Το CIIM Bioeconomia Center του Πανεπιστημίου Λεμεσού σε συνεργασία με τον οργανισμό «Κούριον 2030» υλοποίησε μια σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, στα πλαίσια της Υποψηφιότητας του Δήμου Κουρίου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 εστιάζοντας στη προώθηση της «Πολιτισμικής Βιωσιμότητας».
Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν τον Ιούνιο και Ιούλιο 2024, διαδικτυακά και δια ζώσης στον Πολιτιστικό χώρο «Αργώ» στην Ερήμη. Ο εκπαιδευτής των εργαστηρίων ήταν ο επικεφαλής του CIIM Bioeconomia Centre του Πανεπιστημίου Λεμεσού, Δημήτρης Τσιρόπουλος.
Οι θεματικές των εργαστηρίων ήταν οι ακόλουθες:
- Ανάλυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε σχέση με τον Πολιτισμό
- Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Πολιτισμική Βιωσιμότητα
- Μετάβαση στην Πράσινη Πολιτισμική Επιχειρηματικότητα

Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι συμμετέχουσες/οντες έλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής.
Η κάθε θεματική αποτελείτουν από 4 συναντήσεις. Σε κάθε συνάντηση, οι συμμετέχουσες/οντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο σε κάθε μία από τις πιο πάνω θεματικές.
Παράλληλα, μέσα από τις πρακτικές ασκήσεις δημιουργήθηκε αξιόλογο υλικό, το οποίο θα ενισχυθεί και θα αξιοποιηθεί μετέπειτα από τις ομάδες εργασίας του οργανισμού «Κούριον 2030» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της 10 ετούς πολιτιστικής στρατηγικής του νεοσύστατου Δήμου Κουρίου.
Οι συμμετέχουσες/ οντες μέσα από την ενεργή τους εμπλοκή στα εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις διασυνδέσεις ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και να συμβάλλουν ενεργά μέσω της μεθόδου της συν-δημιουργίας στη διαμόρφωση μιας κοινότητας που στηρίζεται στις αρχές της οικολογικής συνείδησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ανάγκη για περιβαλλοντικά φιλικές πολιτιστικές πολιτικές και προγράμματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η ενσωμάτωση της πράσινης μετάβασης στον πολιτισμό δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και ευκαιρία για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι περιβαλλοντικά φιλικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συλλογική συνείδηση και προωθώντας την κοινωνική συνοχή.

Ο Δήμος Κουρίου, μέσα από την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών στόχων, φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους στην πράσινη πολιτιστική επιχειρηματικότητα και να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα για τις μελλοντικές γενεές.
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού ευχαριστεί θερμά την ενεργό συμμετοχή και τη συνεισφορά των ατόμων εντός και εκτός της κοινότητας του Δήμου Κουρίου και προσβλέπουμε στη συνέχεια μιας παραγωγικής και αποτελεσματικής συνεργασίας για τη συν-δημιουργία της πολιτιστικής στρατηγικής του νεοσύστατου Δήμου Κουρίου που έχει ως στόχο την αναγέννηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Οργανισμού «Κούριον 2030» μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ.