Έκθεση στην Gallery FLAT I στη Βιέννη υπό τον τίτλο «Sourdine» πραγματοποιεί η Κύπρια εικαστικός Γιούλα Χατζηγεωργίου, από τις 13 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, σε επιμέλεια Στρατή Πανταζή.

Τα έργα της διατομικής έκθεσης χωρίζονται σε δύο ενότητες: το «Sourdine» και το «Happy Birthday.

Στην ενότητα «Sourdine» τα έργα δημιουργήθηκαν με αφορμή το ανέκδοτο αρχειακό υλικό του μουσικολόγου Σπύρου Σκιαδαρέση, το οποίο η καλλιτέχνις βρήκε από τύχη. Το εν λόγω υλικό αποτελείται από φιλμ 16 χιλοστών και φωτογραφίες. Σε αυτό καταγράφονται άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής που προέρχονται από τις αποικίες των Γάλλων και εκτίθενται σαν αξιοπερίεργα είδη, στη Διεθνή Αποικιακή Έκθεση (Exposition coloniale international), που πραγματοποιήθηκε το 1931 στο Bois de Vincennes στο Παρίσι, στους λεγόμενους «ανθρωπολογικούς κήπους» της Ευρώπης.

«Ο υπαινιγμός της λεηλάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υπόστασης μπροστά στα μάτια των φιλοπερίεργων δυτικών είναι η πρώτη μου προσέγγιση  στα ζητήματα της αποικιοκρατίας» σημειώνει η Γιούλα Χατζηγεωργίου.

Μέσα από την έρευνά της δημιουργήθηκε η βίντεο-εγκατάσταση «Sourdine» και 12 φωτογραφικά κολλάζ με τίτλο «Wade in the Water» που παρουσιάζονται στην έκθεση και στα οποία αναδεικνύονται ζητήματα όπως αυτά της απανθρωπο-ποίησης, του ρατσισμού και της κατασκευασμένης λευκής ανωτερότητας. «Ζητήματα τα οποία μου αποκαλύφθηκαν μέσα απο το αρχειακό υλικό ως ένα καλά κρυμμένο ταμπού που συνδέεται με το σήμερα και την οριζόντια ανάδυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» επισημαίνει η ίδια.

Στην εγκατάσταση «Happy birthday», η Γιούλα Χατζηγεωργίου χρησιμοποιεί το απόλυτο σύμβολο της παιδικής αθωότητας, του παιχνιδιού, αλλά και της προσδοκίας και του ονείρου: την κούκλα. Χρησιμοποιεί όμως και το απόλυτο υλικό ενός οριστικού (ή μήπως όχι;) βιολογικού θανάτου, μιας αμετάκλητης καταστροφής: τη στάχτη.

Φτιαγμένες από στάχτη, ευαίσθητες στο παραμικρό φύσημα που αρκεί για να τις αποσυνθέσει (σε μία αντιστροφή της εικόνας των κεριών των γενεθλίων που ένα φύσημα τα σβήνει, για να επιβεβαιώσει το μεγάλωμα, τη ζωή και το μέλλον), ραγισμένες πού και που σαν από τον ιστορικό χρόνο, οι κούκλες της Χατζηγεωργίου διατηρούν μία αμφισημία. Μοιάζουν με αρχαία ευρήματα ανασκαφής; Μοιάζουν με πεθαμένα παιδιά; Μοιάζουν με παρατημένα παιχνίδια; Ξαπλώνουν σ΄ένα μικρό κιβούρι; Ή σ΄ένα κουτί δώρου; Υπαινίσσονται το τέλος της αθωότητας; Ή μήπως το ανθρώπινο πείσμα που δημιουργεί ακόμα κι από τη στάχτη; Αλλά, πάντως, είναι φτιαγμένες σαν από την πανάλαφρη «ύλη» εκείνης της παιδικής ευχής που κάναμε όλοι: εγώ όταν μεγαλώσω θα…

«Σκοπός του έργου είναι να αναδείξω τη συστημική φύση στην υπόθεση της βίας κατά των παιδιών» αναφέρει η Κύπρια δημιουργός. «Με τη στάχτη να υποκαθιστά βίαια το θετικό περιεχόμενο ενός παιχνιδιού θέλησα να αναδείξω τις αντιφάσεις μιας κοινωνίας στην αντιμετώπιση  αυτού που  θεωρεί ιερό της κεφάλαιο και τη συνεχή αποτυχία της να το προστατεύσει».

  • Βιέννη, Gallery FLAT I. Εγκαίνια: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Διάρκεια: μέχρι 19 Φεβρουαρίου

Η Γιούλα Χατζηγεωργίου

Η Γιούλα Χατζηγεωργίου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ). Αποφοίτησε με Άριστα το 1999. Έχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στον Τομέα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη, έχει παρακολουθήσει καθ’ επιλογήν τα εργαστήρια Χαρακτικής και Σκηνογραφίας της ίδιας Σχολής, με καθηγητές τους Γ. Ζιάκα και Γ. Γουρζή. Επίσης έχει φοιτήσει στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας από το 1984 μέχρι το 1987.

Σε μια επαγγελματική πορεία στον τομέα των εικαστικών πέραν των 20 ετών, έχει πραγματοποιήσει αριθμό εκθέσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στη National Portrait Gallery στην Ουάσιγκτον, στην 53η Μπιενάλε Βενετίας, στην 25η Μπιενάλε Σάο Πάολο, στην Open Διεθνής Έκθεση Γλυπτικής και Εγκαταστάσεων στο Λίντο της Βενετίας, στην Antrepo Κωνσταντινούπολη, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην γκαλερί Anya and Andrew Shiva και την Opening Gallery στη Νέα Υόρκη, στην 25η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, τη 12η Μπιενάλε Κάιρο, την BozarExpo στις Βρυξέλλες).

Επίσης έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.