Με τον Στέλιο Καλλινίκου, τον Φάνο Κυριάκου, την Ελίνα Ιωάννου και την Αλέξια συνεχίζεται τον Ιούλιο το πρόγραμμα «Η πρακτική της Συνάφειας» στο οποίο φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με την έκθεση “Casts of an Island” στο χώρο του PSI Foundation.
H έκθεση σε επιμέλεια του συλλέκτη έργων τέχνης Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.
Η αρχή των παράλληλων δράσεων έγινε με μια παρουσίαση από την Κυριακή Κώστα στις 29 Ιουνίου. Ο Ευαγόρας Βανέζης θεωρητικός τέχνης και επιμελητής που έχει την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων μας εξηγεί ότι «Σ’ αυτές τις συναντήσεις φιλοξενούνται καλλιτέχνες, για να μάθουμε περισσότερα για το έργο τους και να φωτίσουμε πτυχές του ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, αποκτώντας μια πληρέστερη εικόνα για το τι είναι αυτό που καθοδηγεί την τέχνη τους, αλλά και για να κατανοήσουμε πλέγματα αναφορών και επιδράσεων, όπως αυτά προτείνονται στο εκθεσιακό συμφραζόμενο». Όπως σχολιάζει ο επιμελητής “Η πρακτική της συνάφειας” εκκινεί από μια σχεσιακή αντίληψη που υποστηρίζει ότι η συλλογική σκέψη σε αλληλοεξαρτώμενους κόσμους απαιτεί μια “πυκνή” θεώρηση για τους τρόπους με τους οποίους συνυπάρχουμε σε όλα τα επίπεδα: σκεπτόμενος-με, σκεπτόμενος-για, αλλά και διαφωνώντας-ανάμεσα».
«Το Casts of an Island είναι μια ευκαιρία –προσθέτει ο Ευαγόρας Βανέζης- να δούμε πάνω από εκατό έργα σύγχρονης τέχνης και να επεξεργαστούμε συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και αρκετό καιρό, και να δούμε, εδώ, στην πράξη και μέσα από τον διάλογο, πώς το έργο κάθε καλλιτέχνη παρέχει μια διαφορετική οπτική γωνία μέσα από την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε την καλλιτεχνική παραγωγή γενικότερα και τη σύνδεσή της με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα».
Στη δεύτερη συνάντηση στις 6 Ιουλίου στις 7.30μ.μ. φιλοξενείται ο εικαστικός Στέλιος Καλλινίκου. Τα έργα του “Where are you going young man, handsome like a legend” είναι χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης που προσεγγίζει την φωτογραφία σαν ερευνητική συνθήκη, εξετάζοντας τόσο τη σχέση του ιστορικού υποκειμένου με το τοπίο, όσο και τις ίδιες τις συνθήκες παραγωγής, κυκλοφορίας, και κατανάλωσης εικόνων. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ταινιών του καλλιτέχνη και ανοιχτή συζήτηση.
Ο Στέλιος Καλλίνικου παρουσιάζει ακολουθίες εικόνων οι οποίες συνυφαίνονται σε αλληλένδετους διαλόγους και συλλογισμούς, εξετάζοντας διαφορετικές θεματικές όπως η πολιτική, η αποικιοκρατία, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η πνευματικότητα και η δύναμη των εικόνων. Μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο και του ήχου, κατασκευάζει κόσμους με ένα ενδοσκοπικό, αναστοχαστικό ρυθμό, που λειτουργούν ως υποθετικά σενάρια μέσω των οποίων διερευνώνται οι σχέσεις εδαφικών και ιδεολογικών εννοιών που σχετίζονται με την γη και το σώμα – όπως ο χώρος/τόπος και ο χρόνος/ιστορία.
Η τρίτη συνάντηση με τον Φάνο Κυριάκου στις 13 Ιουλίου επικεντρώνεται σε γλυπτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται μέσω της έντονης παρατήρησης των εναλλαγών της καθημερινότητας. Τα έργα του “Handle with handles handle with care” και “Social” είναι χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης που αναδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ σωμάτων, αντικειμένων και περιβάλλοντος χώρου, σχέσεων δηλαδή που μπορούμε να τις κατανοήσουμε ως διαφορετικά πλαίσια κοινωνικότητας. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με προβολή ταινίας του καλλιτέχνη και ανοιχτή συζήτηση.
Η τέταρτη συνάντηση με την Ελίνα Ιωάννου στις 29 Ιουλίου επικεντρώνεται σε σχεδιαστικές και γλυπτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται μέσω μιας έντονης ενασχόλησης με την ιχνηλάτηση και την παραγωγή σχέσεων μεταξύ χρονικών και χωρικών θραυσμάτων, φέρνοντας τα στο ίδιο επίπεδο συγχρονικότητας, προτείνοντας νέους τρόπους κατανόησης της παροντικής στιγμής. Τα έργα της εικαστικού “National Day (With fork and mulberry tree)” και η σειρά γλυπτών “Zinc Roof”, “Palm Leaf I”, “Cane”, και “Prickly Pear Pad” δημιουργούν μια εύγλωττη φορμαλιστική συνθήκη, καταδεικνύοντας δίκτυα ανθρώπων, πραγμάτων και αφηγήσεων. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση.
Για τον μήνα Ιούλη οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν επίσης περφόρμανς φωνητικού αυτοσχεδιασμού της Αλέξιας το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 στις 8μ.μ., στο χώρο της έκθεσης.
Η περφόρμανς επικεντρώνεται σε μια φωνητική περιδιάβαση στα έργα και τις θεματικές της έκθεσης.
Λεμεσός, Παλιές Αποθήκες Χαρουπιών. «Casts of an Island 2024», με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, σε επιμέλεια του συλλέκτη Νίκου Χρ. Παττίχη. Μέχρι 31/10.