Μια πρώτη γεύση από τη μεγάλη επετειακή έκθεση «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», την οποία διοργανώνει η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είχαν την ευκαιρία να πάρουν την Τετάρτη εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, βουλευτές και λειτουργοί των ΜΜΕ.  

Η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσημα σε ειδική εκδήλωση στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- ΣΠΕΛ τις δράσεις της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που περιλαμβάνουν την τρίγλωσση έκδοση «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων» και την ομώνυμη μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 20 Σεπτεμβρίου. Παρουσιάστηκε στο ισόγειο της ΣΠΕΛ ένα μικρό μόνο μέρος της εν λόγω έκθεσης, η ετοιμασία της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα καταλαμβάνει όλους τους ορόφους της Πινακοθήκης.  

Το πολυθεματικό υλικό, μέρος του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά, παρουσιάζεται ενδεικτικά στην έκδοση και θα εκτεθεί στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- ΣΠΕΛ το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου- 13 Δεκεμβρίου 2024.  

Από το περασμένο καλοκαίρι, οι ομάδες εργασίας των δύο κοινοβουλίων διεκπεραίωσαν ενδελεχή έρευνα σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό το οποίο απόκειται ή ανήκει σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά, πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κατεχόμενους δήμους, κοινότητες και σωματεία, θρησκευτικούς, δικοινοτικούς και άλλους φορείς σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου τον τελευταίο μισό αιώνα, από το τραγικά κομβικό 1974 μέχρι την ανάκαμψη, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.

Η έκθεση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, δημοσιεύματα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα της εποχής, μαρτυρίες, επαναπατρισθέντα εκκλησιαστικά κειμήλια και αρχαιολογικά εκθέματα, εικαστικά έργα, συλλεκτικά και επετειακά γραμματόσημα, αφίσες και άλλα ενθυμήματα, τα οποία αποτυπώνουν τις ποικίλες πτυχές του πιο βαθιού τραύματος του νησιού. Μεγάλο μέρος του υλικού αυτού περιλαμβάνεται με επεξηγηματικά κείμενα στην έκδοση και συνοδεύεται από βιωματικά κείμενα των μελών της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης. Η έκδοση είναι τρίγλωσση και θα διατίθεται δωρεάν.

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ήταν ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης και μέλη οι Ανδρέας Ι. Βοσκός, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Άννα Μαραγκού, Πέτρος Παπαπολυβίου, Ανθή Τοφαρή και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Οι δύο αλληλένδετες δράσεις, ο τίτλος των οποίων εμπνέεται από τη σύνθεση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αιγιαλούσης επίσκεψις» (2003), αφορούν σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου από το τραγικά κομβικό 1974 και τις διαχρονικές συνέπειές του, μέχρι την ανάκαμψη σε συγκεκριμένους τομείς, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.  

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ειδικά η φετινή καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ισοδυναμεί με ισχυρή πράξη αφύπνισης της συλλογικής μας μνήμης, αλλά και μια χειρονομία τιμής για όλους όσοι έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Η Αννίτα Δημητρίου Δημητρίου σημείωσε ότι μισός αιώνας δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει, αλλά ότι όλα πρέπει να αλλάξουν τώρα. 

Την εκδήλωση άνοιξε η τραγουδίστρια Κατερίνα Παράσχου, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου» (στίχοι Μιχάλη Φωτιάδη, μουσική Μαρίζας Κωχ) και την οποία συνόδευσε ο Άγγελος Χεΐπέλογλου στην κιθάρα.