Άλλο ένα συναρπαστικό κομμάτι στο ιστορικό παζλ του Κυπριακού του Saga προσθέτει ο βραβευμένος συγγραφέας Κυριάκος Μαργαρίτης, με το νέο του μεστό, πολυσχιδές μυθιστόρημα «Σαμψών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ο Μαργαρίτης σκιαγραφεί με τόλμη ένα από τα σκοτεινότερα πρόσωπα της νεότερης κυπριακής ιστορίας, τον πραξικοπηματικό πρόεδρο Νίκο Σαμψών, φωτίζοντας άγνωστες λεπτομέρειες του χαρακτήρα του καθώς και τις πολυσύνθετες πτυχές των φορτισμένων εποχών στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Παράλληλα το μυθιστόρημα εξετάζει τη σχέση της αφήγησης με τη μετάνοια, σκηνοθετώντας μια μονομαχία ανάμεσα στον αφηγητή και τον ήρωα στην οποία καλείται να συμμετάσχει και ο ίδιος ο αναγνώστης.  

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μαργαρίτης: Η υπερδύναμή μου είναι να θαυμάζω

Παρίσι 1986. Μια νύχτα του χειμώνα δυο άντρες συναντιούνται σε ένα μπιστρό. Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης. Ο άλλος είναι πολλοί.

Μετά το «Εννέα» ο Μαργαρίτης καταθέτει ένα ακόμα μυθιστόρημα με φόντο τα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού Αγώνα και της ταραγμένης περιόδου που ακολούθησε.

Ο «Σαμψών» αποτελεί τον δεύτερο τόμο στην πρώτη τριλογία της σειράς «Νέα Κρόνακα», με την οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να οικοδομήσει έναν νέο Μύθο, αξιοποιώντας ή μεταμορφώνοντας τα ερείπια της κυπριακής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

«Σαμψών»
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ. 512
Τιμή: €20.00

Ο συγγραφέας

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο «Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης». Το 2002 βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο, για τη συλλογή διηγημάτων «Μικροί ερωτικοί θρήνοι».

Έχει εκδώσει οχτώ παιδικά βιβλία (2001-2011) και πέντε μυθιστορήματα (2006-2013) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Από το 2015 αρθρογραφεί στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, με κείμενα για το σχέδιο, τη ζωγραφική, τα κόμικς και το animation.

Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα «Κρόνακα» με το οποίο κλείνει η πρώτη του συγγραφική εποχή. Έκτοτε συντάσσει ένα πολύτομο έργο, βασισμένο στη μεσαιωνική και βυζαντινή χρονογραφία, υπό τον γενικό τίτλο «Νέα Κρόνακα», που απαρτίζεται από έντεκα τριλογίες. Η πρώτη περιέχει τα μυθιστορήματα «Εννέα» (Ίκαρος, 2021), «Σαμψών» και «Συμβάν 74» και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Παράλληλα, αναπτύσσει μια σειρά από αφηγηματικά δοκίμια, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός με πιο πρόσφατο τον «Άνω βυθό», σχετικά με το έργο του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή.  

Το 2020 και το 2021 κυκλοφόρησαν τα δοκίμια «Φοντάνα Αμορόζα. Ποίηση και ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη» και «Το μεγάλο ελληνικό μυθιστόρημα. Ο υπαρξιακός ρεαλισμός στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και τα δύο από τις εκδόσεις Αρμός.