Τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης που ενέγραψε το θέμα ζήτησε ενημέρωση από το υφυπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες επιδιόρθωσης του Θεάτρου Παλλάς και τους σχεδιασμούς για την επίλυση του προβλήματος στέγασης των ορχηστρών.

Ο Γιώργος Κουντούρης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, ανέφερε ότι οι πρόβες των ορχηστρών γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στη Σχολή Τυφλών και στο Λύκειο Ακρόπολης. Όπως εξήγησε, το άδειο κτήριο της Αστυνομίας στην Πύλη Πάφου, απέναντι από το Παλλάς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της ΣΟΝΚ αφού χρειάζονται 12 μικρές αίθουσες για τα 250 παιδιά που συμμετέχουν στις πρόβες. «Τι πιο ωραίο οι δυο εθνικές μας ορχήστρες, με μια ιστορία 35 χρόνων, να στεγάζονται στον πολιτιστικό πυρήνα της πρωτεύουσας. Θα μπορούσε επίσης τα γραφεία των ορχηστρών να μεταφερθούν στο κτήριο της Αστυνομίας και να γλυτώσουμε τις 27.000 ευρώ για το ενοίκιο», σχολίασε ο Γ. Κουντούρης.

Η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου, υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες επιδιόρθωσης του Παλλάς που θα ολοκληρωθούν αρχές Σεπτεμβρίου, δίνοντας έτσι λύση για τις πρόβες και τις συναυλίες. Σε ό,τι αφορά το άδειο κτήριο της Αστυνομίας, υποστήριξε πως είναι μνημείο που υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η χρήση του, αλλά θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από τη ΣΟΝΚ. Στην πρόταση των βουλευτών για δημιουργία Μεγάρου Μουσικής, η Ε. Λαμπριανίδου παρέπεμψε στον στρατηγικό σχεδιασμό που ετοιμάζει το υφυπουργείο, στο πλαίσιο του οποίου εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τις ανάγκες για τους διάφορους πολιτιστικούς τομείς. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σχολίασε στην επιτροπή Παιδείας ότι οι δυο ορχήστρες του ΙΣΟΚ σήμερα είναι στον δρόμο και κάνουν πρόβες σε σχολεία και εξωτερικούς χώρους. Κι εκείνος πρότεινε ως άμεση λύση να αξιοποιηθεί το άδειο κτήριο της Αστυνομίας απέναντι από το Θέατρο. Σε δική του παρέμβαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας τόνισε ότι η Κύπρος χρειάζεται να αποκτήσει ένα Μέγαρο Μουσικής όπως οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου και οργανωμένου χώρου για τη μουσική επεσήμανε ο Νίκος Ιωάννου, εκπρόσωπος των καθηγητών της Ακαδημίας της ΣΟΝΚ. «Ως μουσικοί υποστηρίζουμε τη δημιουργία Μεγάρου Μουσικής, θα είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για τα παιδιά μας» σχολίασε και πρόσθεσε ότι «η οικονομία του τόπου πάει καλά και θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου».

Στην ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου για τις πρόβες και τις συναυλίες των ορχηστρών αναφέρθηκε επίσης ο Αντώνης Παρτζίλης, πρόεδρος του σωματείου των μουσικών της ΣΟΚ. «Οι μουσικοί και το κοινό της Κύπρου αξίζουν έναν κατάλληλο χώρο για τη μουσική» είπε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους πρότεινε να σταλθεί επιστολή από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της στέγασης των ορχηστρών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι χαιρετίζει την άμεση αντίδραση του υφυπουργείου όσον αφορά την επιδιόρθωση του Παλλάς. «Αυτό όμως δεν είναι μια μόνιμη λύση» είπε. «Χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία Μεγάρου Μουσικής. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Μέγαρο Μουσικής. Θα πρέπει να εξευρεθούν χώροι για τη μόνιμη στέγαση των δυο ορχηστρών. Επίσης χαιρετίζουμε την έναρξη του στρατηγικού σχεδιασμού του υφυπουργείου που θα είναι έτοιμος το 2025 και στηρίζουμε την όλη προσπάθεια».