Η αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της αρχαίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς στα νησιά της Ελλάδας, Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο και στην κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου είναι βασικό αντικείμενο της Πράξης «Μετάλλων Τόποι- Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Πράξη εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ε.Τ.Π.Α.) κι από κρατικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Βασικό αντικείμενο αποτελεί η αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της αρχαίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς των περιοχών αυτών αξιοποιώντας το κοινό πολιτιστικό παρελθόν τους. Απώτερος στόχος είναι η τουριστική ανάπτυξη των επιλεγμένων περιοχών και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μέσω του τρίπτυχου «πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη», προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία τους.
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ασγάτα τεχνική συνάντηση, αλλά και οργανωμένη περιήγηση για το κοινό.
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασγάτας η 2η τεχνική συνάντηση της Πράξης, την οποία διοργανώνει η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την κοινότητα Ασγάτας και θα λάβουν μέρος μόνο οι εταίροι της Πράξης, συνεπώς αυτή θα είναι κλειστή για το κοινό. Εταίροι είναι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κύριος Δικαιούχος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΥΠΠΟΑ), ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η κοινότητα Ασγάτας.
Η ημερομηνία είχε αποφασιστεί από όλους τους εταίρους της Πράξης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα της Σίφνου την 31η Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εξέλιξη της Πράξης κατά το πρώτο εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν αναφορές για την πορεία εξέλιξης, στον τρόπο οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων, τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα ως προς τη διαχείριση και τoν συντονισμό της Πράξης, την υλοποίηση των παραδοτέων και των δράσεων που έχει αναλάβει κάθε εταίρος και θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των ενέργειων που θα υλοποιηθούν την αμέσως ερχόμενη περίοδο.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 1η οργανωμένη περιήγηση/ εκδρομή στην Ασγάτα, που διοργανώνει η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασγάτας. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Παλιό Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας, όπου προβλέπεται να θα δημιουργηθεί το Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεωμεταλλουργικής Κληρονομιάς της Ασγάτας και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στα σημεία γεω-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα μελετηθούν και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της Πράξης. Με το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει ελαφρύ μεσημεριανό στον χώρο των νέων γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασγάτας.
Η περιήγηση είναι ανοικτή για το κοινό, όμως θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας για την προστασία έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Για την περιήγηση θα ξεκινήσει λεωφορείο από τη Λευκωσία (χώρος στάθμευσης Σταδίου ΓΣΠ-δυτική κερκίδα). Ενδιαφερόμενοι από άλλες επαρχίες μπορούν να έρθουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σχετικό σύνδεσμο. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Το λεωφορείο αναχωρεί από τη Λευκωσία στις 8.30π.μ. από τον χώρο στάθμευσης του Σταδίου ΓΣΠ (δυτική κερκίδα). Στις 10π.μ. στην πλατεία της Ασγάτας (Καφεστιατόριο Πιατάκια) ο κοινοτάρχης θα καλωσορίσει το κοινό. Ακολουθεί περιήγηση- ξενάγηση στα σημεία ενδιαφέροντος μέχρι τη 1μ.μ. και στη συνέχεια ελαφρύ μεσημεριανό. Στις 2.15μ.μ. αναχωρεί το λεωφορείο από την Ασγάτα για την επιστροφή, με την άφιξη στη Λευκωσία να υπολογίζεται στις 3.30μ.μ.