Τα εγκαίνια του Μουσείου Μεταλλευτικής Κληρονομιάς Ασγάτας τέλεσε την Κυριακή η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου.
Το μουσείο αυτό είναι αποτέλεσμα του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και ειδικότερα της Πράξης «Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ανακαίνιση του Σχολείου ανέλαβε η αρχιτέκτονας Τότα Μαxλουζαρίδου, ενώ την μουσειγραφική μελέτη και τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Λάρα Άλφα σε συνεργασία με την Κλειώ Άλφα. Τα γραφιστικά είναι δημιουργίες του Σάββα Θωμά.
Ο Δρ Γιώργος Μαλιώτης ήταν ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος στη δημιουργία του μουσείου, τη γενναιοδωρία, τη βοήθεια και την επιμονή του οποίου αναγνώρισε δημόσια η Υφυπουργός Πολιτισμού.
Η έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει ως θέμα την γεωλογία του Τροόδους και των μεταλλευτικών περιοχών και περιλαμβάνει δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων.
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την αρχαία εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και την παραγωγή χαλκού κατά την αρχαιότητα. Σε αυτή παρουσιάζονται αρχαία εργαλεία μεταλλωρύχων που βρέθηκαν στις στοές όταν επαναλειτούργησαν τα μεταλλεία τον 20ο αιώνα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχώρησε επί δανείω αυτά τα αντικείμενα για τους σκοπούς της έκθεσης.
Στην τρίτη ενότητα εκτίθεται ο εξοπλισμός των σύγχρονων μεταλλωρύχων οι οποίοι εργάζονται υπογείως κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι και το βιβλίο καταγραφής, που περιλαμβάνει τα στοιχεία του κάθε μεταλλωρύχου σε κάθε βάρδια.
Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει εξειδικευμένα όργανα γεωφυσικής έρευνας της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων χαλκού.

Μέσα από την έκθεση δίνεται στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του μεταλλεύματος, από τη στιγμή της εύρεσής του στο φυσικό περιβάλλον, τη διαδικασία εξόρυξής του, μέχρι τον εμπλουτισμό και τη φόρτωσή του στα πλοία, για εξαγωγή.
Στις οθόνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε για τους σκοπούς του προγράμματος, ενώ σε υπολογιστές τα παιδιά μπορούν να παίξουν ένα ψηφιακό μουσειακό παιχνίδι που ετοίμασε το Κέντρο Αριστείας CYENS. Στόχος του παιχνιδιού είναι να μάθουν τα παιδιά πώς παρήγαγαν χαλκό και άργυρο στην αρχαιότητα.

Η Λίνα Κασσιανίδου επεσήμανε ότι το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί χάρη στη συνεργασία πολλών ατόμων. Σύμφωνα με την ίδια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του προέδρου του κοινοτικού Συμβουλίου Γιαννάκη Παπαϊωάννου και των μελών του ΚΣ Ασγάτας.
Η ίδια ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας της και ιδιαίτερα τη Σαββίνα Χατζηπαντελή «η οποία ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία όλα όσα χρειάζονταν να γίνουν για να ολοκληρωθεί το μουσείο, ακόμα και όταν δεν εργαζόταν πλέον για το πρόγραμμα».

«Ως Υφυπουργός Πολιτισμού και ως μέλος της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη η οποία έχει μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, αναγνωρίζω την επιτακτική ανάγκη της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ιδιαίτερα της μεταλλευτικής κληρονομιάς του νησιού μας» σημείωσε. «Θέλω να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για την έναρξη και τη διεκπεραίωση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτών των στόχων. Το μουσείο της Ασγάτας, που είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου προγράμματος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα. Σας διαβεβαιώ ότι θα κάνω ότι μπορώ για να αναδειχθεί το μουσείο όπως του αξίζει» πρόσθεσε καταληκτικά η Λίνα Κασσιανίδου.
