Παραδόθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο
Αποστολή με emailΕκτυπώστε την σελίδα
 
Αθήνα: Κόντρα στις καχυποψίες και την υφεσιακή εποχή, το σχέδιο του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και της διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που παρουσιάστηκε το 2009 στο Ζάππειο επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, μετουσιώνεται από όραμα σε πραγματικότητα. Στο Δημόσιο πέρασε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Πέμπτη, κατά την τελετή παράδοσης του έργου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και άλλων παραγόντων της πολιτειακής ηγεσίας.
 
Κατά την τελετή υπεγράφη η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι πλέον ο ιδιοκτήτης και φορέας επόπτευσης της ΚΠΙΣΝ Α.Ε.
 
Αλ. Τσίπρας: Υποχρέωση της κυβέρνησης η αξιοποίηση του ΚΠΙΣΝ
 
Πρόκληση για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, την αξιοποίηση του ΚΠΙΣΝ, μιλώντας για ένα στολίδι της πρωτεύουσας, αλλά και για μια ανιδιοτελή προσφορά που έγινε «σε συνθήκες που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν περιορισμένη». Στάθηκε στο μάθημα πολιτισμού που παραδίδεται μέσα από το έργο, εξηγώντας ότι εμπεδώνεται το μήνυμα πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν ανήκει στην ελίτ.
 
«Η πρωτεύουσα αποκτά ένα νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού. Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος δεκαετής κύκλος κι ανοίγει ένας καινούριος. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά γιατί έγινε σε συνθήκες που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Το Ίδρυμα Νιάρχος επέλεξε να επενδύσει στον πολιτισμό κι ανέλαβαν να στηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη του έργου.
 
«Οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι τεράστιες και πολλαπλαστικές. Το ΚΠΙΣΝ θα γίνει το καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων, αλλά και το ορμητήριο διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει δυνατότητα σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να έρθει σε πεαφή με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Είναι πραγματική ανάγκη», επισήμανε και μίλησε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τη στέγασή της στο ΚΠΙΣΝ.
 
«Δεν είναι σωστό να δίνεται η εντύπωση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αξιοποιήσει ένα τέτοιο στολίδι. Είναι τεράστια υποχρέωση και πρόκληση για τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του χώρου. Θα αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε.
 
Πηγή: news.in.gr