Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Mostra στην Πορτογαλία συμμετέχει το Θέατρο Ροή, με το θεατρικό έργο του Ανδρέα Νικολαΐδη «The River».
Η παράσταση παρουσιάζεται στη μικρή αίθουσα του ιστορικού Θεάτρου Circo στην Μπράγκα, το Σάββατο 20 Ιουλίου, μέρα μαύρη και συμβολική για την Κύπρο, με το θέατρο Ροή να προβάλει στην Ευρώπη τη θέληση για λύση του Κυπριακού 50 ακριβώς χρόνια μετά την εισβολή.
Το έργο του Ανδρέα Νικολαΐδη γεννήθηκε από τον θεσμό 24 Hour του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και εμπνέεται από τη διαχωριστική γραμμή της Κύπρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης Ντερμάν Ατίκ και παίζουν οι ηθοποιοί Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Τζενκ Γκιούρτσαγκ και Ανδρέας Νικολαΐδης.
Στην υπόθεση, δύο άνθρωποι συναντιούνται στις απέναντι όχθες ενός ποταμού, διατηρώντας ένταση μεταξύ τους. Ένας άγνωστος καταφθάνει και συστήνεται ως γεφυροποιός σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει την ειρήνη, χωρίς οι προσπάθειες να ευωδόνονται. Η παράσταση είναι τρίγλωσση: ελληνικά/ τουρκικά/ αγγλικά με υπερτίτλους στα πορτογαλικά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 19 μέχρι τις 27 Ιουλίου στις γειτονικές πόλεις Μπράγκα, Μάια, Μπαρσέλος και Φάφε της βόρειας Πορτογαλίας με 9 συμμετοχές παραστάσεων από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και φυσικά την Κύπρο.
«Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι μια ακόμη στιγμή, όπως κι άλλες στον κόσμο, επιβεβαίωσης και αλληλεγγύης του θεάτρου ενάντια στη βαρβαρότητα και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Ρούι Μαδέιρα, διευθυντής της Companhia de Teatro de Braga, εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ.
Ο Μαδέιρα ανέφερε ακόμη έναν σκοπό της διοργάνωσης που είναι «να αναγνωρίσει τη σημασία της τέχνης του θεάτρου ως θεμελιώδους φορέα για την ειρήνη, την ποικιλομορφία και την πολιτιστική ταυτότητα» και να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό στις πόλεις και τις χώρες που εμπλέκονται να έρθουν πιο κοντά και να γνωρίσουν «άλλες πρακτικές και σκηνικές προτάσεις σε άλλες γλώσσες».
Φέτος, για πρώτη φορά, η διοργάνωση έχει και τη συμμετοχή Κριτικής Επιτροπής αποτελούμενης από τη θεατρική συγγραφέα Τερέζα Φρότα, τον Βραζιλιάνο ηθοποιό Χένρι Πανιοντσέλι, τον Ισπανό θεατρικό συγγραφέα Μανουέλ Γκουέδε- Ολίβα, την ερευνήτρια Τερέζα Σαλομέ, τον ηθοποιό και συγγραφέα Ζοσέ Μαρτίνς και τον Ουκρανό Ολεξάντρ Κνίχα, πρόεδρο της Ευρασιατικής Θεατρικής Ομοσπονδίας (ETA), ενός διεθνούς φορέα και συνδιοργανωτή του φεστιβάλ που ενσωματώνει δομές και καλλιτέχνες από 30 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.