Την έντονη αντίδρασή της στην απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων να τριπλασιάσει το ενοίκιο του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου εκφράζει η Εταιρεία Παπαδόπουλος & Σχοινής Παραγωγές.

Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη την απόφασή της να μεταφέρει την προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου παράσταση με τη Μήδεια του Ευριπίδη από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, από το Κούριο στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εταιρεία, το ενοίκιο από €1400 έχει ανέλθει στις €4050 και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ένας θεατρικός χώρος που βρίσκεται υπό την ευθύνη του Κράτους να έχει το τριπλάσιο ενοίκιο από τους πλείστους χώρους εκδηλώσεων του τόπου.

Η εταιρεία Παπαδόπουλος & Σχοινής καλείται ήδη να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό για τη φιλοξενία της παραγωγής με τον Οιδίποδα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, στις 25 Ιουλίου. Το ποσό αντιπροσωπεύει το ενοίκιο, τις υπερωρίες, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το 25% τμηματική εισφορά, το ΦΠΑ και τη λειτουργία του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος στο Κούριο.

Ήδη από την περασμένη άνοιξη, πριν από τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, η εταιρεία αντάλλαξε επιστολές ζητώντας επανεξέταση της απόφασης για αύξηση του ενοικίου, επισημαίνοντας ότι αν η αλλαγή αυτή έγινε στη λογική της διοργάνωσης γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους αυτό είναι εγκληματικό. «Τα θέατρα από την αρχαιότητα, δημιουργήθηκαν για ένα συγκεκριμένο σκοπό: την πραγματοποίηση θεατρικών, μουσικών και χορευτικών παραστάσεων. Αν τώρα κάποιοι με περισσό χρήμα, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να τελούν και γάμους ή δεξιώσεις ή δείπνα στα αρχαία θέατρα, αυτό ξεπερνά τα όρια της λογικής» αναφέρεται.

Εκτιμάται επίσης ότι η αύξηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης και στο κλείσιμο, ουσιαστικά, του θεάτρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Ο πολιτισμός στον τόπο μας υποφέρει. Η ποιότητα, ο σεβασμός, η αισθητική , είναι στοιχεία που τείνουν να εκλείψουν από την καθημερινότητά μας. Αποφάσεις όπως αυτή που έχετε πάρει, επιδεινώνουν το πρόβλημα» σημειώνει ο Μάριος Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, σε επιστολή του τον Μάιο προς τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη η εταιρεία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αύξηση, σημειώνοντας ότι έγινε χωρίς να ενημερωθούν έγκαιρα οι παραγωγή για το σκεπτικό.

«Σε ερώτησή μας προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων μάς ανέφεραν ότι είναι μια αύξηση που επιθυμούσαν εδώ και χρόνια. Ποιοι την επιθυμούσαν; Ποιανού επιθυμία είναι η απαγόρευση παραγωγών στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου;» διερωτάται ο Μ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε το Υφυπουργείο «να δείξει έμπρακτα ότι είναι ο φορέας που στηρίζει αυτούς που μοχθούν τόσα χρόνια για τις τέχνες -χωρίς καμία στήριξη -και να δώσει ένα τέλος στην αναχρονιστική αυτή απόφαση». Παράλληλα, εκφράζει την επιθυμία για διάλογο με τους υπευθύνους.