Οι τριγμοί στο ελεύθερο θέατρο σχετικά με τις επιχορηγήσεις διόλου δεν έχουν κοπάσει, αντίθετα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Θυμέλη για το Β’ Εξάμηνο του 2024.
Ούτε και η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι το χορηγικό σχέδιο παραμένει ανισοβαρές και δυσλειτουργικό, παρά τις κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις για τη λειτουργικότητά του και παρά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Υφυπουργείο μετά από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους φορείς.
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα για το Β’ εξάμηνο αφήνουν εκτεθειμένα -μεταξύ άλλων- τέσσερα από τα έξι αρχαιότερα θεατρικά σχήματα του τόπου, καθώς από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα μέλη της εγκρίθηκαν μόλις οι μισές. Μάλιστα, τονίζει ότι οι δύο από αυτές τις προτάσεις κρίνεται αδύνατο να υλοποιηθούν, ενώ τρεις προτάσεις θα υλοποιηθούν με πολλές δυσκολίες και μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους. «Τα αποτελέσματα του Σχεδίου θέτουν εκτός τακτικής γόνιμης θεατρικής παραγωγής τρία διαχρονικά θέατρα του τόπου» σημειώνεται.
Για τα θεατρικά σχήματα της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων κρίνεται πασιφανές ότι απουσιάζει πλήρως η όποια τεχνοκρατική φιλοσοφία κατά τη διαδικασία της εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων θεατρικής επιχορήγησης «τη στιγμή που οι χορηγίες σχετίζονται άμεσα με τους προϋπολογισμούς των παραγωγών κι όχι μόνο με το θεωρητικό κομμάτι και την όποια σκηνοθετική μεθοδολογία».
Υποδεικνύεται συναφώς ότι εφόσον οι προϋπολογισμοί υποβάλλονται παράλληλα με όλα τα καλλιτεχνικά στοιχεία, θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της αίτησης, ώστε να αποφευχθεί η ακύρωση μιας παραγωγής, λόγω μη ικανοποιητικής χορηγίας. Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι το γεγονός πως αφαιρέθηκε από το σχέδιο ο περιορισμός που υπήρχε για τους δικαιούχους αιτητές σχετικά με τα χρόνια λειτουργίας ενός Φορέα χάριν της ισονομίας, «δημιουργεί ένα πλεονασμό στον αριθμό των αιτήσεων τη στιγμή που το Υφυπουργείο μειώνει τον αριθμό των εγκεκριμένων παραγωγών».
Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι τα τελικά αποτελέσματα, όπως ξανά διαμορφώνονται, «αποβαίνουν και πάλι σε βάρος των διαχρονικών θεατρικών σχημάτων με τακτική παρουσία, όσο και άλλων σχημάτων που στηρίζουν την ύπαρξη τους στην κρατική χορηγία».
Υπενθυμίζεται ότι σοβαρές ενστάσεις και διαμαρτυρίες έχουν εκφράσει δημόσια και άλλα σχήματα, όπως το Θέατρο Versus και το Θέατρο Ροή.