«Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη» ανακήρυξε το 2025 το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας σήμερα 29 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε ένα χρόνο από σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται νέο κανάλι στο YouTube για τον συνθέτη.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η πρωτοβουλία για το αφιερωματικό έτος «συνιστά τον απειροελάχιστο φόρο τιμής στην κληρονομιά του, αλλά και ευκαιρία να επανακτιμήσουμε τον βίο του, να επαναβιώσουμε, μέσω ενός πολύπλευρου προγράμματος δράσεων, το έργο του».

Η Λ. Μενδώνη επισημαίνει ότι προσεγγίζοντας το έργο του προβάλλει απαιτητικό το χρέος της Πολιτείας να αναδειχθούν οι πολλές πλευρές του: Ο συνθέτης, ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο πολίτης. «Η ζωή και το έργο του αποτελούν απαράγραπτη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού, προβάλλοντας την οικουμενικότητά της. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει, με τρόπο μοναδικό, μύχιους πόθους του λαού, από τις έγνοιες της καθημερινότητας έως την οριστική εδραίωση μιας ανοιχτής, συμπεριληπτικής, δημοκρατικής κοινωνίας».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο Θεοδωράκης, μορφή μοναδική στη σύγχρονη ιστορία μας, ενσάρκωσε ένα απόλυτα προσωπικό, πρότυπο συγκερασμού της μετεωρικής δημιουργίας με την ακατάβλητη και διαρκή πολιτική του δράση. Το ταλέντο του ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιόδους, παράλληλα με την αγωνιστική του δράση.

Βιώνει τον διχασμό του Εμφυλίου εξοριζόμενος στην Ικαρία, έπειτα, στη Μακρόνησο, αποτελεί κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, πρωτοστατώντας, μετά την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας, στην ίδρυση του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εκτοπίζεται. Με την αποφυλάκιση του, το 1970, δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην υπόθεση της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά των Συνταγματαρχών. Μεταπολιτευτικά, εκλέγεται και πάλι βουλευτής με το ΚΚΕ, αργότερα με τη Νέα Δημοκρατία, διατελώντας υπουργός της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πριν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, διατηρώντας, την ηχηρή και επιδραστική του δημόσια παρέμβαση, στην επιταγή της καταλλαγής και της συμφιλίωσης.

«Έζησε μια ζωή με πάθος και ένταση. Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες τις ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μα πάνω από όλα την ενότητα των Ελλήνων» υπογράμμισε αποχαιρετώντας τον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης «μετέτρεψε τη μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόσταγμα για συλλογική δράση».

Ένα ψηφιακό σπίτι για τον Θεοδωράκη

Ένα νέο κανάλι στο YouTube για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Mikis Theodorakis YouTube Artist Channel, εγκαινιάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, ακριβώς τρία χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

Την πρωτοβουλία να δώσουν στον εμβληματικό, ουμανιστή συνθέτη ένα ψηφιακό σπίτι, μια παγκόσμια πλατφόρμα με τη μουσική, τις σκέψεις, το χιούμορ και το αγωνιστικό, δημοκρατικό του πνεύμα, πήραν σήμερα, 29 Ιουλίου, η Schott Music σε συνεργασία με την Aviator Management και επιμελητή τον Αστέρη Κούτουλα.

Η λειτουργία του καναλιού σηματοδοτεί την έναρξη του MIKIS 100 -του project για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ιστότοπος MIKIS 100 και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης Μίκης Θεοδωράκης στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα τεθούν επίσης σε λειτουργία στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Το νέο κανάλι θα έχει τον χαρακτήρα ενός «ψηφιακού campus», με ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις συναυλιών από όλο τον κόσμο, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις έργων από όλο το εύρος των οκτώ συναρπαστικών δεκαετιών μουσικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ανοιχτή πλατφόρμα για όλους εκείνους τους μουσικούς, καλλιτέχνες και όχι μόνο, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν σε δημιουργικό καλλιτεχνικό διάλογο με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η πλατφόρμα αυτή είναι επίσης ένας χώρος τεκμηρίωσης της κοινωνικοπολιτικής στράτευσης του Θεοδωράκη, αλλά και ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο ο Μίκης διέδωσε παγκοσμίως τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό το κανάλι στο YouTube επιδιώκει να αποτελέσει το έναυσμα για να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά τον συνθέτη ως δημιουργικό άνθρωπο, ως αφηγητή, ως ερμηνευτή της μουσικής του, ως μεγάλο μελωδό που μελοποίησε και έκανε γνωστούς παγκοσμίως τους στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, της Ρένας Χατζηδάκη, του Τάσσου Λειβαδίτη, του Νίκου Γκάτσου όμως και των Πάμπλο Νερούδα, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, Μπρένταν Μπίαν και πολλών άλλων.

Η εγγραφή στο κανάλι του YouTube μπορεί να γίνει εδώ.

ΑΠΕ