Ο Ισαάκ Σούσης, ο γνωστός Έλληνας στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 62 ετών.
Ο Σούσης είχε αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική μουσική, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Νταλάρας, o Γιάννης Κότσιρας και ο Γιάννης Ζουγανέλης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για τους ευαίσθητους και συχνά βαθιά φιλοσοφημένους στίχους του.
Ο εβραϊκής καταγωγής στιχουργός γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1962 στο Τελ Αβίβ και από το 1963 ζούσε στην Αθήνα. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία.
Η συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Ο Ισαάκ Σούσης έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στο ελληνικό τραγούδι με τα θρυλικά «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» και «Νότος», και τα δυο στο κλασικό πλέον album «Παυσίλυπο» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το 1996.
Είχε υπογράψει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ανάμεσά τους τα κομμάτια «Τερατάκια τσέπης», «Έλα, ψυχούλα μου», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ», «Μου λες τα μάτια σου», «Ο παλιός στρατιώτης» και αρκετά ακόμα.
Εκτός από στίχους, ο Ισαάκ Σούσης έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή «Κλίνατε επ’ άπειρον» στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και κείμενα σε συλλογικές δουλειές και βιβλία-αφιερώματα, όπως το πρόσφατο διήγημά του «Ρύζι στον ατμό» που δημοσιεύτηκε στον συλλογικό τόμο «Φλέρυ: η φεγγαρική αηδόνα» – εκδόσεις Ιανός όπου και αναφέρεται στην ανάμνησή του από τη μεγάλη καλλιτέχνιδα Φλέρυ Νταντωνάκη.
Θλίψη σκόρπισε στον κόσμο των Τεχνών η είδηση ότι ο Ισαάκ Σούσης «έφυγε» από τη ζωή.
Το νέο έκανε γνωστό ο Γιάννης Ζουγανέλης με μια συγκινητική του ανάρτηση στο Facebook.
«Άλλος ένας φίλος έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο ποιητής Ισαάκ Σούσης. Τα περισσότερα έργα του τα μελοποίησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ μαζί κάναμε τον Μαύρο Μαρκαδόρο. Σε ευχαριστούμε Ισαάκ» είπε στο βίντεό του ο Γιάννης Ζουγανέλης.
Τον ποιητή, συγγραφέα και στιχουργό Ισαάκ Σούση αποχαιρέτησε ο Γιώργος Νταλάρας με μία ανάρτησή του στο Facebook, γράφοντας:
Ο Ισαάκ Σούσης μέσα από τα δικά του λόγια
«Μεγάλωσα στην Αθήνα και έτσι δεν έχω ρίζες, σπουδαίο πλεονέκτημα στις μέρες μας. Αντίθετα από τους καταγόμενους από επαρχία υποχρεώθηκα μόνο σε υπαρξιακές, μέχρι στιγμής, μετακινήσεις, περιπλανώμενος μια ζωή στα ίδια μέρη και ερωτήματα, ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πού πάω. Ένα μεγαλύτερο κοινό με ξέρει από τα τραγούδια μου και προτιμώ να με ξέρει έτσι. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα δημοσίευα ποτέ ποιήματα, αν δεν με έσπρωχνε ο εκδότης και φίλος Σάμης Γαβριηλίδης, δεν ήθελα περισσότερους μπελάδες και φίλους».