Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την επερχόμενη περιοδική έκθεση αφιέρωμα στον σπουδαίο ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του πέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου.

Aπό τις 8 μέχρι τις 31 Μαρτίου θα εκτίθενται στο Μουσείο έργα 16 Κυπρίων μαθητών του, τιμώντας τον «δάσκαλο» ένα χρόνο μετά το θάνατο του.

Συμμετέχουν οι Γιάννης Γιαννακίδης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Άννη Ερωτοκρίτου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μάρλεν Καρλετίδου, Αργύρης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Φαίδρα Παλλαρή, Ανδρέας Παρασκευάς, Πάρις Σίβακας, Παναγιώτης Σιδεράς, Έλενα Τσαγγαρά, Πανίκος Τσαγγαράς, Χρυσάνθη Φαρμακά, Μαρία Χατζηνικόλα.
 
Ο Τέτσης προτιμούσε να συστήνεται ως «ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα». Δημιούργησε με πηγή έμπνευσης το τοπίο της καταγωγής του, τα βράχια και τη θάλασσα της Υδρας, και τα πεύκα της αγαπημένης του Σίφνου. Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτέλεσαν επίσης οι άνθρωποι που τον περιέβαλλαν. Από την μια προσπαθούσε να κρατήσει την φρεσκάδα της τοπιογραφίας μέσω της ρευστότητας των χρωμάτων που χειριζόταν με απίστευτη μαεστρία και από την άλλη την οικειότητα στα πρόσωπα των αγαπημένων του φίλων.

Δεξιοτέχνης της ελαιογραφίας και κορυφαίος ακουαρελίστας, αλλά και χαράκτης, με την εξασκημένη παρατηρικότητα του, κατάφερνε να μετατρέπει το φως και το χρώμα – δυο αιώνιους αντιπάλους, καθώς κι ο ίδιος εκτιμούσε ότι ειδικά το έντονο ελληνικό φως ξεθωριάζει τα χρώματα – σε συμμάχους ικανούς να αναδείξουν την ομορφιά όπου κι αν μπορούσε να την εντοπίσει.
 
Εξαίρετο παράδειγμα ελαιογραφίας του, το έργο με τίτλο «Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια», θα παρουσιαστεί στην έκθεση παράλληλα με τα έργα των μαθητών του. Το έργο αυτό, πέραν από την εικαστική του σπουδαιότητα, εκφράζει επίσης ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη ως ανθρώπου, τη γενναιοδωρία του. Η οικογένεια Ζαμπέλα τιμώντας τον Τέτση με την εγκαινίαση του νεοσύστατου μουσείου τους το 2012, πρόβαλε όλους τους χώρους του παρουσιάζοντας έργα μνημειακών διαστάσεων του καλλιτέχνη. Ως ένδειξη εκτίμησης, χάρισε το έργο αυτό στο Μουσείο, όπου εκτίθεται μόνιμα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ. από τον πρέσβη της Ελλάδος και θα προλογιστεί από μια σημαντική για τον δάσκαλο και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσωπικότητα, τη Μαίρη Σαμαρά, τη γυναίκα που εργάστηκε για 50 χρόνια ως γυμνό μοντέλο στη σχολή Καλών Τεχνών δουλεύοντας με θρύλους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου.
 
Ελεύθερη είσοδος

Πηγή: philenews