Την κυκλοφορία της έκδοσης «Training Curriculum on Empathy and Sustainability Pathways for Arts», σε επιμέλεια των Έφης Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη, ανακοίνωσε το ΤΕΠΑΚ.

Το Curriculum διερευνά τον ρόλο των ενσυναισθητικών αποκρίσεων στην ενθάρρυνση καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού να ασχοληθούν με τους βασικούς πυλώνες της βιωσιμότητας. Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ειδικούς στη βιωσιμότητα, φιλοσόφους και κοινωνικούς επιστήμονες, με σκοπό την κατανόηση της σημασίας της ενσυναίσθησης ως εργαλείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για το επιστέγασμα της συνεργασίας ειδικών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το National Academy for Theatre and Film Arts της Βουλγαρίας. Σχεδιασμένος για καλλιτέχνες εικαστικών και παραστατικών τεχνών, καθώς και για επαγγελματίες του Πολιτισμού, διευθυντές μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης, ο συγκεκριμένος οδηγός χρησιμεύει ως μαθησιακό εργαλείο, σχεδιασμένο για να ενδυναμώσει και να εμπνεύσει άτομα από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία.

 Ο οδηγός περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

  • «Ενσυναίσθηση προς τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα όντα», που εξετάζει πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να εφαρμοστεί στις τέχνες.
  • «Δημιουργική Αειφορία», που εμβαθύνει τόσο στις θεωρητικές βάσεις όσο και στις πρακτικές εφαρμογές της αειφορίας στην καλλιτεχνική έκφραση.
  • «Ενσυναισθητικοί και ανθεκτικοί καλλιτέχνες», που εξοπλίζει τους επαγγελματίες του πολιτισμού με τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για να ευθυγραμμίσουν τα καλλιτεχνικά τους εγχειρήματα με τις εταιρικές πρωτοβουλίες για την αειφορία.

H έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου EMPACT – «Ενσυναίσθηση και Βιωσιμότητα: Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό».

Βρείτε τον ολοκληρωμένο οδηγό στον σχετικό σύνδεσμο.