Νέα τοιχογραφία δημιούργησε στη Λευκωσία ο διακεκριμένος Έλληνας καλλιτέχνης Φίκος, τιμώντας την 50ή επέτειο από την Τούρκικη εισβολή του 1974.

Το έργο, με τίτλο «Ειρήνη», αντλεί έμπνευση από το φερώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και ειδικότερα από τον στίχο «Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος· κι ο ήλιος ψυχή μες στον άνθρωπο».

Η τοιχογραφία, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, απεικονίζει μια κεντρική φιγούρα που συμβολίζει την ειρήνη, λουσμένη στο φως του ήλιου. Η φιγούρα κρατά στα χέρια της την μοιρασμένη Κύπρο, αντιπροσωπεύοντας την ενότητα και την ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον.

Το έργο συνδυάζει βυζαντινά και σύγχρονα στοιχεία, μια χαρακτηριστική προσέγγιση του καλλιτέχνη, η οποία αντανακλά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Αυτό δεν είναι το πρώτο έργο του Φίκου που σχετίζεται με την εισβολή. Προηγούμενα έργα του στην Λευκωσία περιλαμβάνουν την τοιχογραφία «Ονήσιλος», εμπνευσμένη από το ποίημα του Παντελή Μηχανικού και την τοιχογραφία «Ευρώπη».

Παράλληλα, ο πίνακας «Ειρήνη» του Φίκου εκτίθεται σε καμβά και αποτελεί μέρος της ομαδικής έκθεσης «Collective Personal» στην Edit Gallery στη Λεμεσό, μαζί με έργα των Δανάη Πάτσαλου, Ιμπραήμ Ιντζέ, Λευκής Σαββίδου, Λίας Λαπίθη, Μαριάντρης, Νουρτάνε Καραγκίλ, Νικόλα Κυρίλλου και Yeti. Η έκθεση εξερευνά το κοινό τραύμα της Κύπρου και την ελπίδα για ειρήνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 14 Σεπτεμβρίου

Ποιος είναι ο Φίκος

Ο Φίκος, γεννημένος στην Αθήνα το 1987, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό του ταξίδι στην αυγή της νέας χιλιετίας. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη τέχνη του graffiti και τις σπουδές στη Βυζαντινή ζωγραφική υπό την καθοδήγηση του διάσημου εικονογράφου Γεωργίου Κορδή, ο Φίκος εξέλιξε την τεχνική του μέσω της συνεργασίας τους, δημιουργώντας τοιχογραφίες σε ορθόδοξες εκκλησίες παγκοσμίως.

Η μετάβαση από τη street art σε μνημειακές τοιχογραφίες έγινε με απόλυτη φυσικότητα, με πιο αναγνωρίσιμη τη δημιουργία του «Γη και Ουρανός» στο Κίεβο της Ουκρανίας—ένα εντυπωσιακό έργο 46 μέτρων που αποτελεί τη μεγαλύτερη Βυζαντινή τοιχογραφία παγκοσμίως και το ψηλότερο ελληνικό έργο από την αρχαιότητα.

Αντλώντας έμπνευση από διάφορες καλλιτεχνικές παραδόσεις όπως η αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και ο μοντερνισμός, το έργο του Φίκου είναι μια συναρπαστική σύντηξη ποικίλων επιρροών, που εκφράζονται κυρίως μέσω καμβάδων και τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο. Ο Φίκος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και φεστιβάλ διεθνώς. Το μοναδικό του στυλ, το οποίο αποκαλεί «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική», συνεχίζει να μαγεύει και να εμπνέει το κοινό παγκοσμίως.