλλιτέχνες με αξιόλογες σπουδές και σημαντική καλλιτεχνική πορεία, θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή συναυλία κλασικής μουσικής με έργα που γράφηκαν αποκλειστικά από γυναίκες συνθέτες.

Ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη και άνθρωπο Νότη Μαυρουδή μέσα από τα τραγούδια του απολαύσουμε στις 22 Σεπτεμβρίου. Ερμηνεύουν οι τραγουδίστριες Νένα Βενετσάνου και Μαρία Θωίδου, καθώς και μέλη της ομάδας των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola), με συνοδεία στην κιθάρα από τον συνεργάτη του Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν.

Στη συναυλία «Οι πατρίδες της ψυχής μας», στις 26 Σεπτεμβρίου μια ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών από την Κρήτη και την Κύπρο μάς καλούν σε μια μουσική περιδιάβαση που υπερβαίνει τα φυσικά όρια και τα σύνορα, και οδηγεί στους τόπους της ψυχής και στις πατρίδες όπου ποτέ δεν θα νιώσουμε ξένοι.

Τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου μάς ταξιδεύουν για ακόμη μια φορά, με ερμηνείες έργων μεγάλων συνθετών της εποχής του Μπαρόκ, μέσα από τα οποία διαμορφώθηκε η σύγχρονη μουσική δημιουργία. Ένα ταξίδι με έργα – αριστουργήματα για σολίστ και μουσικά σύνολα με καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο τον Πέτρο Στυλιανού στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα με την Ορχήστρα Βιολώνε η οποία θα παρουσιάσει την εκδήλωση «Βιολιά στην Παράδοση». Η Ορχήστρα Βιολιώνε, η οποία δημιουργήθηκε το 2018, αποτελεί μια πολυμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σόλων Μιχαηλίδης» μας συστήνει στις 4 Οκτωβρίου τέσσερις χαρισματικούς νέους καλλιτέχνες που έχουν βραβευθεί στους μουσικούς διαγωνισμούς του. Οι τραγουδίστριες Έλλη Κουτσούλη – σοπράνο (βραβείο 2017) και Ραφαέλλα Χαραλάμπους – μετζοσοπράνο (1ο βραβείο 2019), καθώς επίσης η Δόνα Αμύροτου – κρουστός (1ο βραβείο 2023) έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Μαζί τους εμφανίζεται ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου – πιανίστας (2ο βραβείο 2023) ο οποίος συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια στις 8 Οκτωβρίου ακολουθεί μια συναυλία με το Trio Rondine, μια νεοσύστατη μπάντα που αποτελείται από τρεις Κύπριους μουσικούς. Το σχήμα έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αξιοθέας για να παρουσιάσει στο κοινό δημιουργικές διασκευές παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών από τις ακτές της Μεσογείου, καθώς και γνωστά θέματα από ταινίες-σταθμούς του κινηματογράφου.

Μια ξεχωριστή ομάδα σαξοφωνιστών, η ορχήστρα καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης «Διαφυγή» συμπράττουν για να ερμηνεύσουν ορχηστρικά κομμάτια με τη συνοδεία σαξοφώνων. Στη συναυλία που θα δοθεί στις 10 Οκτωβρίου και η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σαξοφωνίστα Στέλιου Αροδίτη, θα ακουστούν από τις πιο αγαπημένες και γνωστές συνθέσεις του ελληνικού ρεπερτορίου με ενορχήστρωση για σαξόφωνα και ορχήστρα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου με τη συναυλία «Μεταξύ Ανατολής και Δύσης». Τα μέλη του Foundàna Ensemble διερεύνησαν τις διασυνδέσεις μεταξύ της ιταλικής και της κυπριακής μουσικής κουλτούρας των μέσων του 16ου αιώνα και παρουσιάζουν μια εμπεριστατωμένη επιλογή από τραγούδια βασισμένη στην ιδέα της υβριδικότητας και της διαπολιτισμικότητας.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας. Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.30μ.μ. Εξαιρούνται οι παραστάσεις του Θεάτρου Ένα που αρχίζουν στις 9μ.μ. τηλ. 22894531-2