Με αφορμή την επέτειο της εισβολής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα θυμάται, σε ανάρτησή του, τους θησαυρούς του Κυπριακού Μουσείου που απομακρύνθηκαν εν μέσω πολέμου και εκτέθηκαν σε αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα στη ζώνη του πυρός. Πρωταρχικό μέλημα των Κυπρίων αρχαιολόγων ήταν η άμεση απομάκρυνση των αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου. Εγκιβωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν αρχικά στη Λεμεσό και στη συνέχεια, με την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην Αθήνα, όπου ένα μέρος τους εκτέθηκε σε αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» αναφέρεται στην ανάρτηση.
Ο Βάσος Καραγιώργης (1929-2021), Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Κύπρου κατά την εισβολή, περιέγραψε τις μέρες εκείνες ως εξής: «Το Κυπριακό Μουσείο που το είχαν χαρεί χιλιάδες επισκέπτες και όπου εκατοντάδες επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο πραγματοποιούσαν τις έρευνές τους είναι τώρα κλειστό. Απέχει 100 μέτρα από την Πράσινη Γραμμή. Ευθύς μετά την πρώτη εισβολή, το πολύτιμο αρχαιολογικό υλικό συσκευάστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Αυτή η εργασία κράτησε σχεδόν ένα μήνα κι έγινε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ακόμα και την ώρα που ο καπνός από γειτονικές πυρκαγιές έμπαινε από τα παράθυρά μας… Ύστερα από αυτό, οι θησαυροί μας πήραν το δρόμο για την Ελλάδα. Για πολλούς από αυτούς είναι ένα είδος επαναπατρισμού, ένας νόστος, στη χώρα απ’ όπου κατάγονται ή που έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία τους».
Η ιδιότυπη ‘προσφυγική έκθεση’ του Κυπριακού Μουσείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διήρκεσε τέσσερα χρόνια (1975-1979) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων τη θυμούνται ακόμη.
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν όψεις εκείνης της έκθεσης (Φωτογραφικό Αρχείο ΕΑΜ):



