Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, το φιλότεχνο κοινό καθώς επίσης τους σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι για τέσσερις μήνες με την ποίηση της τέχνης τους θα μας οδηγήσουν στη μυθική ρωγμή του χρόνου, με τις εξαίσιες νύχτες στον έναστρο κήπο της Αξιοθέας.
Καλλιτέχνες, σχήματα και μουσικές ακαδημίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, σε έναν ζυγιασμένο συνδυασμό εκδηλώσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων, θα μας οδηγήσουν με τη μουσική, τον χορό, την ποίηση, το θέατρο και τη λογοτεχνία, στους ιριδισμούς του μέγιστου έργου, της Τέχνης.
Φέτος οι θεατές θα γνωρίσουν νέους ξεχωριστούς δημιουργούς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη σκηνή του αρχοντικού της Αξιοθέας, αλλά θα έχουν επίσης το προνόμιο να απολαύσουν από κοντά διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από Κύπρο, Αγγλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ολλανδία πολλοί από τους οποίους έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Θα γευτούν ακόμα μία φορά τον πλούτο της πανθαύμαστης δημοτικής παράδοσης του τόπου με τους εκπροσώπους της να φέρουν ακέραια και με ήθος το βάρος της αρχέγονης κληρονομιάς τους, αλλά ταυτόχρονα θα ακούσουν ήχους, ρυθμούς και μελωδίες από μέρη μακρινά που δημιουργούν απρόβλεπτες συγκινήσεις.
Θα απολαύσουν για άλλη μια φορά τη βαθιά επίδραση της λογοτεχνίας και της ποίησης σε άλλες μορφές τέχνης και θα γνωρίσουν ιστορικά άγνωστους αλλά πρωτοπόρους καλλιτέχνες που με το έργο τους αψήφησαν τους κανόνες, ενέπνευσαν και άνοιξαν με την τέχνη τους νέους αισθητικούς ορίζοντες.
O χορός και το θέατρο επιστρέφουν δυναμικά στη σκηνή της Αξιοθέας με αρκετές σημαντικές παραγωγές. Νέοι, πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες με την ηθοποιία τους, τις κινήσεις των σωμάτων τους, τους ήχους και τις εικόνες, θα αποδώσουν ιστορίες, πρόσωπα, περιστάσεις διαθέσεις και συναισθήματα μετατρέποντας με την ερμηνεία τους τον φθαρτό χρόνο σε αιώνιο.
Τι θα δούμε
Το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) μετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο παρουσιάζει από τις 17 Ιουνίου τη νέα του παραγωγή, Φοίνισσες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Πιερή, μουσική Κώστα Βόμβολου και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.
H αρχή για το φεστιβάλ, όμως, γίνεται την Κυριακή 2 Ιουνίου με την πρωτοποριακή παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ. Ο δικός μου Αρθούρος» σε κείμενο/ μουσικής της Ευσταθίας και σκηνοθεσία/ ερμηνεία της Βίκυς Βολιώτη που δίνει ρίχνει φως σε μια άγνωστη μέχρι τώρα προσωπικότητα, τη μικρότερη αδερφή του Αρθούρου Ρεμπώ
Ακολουθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου η συναυλία με τονκαταξιωμένο Βρετανό ντράμερ και συνθέτη Σεμπάστιαν Ρότσφορντ και τον γνωστού πιανίστα Κιτ Ντάουνς, που παρουσιάζουν την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά τους. Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου σειρά παίρνει ηκυπριακή μουσική κολεκτίβα Island Seeds και ακολουθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου το νεοσύστατο μουσικό σχήμα NUMINA, που παρουσιάζει το Yasamin Project. Οι μουσικές προτάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 21 Ιουνίου με τη συναυλία «The Tale of the Lute», με τρεις εξαίρετουςοργανοπαίχτες με διαφορετικές καταβολές, που εμπνέονται από την αιώνια παράδοση του λαούτου.
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου οΛαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη στο ταξίδι της μουσικής και των χορών των Κυπρίων στον τόπο και τον χρόνο.
Την Τρίτη 2 Ιουλίου το φεστιβάλ συνεχίζεται με τη Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου–Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές από 6 πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, παρουσιάζει έργα Ευρωπαίων και Αμερικανών συνθετών.
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου η πολυτάλαντη βιολονίστρια και συνθέτης Ματσίκο Οζάουα έρχεται για πρώτη φορά στην Αξιοθέα για να παρουσιάσει, μαζί με τον Κύπριο πιανίστα Ράμι Σαριεντί, το πιο πρόσφατο σόλο άλμπουμ της.
Η Ομάδα Ανεμοδούρα παρουσιάζει την Παρασκευή 5 Ιουλίου την κλασική κωμωδία από το ρεπερτόριο του παραδοσιακού θεάτρου σκιών «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη», ενώ το σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου φιλοξενείται στην Αξιοθέα βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Η Δημοκρατία του Σώματος».
Το 1ο μέρος του 27ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Ιουλίου με την παραγωγή της ΕΘΑΛ με την ελληνική κωμωδία ηθών του Δημοσθένη Μισιτζή «Ο Φιάκας», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 27ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος – Ιούλιος) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΕΔΩ
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531