Η επιβράβευση και αναγνώριση της Αριστείας κατείχε ξεχωριστή θέση στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών για το 2023, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Ακαδημία μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση της καταξιωμένης δραστηριοποίησης εγνωσμένου κύρους Κυπρίων.

Φέτος η Ακαδημία απένειμε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2023 στον διακεκριμένο Κύπριο μηχανολόγο μηχανικό με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Μηχανική, Κυριάκο Αθανασίου.

Από τη φετινή χρονιά, η Ακαδημία θέσπισε επίσης την απονομή του Οίκοθεν Βραβείου, με το οποίο τιμήθηκαν ο διακεκριμένος κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους και ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που μέσα από τη δραστηριοποίησή του στον χώρο της ιατρικής επιστήμης, συνέβαλε στην προαγωγή της δημόσιας υγείας και, συγκεκριμένα, της επιδημιολογίας. Παράλληλα, θεσπίστηκε από φέτος και το Βραβείο του Νέου Καλλιτέχνη που απονέμεται στη διακεκριμένη χορεύτρια Ιωάννα Αβραάμ.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους τιμώμενους σημειώνοντας ότι αποτελούν άξιους πρεσβευτές του ανθρώπινου, ικανού δυναμικού που διαθέτουμε ως τόπος.

Στις αντιφωνήσεις των βραβευθέντων αναδείχθηκε, μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες για την αναζήτηση της αριστείας, η θεμελιώδης αξία της προσήλωσης στην επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική τελειότητα εντός των πλαισίων της προσφοράς στον άνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο.

Συμφωνία με την Ακαδημία

Η πολιτεία προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου συνεργασίας με την Ακαδημία, έτσι ώστε να προωθηθούν από κοινού νέες ιδέες και πρωτοποριακές επιστημονικές πρακτικές που θα αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε ακαδημαϊκό, επιστημονικό, μαθησιακό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο ΠτΔ είχε εκτενή συζήτηση με τα μέλη της Ακαδημίας και όπως ανέφερε υπήρξε συμφωνία σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: στην υγεία, στην παιδεία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση της χώρας. Στους τομείς αυτούς η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ακαδημία.

«Αναμένουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία ότι η Ακαδημία, με τη δράση και το έργο της, θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη χώρα μας όσο και στη συνεργασία με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού για την προώθηση ανάλογων αξιόλογων προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα φωτίσει πεδία που απασχολούν όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά κυρίως τους πολίτες και την καθημερινότητά τους» ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που γίνονται και την πρόοδο που επιτελείται προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Ακαδημίας και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση θα σταθούν συνοδοιπόροι της Ακαδημίας στην προσπάθεια για ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή και προσφορά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας.

Οι βραβευθέντες

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στην 46η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 17 Μαΐου 2023, αποφάσισε ομόφωνα, με εισήγηση της Τάξης των Θετικών Επιστημών, να απονείμει το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2023 στον Κυριάκο Αθανασίου, παγκοσμίου φήμης, διαπρεπή Κύπριο Μηχανολόγο Μηχανικό με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Μηχανική.

Η έρευνά του αφορά σε διεπιστημονικά πεδία μεταξύ της μηχανικής, της ιατρικής, της χειρουργικής, της κτηνιατρικής χειρουργικής και των βιοϊατρικών επιστημών. Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία και σημαντικές διακρίσεις για το πρωτοποριακό έργο του, κυρίως διότι βοήθησε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας σε τρία διαφορετικά πεδία επιστημών, στη Μηχανική των Ιστών, στα Βιοϋλικά και στην Αναγεννητική Ιατρική.

Η Ακαδημία, στην 50η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 25.10.2023, ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Τάξης των Θετικών Επιστημών να απονείμει Οίκοθεν Βραβείο στον Καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. Γεννημένος στην κατεχόμενη Ζώδια το 1961, υπηρετεί σήμερα ως Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Βραβεύεται για το παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό έργο του και τη συμβολή του στη σύγχρονη παγκόσμια ιατρική επιστήμη και ειδικότερα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας. Οργάνωσε και διευθύνει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού.

Το ερευνητικό έργο του είναι πλούσιο, αφορά κατά κύριο λόγο στην Υγιεινή και Eπιδημιολογία, στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική επιτήρηση και διερεύνηση επιδημιών.

Η Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα, στη συνεδρία τής 8ης Φεβρουαρίου 2023 και η Ολομέλεια, στις 15.3.2023, ενέκρινε ομόφωνα στην 44η Συνεδρίασή της την απονομή Οίκοθεν Βραβείου στον Βαλεντίνο Χαραλάμπους.

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25 Οκτωβρίου 1929 και σπούδασε στην Κεντρική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας στο Λονδίνο. Βραβεύεται για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και τη συμβολή του στη σύγχρονη, παγκόσμια, κυπριακή και ιρακινή κεραμική. Το 1957 προσκλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας του Ιράκ να αναλάβει την ίδρυση του Τμήματος Κεραμικής του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη. Αργότερα, το 1967, ανέλαβε την ίδρυση και διεύθυνση του Τμήματος Κεραμικής στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, όπου εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1983. Έργα καλλιτεχνικής αναφοράς θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι κεραμικές του τοιχογραφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα κεραμικά του στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου, και το κεραμικό ψηφιδωτό που παρουσιάζει την ιστορία της Κύπρου (το οποίο δημιουργήθηκε για το αεροδρόμιο Λευκωσίας και τώρα κοσμεί το αεροδρόμιο Λάρνακας).

Έργα του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, όπως και σε ατομικές εκθέσεις στη Βαγδάτη, Λευκωσία, Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Βόννη, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μαδρίτη, και αλλού. To 2007 τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών κατά την 49η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 5 Οκτωβρίου 2023, ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών να απονείμει το βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στην Ιωάννα Αβραάμ για την πολυετή διεθνή συμβολή της στον χορό και τη διάκρισή της στο ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο ως κορυφαίας σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.