Ένα διακοινοτικό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

Ανακοινώθηκαν τα άτομα και οι οργανισμοί που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα επιχορήγησης «Τέχνη για Κοινωνική Δράση» (Art For Social Action- ASA).

Αυτά τα έργα ξεχώρισαν για τη δέσμευσή τους να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τέχνης για να προωθήσουν θετική κοινωνική αλλαγή και να δώσουν έμπνευση στις κοινότητες σε όλο το νησί.

Οι επιχορηγούμενοι του προγράμματος θα λάβουν χρηματοδότηση, καθοδήγηση και πόρους για να υλοποιήσουν τα έργα τους. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούν με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες και οργανισμούς, καλλιεργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης και δημιουργικότητας.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης «Τέχνη για Κοινωνική Δράση» υλοποιείται από τις ΜΚΟ Visual Voices, Civil Society Initiative (SiTi) και το Management Center of the Mediterranean (MC), στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικοδόμηση Κοινότητας– Τέχνη για Κοινωνική Δράση» (BCASA), το οποίο κατέστη δυνατό χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025 με πρόσθετες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης ASA χρησιμοποιεί την τέχνη ως εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή και την ανάπτυξη της κοινότητας. Περιλαμβάνει καλλιτέχνες και ακτιβιστές που συνεργάζονται με ΟΚΠ και τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, την προώθηση του διαλόγου και την καλλιέργεια θετικών αλλαγών. Στόχος του είναι να εμπλέξει τα μέλη της κοινότητας στη δημιουργική διαδικασία, ενώ παράλληλα ασχολείται με θέματα που αφορούν τη διαβίωση και το περιβάλλον.

Τα επιλεγμένα έργα έλαβαν χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους €40.000 για να υλοποιήσουν την αποστολή τους να προωθήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη συνοχή της κοινότητας, την ενδυνάμωση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Οι επιχορηγούμενοι επιλέχθηκαν μετά από μια πλήρη διαδικασία επιλογής, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες προσεγγίσεις, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους στο να επιτύχουν θετική κοινωνική αλλαγή. Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών και διατομεακών προσεγγίσεων με μοναδική προοπτική και σκοπό.

Τα έργα θα πάρουν σάρκα και οστά με συναρπαστικές δημόσιες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που θα προσελκύσουν τις κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.

«Το πάθος και η δημιουργικότητα που επιδεικνύουν οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων, μας μας εμπνέει» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Visual Voices και ειδική σε θέματα επιχορηγήσεων της ASA Ελένη Αγκαστινιώτου. «Τα έργα τους δεν αποτελούν μόνο παράδειγμα καλλιτεχνικής ποιότητας, αλλά αναδεικνύουν τη μετασχηματιστική δυνατότητα της τέχνης στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και στην καλλιέργεια της κοινωνικής δέσμευσης. Μέσω ισχυρών διατομεακών συνεργασιών μεταξύ οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ακτιβιστών και καλλιτεχνών, ανοίγουν οι κατάλληλοι οδοί για ουσιαστική αλλαγή» σημείωσε.

«Πιστεύουμε στη δύναμη των τεχνών να πυροδοτούν συζητήσεις, να προκαλούν αντιλήψεις και να εμπνέουν δράση» πρόσθεσε ο συνιδρυτής του Visual Voices Άλντεν Γιάκομπς. «Μέσω του προγράμματος επιχορήγησης ‘Τέχνη για κοινωνική δράση’, στοχεύουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα ταλαντούχα άτομα και οργανισμούς να έχουν διαρκή αντίκτυπο στις κοινότητές τους και ευρύτερα».

Οι βραβευθέντες:

  • Invisible Work: η καλλιτέχνης Αντριάνα Λαγούδη και η ΜΚΟ Generations for Change (GFC) θίγουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην αγορά εργασίας της Κύπρου. Αυτό το ερευνητικό έργο στοχεύει στη δημιουργία οπτικού υλικού που αντανακλά αυτές τις εμπειρίες και προάγει τις αντιρατσιστικές μηνύματα.
Η Αντριάνα Λαγούδη
  • We Are Not Ghosts: ένας ηχητικός περίπατος με την ποίηση της Νάφια Ακτενίζ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ D6:EU που πραγματεύεται αφηγήσεις εκτοπισμού. Βασισμένη στην εθνογραφική της έρευνα με αφηγήσεις των Βαρωσίων, τα ποιήματά βιώνονται ως εμβυθιστικά ηχητικά έργα, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και κωδικών QR. Το έργο εξερευνά την ανθρώπινη επίδραση της ιστορίας της Αμμοχώστου/Βαρωσίων και στοχεύει στην καλλιέργεια νέων κατανοήσεων μέσω καθηλωτικών ακουστικών εμπειριών.
Η Νάφια Ακτενίζ
  • Queer Reconciliation in Cyprus: με επικεφαλής τη ΜΚΟ Queer Cyprus Association και την καλλιτέχνη Νουρτανέ Καραγκίλ, το έργο προάγει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και την ενσωμάτωση μέσω της τέχνης, εργαστηρίων και εκστρατειών στην Αμμόχωστο. Τοιχογραφίες και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητούν τις κοινωνικές νόρμες και ενθαρρύνουν τον διάλογο για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Νουρτάνε Καραγκίλ
  • Weave & Reveal: Οι καλλιτέχνες Νουνέ Τουντζικιάν και Εβίτα Μπρόλισα μεταμορφώνουν τα υφασμάτινα απόβλητα σε μια ζωντανή καλλιτεχνική εγκατάσταση. Μέσω κοινοτικών συνεδριών ύφανσης, το έργο τονίζει την αξία της χειροτεχνίας και της συλλογικής δράσης που αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές και ανθρώπινες ανησυχίες.
Η Νουνέ Τουντζικιάν
  • From Hope to Home: Το CRC Policy Center «Hope for Children» και ο καλλιτέχνης Στέφανος Παπαδάς ευαισθητοποιούν για την αναδοχή μέσω μιας πολυαισθητηριακής οπτικοακουστικής εγκατάστασης. Η διαδρομή περιλαμβάνει έναν εκπαιδευτικό περίπατο και ζωντανή μουσική, με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και δέσμευσης για την ασφάλεια των παιδιών.
Ο Στέφανος Παπαδάς
  • Bridge Builders: Οι καλλιτέχνες Άισα Μπαντούρ και Ρίκτους Φρανκ προάγουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση μέσω ενός συνεργατικού έργου που αναδεικνύει τα καλλιτεχνικά ταξίδια των μεταναστών στην Κύπρο. Συνδυάζει μια πολυεπιστημονική προσέγγιση για να υποστηρίξει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Ο Άισα Μπαντούρ
  • Reflect on Nature: Η καλλιτέχνης Χριστίνα Ζαρή και η ΜΚΟ Κέντρου Προστασίας Χελωνών – SPOT -Society for the Protection of Turtles δημιουργούν μια υπαίθρια εγκατάσταση για να εκπαιδεύσουν τους επισκέπτες για τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου. Το έργο στοχεύει να εμπνεύσει προς την προστασία της άγριας ζωής, παρέχοντας μια μεταμορφωτική εμπειρία ανάμεσα στα δέντρα στον κήπο του κέντρου διατήρησης στο Αλαγάδι.
Η Χριστίνα Ζαρή