Τέσσερις ταινίες Κυπρίων σκηνοθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 12 Νοεμβρίου.
Ανάμεσα σ’ αυτές είναι δύο που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή, η τελευταία ταινία του αείμνηστου Χρίστου Σιοπαχά «Πέντε σελίνια νάυλον», που κάνει πρεμιέρα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του και η «Μονοκατοικία» του Ιωακείμ Μυλωνά.
Στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward παρουσιάζεται η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Κάμπια νύμφη πεταλούδα», ενώ το «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου θα είναι ανάμεσα στις 20 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν.
Οι διοργανωτές παρουσίασαν τις 35 μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη προβολή παρουσιάζονται 23 ελληνικές ταινίες και επτά συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.
Στην τελευταία ταινία του Χρίστου Σιοπαχά «Πέντε σελίνια νάυλον» βρισκόμαστε στην Κύπρο του 1940. Ένα ζευγάρι καταφθάνει σ’ έναν απομονωμένο μύλο. Οι δυο τους είναι παράνομοι και κυνηγημένοι. Ο άνδρας παρατά την εξαθλιωμένη γυναίκα στα χέρια του μυλωνά και τρέπεται σε φυγή. Καθώς η γυναίκα δέχεται περίθαλψη και στοργή, ανάμεσα τους γεννιέται ο έρωτας. Η ησυχία διαταράσσεται βίαια όταν ο άντρας της με αυτούς που την κυνηγούν εμφανίζονται στον μύλο. Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Γκρέκο, Κρίστη Παπαδοπούλου, Γιώργος Κυριάκου, Γιάννης Κόκκινος, Στέλιος Ανδρονίκου, Κούλλης Νικολάου, Μάριος Γέρου, Πολύβιος Κόκκινος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Λένια Σορόκου.
Στη «Μονοκατοικία» του Ιωακείμ Μυλωνά, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Μητσοτάκη, ένας μικροκλέφτης μπαίνει σε ένα σπίτι χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό ανήκει σε έναν συνταξιούχο αστυνομικό. Σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι εξουσίας. Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητράτος, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργος Γιαννόπουλος, Πασχάλης Τσαρούχας, Μελέτης Γεωργιάδης, Σταύρος Καλλιγάς, Σοφία Πριόβολου.
Η «Κάμπια νύμφη πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα.Η σχέση της Πηνελόπης και του Ισίδωρου δοκιμάζεται καθώς οι ατομικές και κοινές αναμνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αλλάζουν αδιάκοπα. Με τους: Μαρία Αποστολακέα, Χρήστο Σουγάρη, Μάκη Παπαδημητρίου, Στεφανία Σωτηροπούλου, Γιάννη Νιάρρο.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες Animal της Σοφίας Εξάρχου, Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη και Ο τελευταίος ταξιτζής του Στέργιου Πάσχου. Το Meet the Neighbors+ που φέτος αναβαθμίστηκε και διευρύνθηκε, απονέμοντας βραβεία και χρηματικά έπαθλα που έχουν εξισωθεί με το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει δύο ελληνικές ταινίες: Guest Star του Βασίλη Χριστοφιλάκη και Φόνισσα της Εύας Νάθενα.
Ακόμη δύο ελληνικές ταινίες συναντούμε στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward. Πρόκειται για τις ταινίες Κάμπια νύμφη πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου και Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος του Χάρη Βαφειάδη.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει, επίσης, αφιερώματα σε δύο σπουδαίους δημιουργούς: τον Τάκη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Περάκη, στον οποίο θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο διαμάντια του ελληνικού σινεμά σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, σε συνεργασία με την Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τις ταινίες Ουρανός του Τάκη Κανελλόπουλου και BIOS + Πολιτεία του Νίκου Περάκη.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο μια σειρά από ανεξάρτητα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιό του και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά. Φέτος, θα απονεμηθούν και δύο νέα βραβεία, το βραβείο της Finos Film, ύψους 3.000 ευρώ και το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής της ΕΡΤ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Finos Film διοργανώνουν φέτος μία ειδική προβολή στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί μια εμβληματική ταινία του ελληνικού σινεμά, «Το παρελθόν μιας γυναίκας» του Γιάννη Δαλιανίδη που σπάνια προβάλλεται στη μικρή οθόνη.