Μόνο με κεραυνό εν αιθρία δεν έμοιαζε η είδηση της παραίτησης του Μιχάλη Χατζηγιάννη μετά από 4 μήνες, η πρώτη από το Υπουργικό Συμβούλιο που διόρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την 1η Μαρτίου.
Περισσότερο έμοιαζε με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης με τον ίδιο να έχει διαπιστώσει- στην πορεία με τον σκληρό τρόπο- τις προκλήσεις που συνιστά μια επιτελική θέση υψηλών απαιτήσεων, οδηγώντας ουσιαστικά τον εαυτό του στην έξοδο πριν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Η επιστολή παραίτησης μπορεί να παραδόθηκε επίσημα χθες, είναι όμως σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πλήρη επίγνωση για την πορεία των πραγμάτων αρκετά πρωτύτερα. Άλλωστε, πριν παραλάβει την παραίτηση και την «κάνει δεκτή», είχε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία αντικατάστασης. Και μάλιστα με μια επιλογή, αυτή της Λίνας Κασσιανίδου, που μοιάζει ιδιαίτερα προσεγμένη και στοχευμένη, σαν να τη μελετούσε εδώ και καιρό.
Η κίνηση να αναθέσει τα ηνία του Υφυπουργείου σε μια καταξιωμένη αρχαιολόγο είναι υψηλού συμβολισμού. Όχι μόνο γιατί διαθέτει ένα «βαρύ» βιογραφικό και μια αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή πορεία που εκμηδενίζει τα όποια περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά και γιατί στο πρόσωπό της επισημοποιείται το «πάντρεμα» με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Εκτός από την πανεπιστημιακή της ιδιότητα, διετέλεσε και Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει εκ των έσω τα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στη νέα εποχή του. Από την άλλη, όντας κόρη της γνωστής και δυναμικής γκαλερίστριας της Λευκωσίας Γκλόριας Κασσιανίδου, έχει από νεαρή ηλικία στενή επαφή και σχέση με τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της Κύπρου, όντας σε καθημερινή τριβή μ’ ένα σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους της τέχνης και τους φιλότεχνους της πρωτεύουσας.
Η Λίνα Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994 και τον περασμένο Μάιο εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του Σχολής. Έχει σπουδές στη Χημεία και την Κλασσική Αρχαιολογία σε ΗΠΑ και Λονδίνο, λαμβάνοντας τον διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College το 1993. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής. Ο μόνος άλλος Κύπριος αρχαιολόγος που είχε τιμηθεί με τη διάκριση αυτή ήταν ο Βάσος Καραγιώργης.
«Ξεκινώ με όρεξη»

Στις πρώτες της τοποθετήσεις σε μεσημβρινές τηλεοπτικές εκπομπές, διαβεβαίωσε ότι από τη Δευτέρα θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα με όρεξη, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί. Στάθηκε ιδιαίτερα, φυσικά, στην ομαλή μετάβαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τρόπο που να είναι επωφελής. «Το βασικότερο θέμα είναι να αναδειχτεί σωστά ο πολιτισμός μας, να του δοθεί η προβολή που του αξίζει, είναι κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε» είπε.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη, αλλά και τον απερχόμενο Υφυπουργό για όσα πρόσφερε. Θεωρεί ότι της δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να προσφέρει και σκοπεύει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις»
Με μια σιβυλλική ατάκα που θύμισε έντονα στίχο τραγουδιού επέλεξε να κλείσει το σύντομο πέρασμά του από το Υφυπουργείου Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο απερχόμενος Υφυπουργός διαβεβαίωσε σε γραπτή τοποθέτηση ότι δεν συνέπραξε στην εξουσία για να κερδίσει φήμη και δόξα, αλλά διότι «συμμερίστηκε το όραμα για τον Πολιτισμό» του από χρόνια φίλου του και νυν Προέδρου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα σημαντικά ζητήματα του προεκλογικού προγράμματος που ανέλαβε να προωθήσει και υποστήριξε ότι η προετοιμασία τα έχει φέρει σε σημείο «που να είναι ορατό και το τέρμα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, που απαίτησε σημαντική προεργασία και συντονισμό πολλών Υπηρεσιών και ανθρώπων.
Ο Μ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το μέγιστο στοίχημα της ζωής του είναι «η μουσική δημιουργία, η σύνθεση, το τραγούδι και η στενή σχέση και συνάφειά μου με τον κόσμο. Από εκεί έρχομαι και εκεί επιστρέφω». Στον απολογισμό του, ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του, τη Γενική Διευθύντρια και τους Λειτουργούς του Υφυπουργείου και εξέφρασε την ελπίδα ότι το σύντομο πέρασμά του από την Κυβέρνηση είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο.
Ο Πρόεδρος Χριστουδουλίδης ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη τόσο για «τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε».