SAN θα πει Χώρος, Τέχνη, Φύση (Space, Art, Nature). Τα τρία αυτά στοιχεία προσπάθησε ο Tadao Ando να παντρέψει στο ομώνυμο μουσείο σε μια κοιλάδα, ανάμεσα σε βουνά, στη Νότια Κορέα. Και σήμερα, 10 χρόνια μετά, πρόσθεσε ένα χώρο διαλογισμού το οποίο αποτελεί από μόνο του προσευχή.

Το μουσείο ξεκίνησε με ιδιωτική πρωτοβουλία για να στεγάσει τις συλλογές του Ιδρύματος Hansol, του Ομίλου Hansol που ασχολείται με το χαρτί και την τυπογραφία. Πυρήνα της συλλογής αποτελούν έργα του James Turell, του οποίου στη δουλειά βασικό εργαλείο είναι το φως. Οπόταν, δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando του οποίου τα κτήρια είναι λες και είναι φτιαγμένα από μπετόν, φως και ενίοτε με νερό.

Το μουσείο βρίσκεται στην κοιλάδα Oak, στα βουνά Wonju της Νότιας Κορέας και κτίστηκε πριν 10 χρόνια. Δέχεται ένα, περίπου, εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο και όταν έγινε προκρίθηκε για το βραβείο Leading Culture Destinations.  Σήμερα, έχει προστεθεί σε αυτό ένας χώρος διαλογισμού, με όλα τα στοιχεία που διακρίνουν τη δουλειά του Ando.  

Ο βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας έχει εξερευνήσει εκτενώς πνευματικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του – από εκκλησίες μέχρι τόπους για διαλογισμό. Το Space of Light, όπως έχει ονομαστεί, προσφέρει μια μοναδική αντιπαράθεση με την αίθουσα διαλογισμού που προϋπήρχε και είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο. Ενώ το πρώτο διακρινόταν για τις απαλές καμπύλες του με μια δομή σε σχήμα θόλου, το The Space of Light είναι άκαμπτο, εμπνευσμένο από τη γεωμετρία των τεκτονικών πλακών.

Για να εισέλθουν σε αυτό οι επισκέπτες ακολουθούν μια «ενδοσκοπική» διαδρομή επεκτείνοντας το ταξίδι στον προορισμό. Εξαλείφοντας περισπασμούς και κατευθύνοντας την εστίαση, η διαδρομή λειτουργεί ως σωματική και ψυχολογική κάθαρση. Κατά την είσοδο στο περίπτερο, δέσμες ηλιακού φωτός που διαπερνούν την τετράγωνη οροφή από σκυρόδεμα, προσελκύουν την προσοχή. Παρά την έλλειψη θρησκευτικής πρόθεσης, ο χώρος αποπνέει μια σχεδόν ιερή αύρα, που προκαλεί περισυλλογή.

Με άμεσους παραλληλισμούς με την εμβληματική Εκκλησία του Φωτός του Tadao Ando, το The Space of Light επαναπροσδιορίζει την αλληλεπίδραση του φωτός και της δομής. Η απουσία γυαλιού επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται αδιάκοπα, δημιουργώντας μια εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ του δομημένου και του φυσικού κόσμου.

Η αρχιτεκτονική γλώσσα του Ando χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικές συνθέσεις ανεπίχρηστου σκυροδέματος που τονίζουν την ικανότητα των κενών χώρων να αναδεικνύουν την ομορφιά της απλότητας. Η δεξιοτεχνία του στη χρήση του μπετόν είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χώρων που χρησιμοποιούν χειρουργικά το φως και τον αέρα, για να δημιουργήσουν συμφωνίες μοτίβων και ατμοσφαιρών.

Η ολοκλήρωση του Space of Light συμπίπτει με την έκθεση «Youth», η οποία προβάλλει το έργο του Ando και εκτίθεται για να τιμήσει τη 10η επέτειο του Μουσείου SAN. «Με το Space of Light που μόλις άνοιξε, προσκαλούμε τους θεατές να εξερευνήσουν τη ροή του χρόνου μέσα από την αλλαγή του φωτός, ενώ βιώνουν το εξαιρετικό όραμα του Tadao Ando σε όλη την έκθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του Museum SAN.

Το «Youth» έχει οργανωθεί σε τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες απεικονίζει μια ξεχωριστή πτυχή του αρχιτεκτονικού ταξιδιού του Ando. Το «Primitive Shapes of Space» διερευνά τα θεμελιώδη στοιχεία του σχεδιασμού που καθορίζουν τις δημιουργίες του Ando, ενώ το «Landscape Genesis» τονίζει τη μαεστρία του να συνδυάζει ανθρωπογενείς δομές με το φυσικό περιβάλλον. Ομοίως, το «An Urban Challenge» αντιμετωπίζει την πολυπλοκότητα των αστικών τοπίων και το «Dialogues with History» επεξεργάζεται το σεβασμό του Ando στο παρελθόν. Η έκθεση ολοκληρώνεται με το «Projects in Naoshima», το οποίο είναι ένας φόρος τιμής στον επαναπροσδιορισμό του τοπίου του νησιού από τον Ando.

  • Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.