Την αναδρομική έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου Κύπριου καλλιτέχνη και προσωπικού του φίλου Ουμίτ Ινατζί με τίτλο «Παγκόσμιο Πνεύμα- Universalis Spiritus» εγκαινίασε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην IsNotGallery στη Λευκωσία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη μακρόχρονη φιλία του με τον Ουμίτ Ινατζί, που δημιουργήθηκε από την περίοδο που εργάστηκαν μαζί στο Λονδίνο και αναπτύχθηκε πάνω σ’ αυτή τη βάση και την κοινή επιθυμία για την επανένωση του τόπου.

Απευθυνόμενους προς τους Τουρκοκύπριους παριστάμενους στην αγγλική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Γεννήθηκα τον Δεκέμβριο του 1973 και μεγάλωσα στην Πάφο. Ήμουν έξι μηνών το 1974. Και παρά το γεγονός ότι και οι δύο μου γονείς προέρχονται από μικτά χωριά, η μητέρα μου από τη Γεροσκήπου και ο πατέρας μου από τη Χούλου, έμαθα απ’ αυτούς μέσα από τις δικές τους εμπειρίες ότι οι Ε/κ και οι Τ/ξ ζούσαν μαζί. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το ζήσω και να το μάθω αυτό από μόνος μου.

» Κάποιες φορές η εντύπωση που έχεις για κάτι είναι εντελώς διαφορετική. Μέχρι που γνώρισα τον Ουμίτ στο Λονδίνο, όταν ήμουν Γενικός Πρόξενος, και κατάλαβα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο. Αυτή η αρχή είναι που με καθοδηγεί έκτοτε, αλλά και τώρα που είμαι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειες μου για επανένωση της πατρίδας μας, για επανένωση της νήσου». 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είμαστε πολύ περήφανοι για την καταξίωση του καλλιτέχνη Ουμίτ Ινατζί, το σύνολο του έργου του οποίου πρεσβεύει τις αξίες που ο ίδιος ασπάζεται ως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ψυχή, με αρκετές φιλοσοφικές ανησυχίες για τον άνθρωπο, τη ζωή και τον κόσμο μας. Αξίες και ιδανικά που ανυψώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως η αλληλεγγύη, η συμπόνια, η αδελφοσύνη.

«Ως πιστός Κύπριος ο Ουμίτ, μέσα από τα υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας έργα του με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία που τα χαρακτηρίζει –βλέπουμε μια καινούρια δουλειά του– ανάμεσα σε πολλά άλλα, χαράζει τον δρόμο της συμφιλίωσης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, γιατί η δουλειά του πάντα έχει στο κέντρο την Κύπρο ως σημείο αναφοράς».

Τα έργα του Ουμίτ Ινατζί υπάρχουν μεταξύ άλλων στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Αμερική, στο Ιράν, στο Ιράκ, ενώ είναι πάρα πολύ γνωστός για τις δραστηριότητες του εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Ο Ουμίτ ήταν ο πρωτοστάτης για να επιστραφούν τα κλειδιά του Αγίου Γεωργίου του Εξορεινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και αν δεν ήταν ο Ουμίτ δεν θα υπήρχε ποτέ αυτή η εξέλιξη, η οποία ήταν το 2014, όπου για πρώτη φορά, μάλιστα ήταν Παρασκευή του Επιταφίου, έγινε αυτή η πολύ σημαντική τελετή για τους Ελληνοκύπριους» ανέφερε ο ΠτΔ.

«Αλλά ο Ουμίτ είχε και μια άλλη δραστηριότητα πολύ πρόσφατα όπου υπήρξαν αποτελέσματα. Ήταν η δράση του εδώ και πολλά χρόνια για να επιστραφούν έργα που βρίσκονταν στη Λευκωσία και σε άλλες περιοχές, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Ήταν η δική του δουλειά».

Περισσότερα για την έκθεση ΕΔΩ