H Κύπρια εικαστικός, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός Στέλλα Χριστοφή επιμελείται την έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων «Whispers and microhistories between the bastions» (Ψίθυροι και μικροϊστορίες ανάμεσα στους προμαχώνες) που ανοίγει στις 20 Ιουλίου στο Νιόκαστρο Πύλου.

Η Χριστοφή, με καταγωγή από τη Λάρνακα και με έδρα την Αθήνα, εκτός από την επιμέλεια της έκθεσης έχει και συμμετοχή με έργο της. Φιλοξενούνται επίσης έργα των Κωστή Βελώνη, Μαρίνας Βελησιώτη, Ευγενίας Βερελή, Βασίλη Βλασταρά, Μαρίας Γλύκα, Αντώνη Κανέλλου, Κωνσταντίνου Λιανού,  Χαράς Πιπερίδου, Μάριου Σταμάτη, Κωστή Σταφυλάκη, Poka Yio και The Callas (Λάκης και Άρης Ιωνάς).

Στέλλα Χριστοφή, «Hybrid V», 2021 Ψηφιακή εκτύπωση σε χαρτί.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδας) και τον Δήμο Πύλου- Νέστορος και την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Ένα διατομεακό και διακαλλιτεχνικό εγχείρημα με νομαδικό χαρακτήρα που συνεχίζει για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Μεσσηνία, αποσκοπώντας να δώσει νέα πνοή στο εκάστοτε τοπόσημο.

Το Νιόκαστρο χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1573 μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου για τον καλύτερο έλεγχο ενός από τους σημαντικότερους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Ανατολής- Δύσης και συνιστά ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα του ελλαδικού χώρου.

Βασίλης Βλασταράς, «A State of a Hero IV», 2024. Ξύλο, MDF, τσιμέντο, φύλλα χρυσού, ακρυλικό.

Η έκθεση εστιάζει στην αρχιτεκτονική δομή, τη λειτουργία και τη στρατηγική θέση του φρουρίου. Συνδυάζει ζητήματα εξουσίας, επιβολής, εξέγερσης αλλά και ελπίδας δημιουργώντας έναν υβριδικό διάλογο γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά κατάλοιπα σε καταστάσεις ανησυχίας, αναταραχής και για μια τάση για αλλαγή και κοινωνική πρόοδο. Το ξάφνιασμα της εξέγερσης μεταφέρεται στις φωνές των εικαστικών έργων που έρχονται να συμβιώσουν και να εδράσουν ανανεώνοντας τον τόπο υποδοχής τους αναστήνοντάς τον σε ένα νέο πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και αξιών συλλογικής ταυτότητας και συνείδησης.

Ο νομαδικός χαρακτήρας των εξεγέρσεων, των ναυμαχιών μεταφράζεται στο πλαίσιο του νομαδικού πρότζεκτ μέσω οπτικών εικαστικών σημείων ως μια πράξη αντίστασης που εκφράζει μια κατάσταση εξέγερσης για ενεργοποίηση του ανερχόμενου μετανεωτερικού ανθρωπισμού.

Την έκθεση συνοδεύει διαλεκτικά η ομότιτλη έκδοση που προλογίζει ο Δημήτρης Τρίκας.