Το διάρκειας αρκετών λεπτών standing ovation για τον τιμώμενο Σπύρο Σταυρινίδη αποτέλεσε την πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς της τελετής απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, το βράδυ της Δευτέρας.
Για τον καταξιωμένο και εμβληματικό ηθοποιό του κυπριακού θεάτρου αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες βραδιές στη ζωή του, επιστέγασμα μιας λαμπρής πορείας αφοσιωμένης στην τέχνη του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ
«Στην ηλικία μας πρέπει να έχουμε δύο καρδιές για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συγκινήσεις κι ευτυχώς έβαλα άλλη μια και με τον βηματοδότη είμαι εντάξει» είπε ο σπουδαίος ηθοποιός παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2021 από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη σημείωσε ότι η παρουσία του, όπως και του ΥΠΠΑΝ Πρόδρομου Προδρόμου είναι σημαντική, δεδομένου ότι οι καλλιτέχνες έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι η πολιτεία τους αφουγκράζεται.
Ο ηθοποιός εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ΘΟΚ, την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων, τους συνεργάτες και συνεχάρη τον Δημιουργό της Χρονιάς Αντώνη Γεωργίου και τη Νέα Δημιουργό της Χρονιάς Χριστίνα Παπαδοπούλου που επίσης παρέλαβαν τα βραβεία τους.
«Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου ότι κάνουμε το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου» σημείωσε και κατέληξε: «Οι ηθοποιοί γευόμαστε τις λέξεις, δίνουμε ζωή στις λέξεις, ζωντανεύουμε τα οράματα των συγγραφέων. Είμαστε υπέροχοι».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Γεωργίου, παραλαμβάνοντας το Βραβείο του από τον Πρόδρομο Προδρόμου και αφού ευχαρίστησε τον ΘΟΚ και την Επιτροπή και συνεχάρη τους βραβευθέντες και τους συνυποψηφίους του διατύπωσε την άποψη ότι με τη βράβευσή του η επιτροπή θέλει να τιμήσει την κυπριακή θεατρική γραφή. «Έχει ένα αξιόλογο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια με συντονισμένες δράσεις από τον ΘΟΚ και το ΚΚΔΙΘ κατάφερε να ενταχθεί ισότιμα μέσα στο κυπριακό γίγνεσθαι και να αποκτήσει το κοινό της».
Ο θεατρικός συγγραφέας σημείωσε ακόμη ότι το βραβείο θα μπορούσε να μοιραστεί με όλους τους συντελεστές της παράστασης «Σε κρίσιμη κατάσταση» καθώς «ένα κείμενο από μόνο του δεν είναι θέατρο». Ευχήθηκε ακόμη να επιστρέψει η προηγούμενη μορφή του θεσμού των βραβείων θεάτρου και στάθηκε στο γεγονός ότι η κυπριακή διάλεκτος, που υποτιμήθηκε, χλευάστηκε και ίσως στοχοποιήθηκε είναι ένας πλούτος που πλέον αναγνωρίζεται πλέον εντός και εκτός Κύπρου, αναφέροντας την πρόσφατη βράβευση της Λουίζας Παπαλοΐζου με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο έργο, είπε ότι γράφτηκε για να ξορκίσει μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή, αλλά κατά τη γνώμη του οι ήρωες φέρουν το αποτύπωμα της κοινωνίας που ζούμε μιας κοινωνίας «η οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε σήψη». Ο βραβευμένος συγγραφέας, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι η κοινωνία πιέζει και καταπιέζει τα μέλη της, στερώντας τους την προοπτική.
«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ως κοινωνία κι ως κράτος βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σ’ ένα περίεργο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου σε όλους τους τομείς: είτε αυτό είναι το Κυπριακό, είτε τα θέματα διαφθοράς, είτε τα θέματα ρατσισμού, οι κοινωνικές ανισότητες».
Ο Αντώνης Γεωργίου είπε ακόμη ότι σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και όλος ο κόσμος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εισβολή στην Ουκρανία και τα κύματα προσφύγων που φτάνουν στον τόπο μας. «Από προσφυγιά γνωρίζουμε, αλλά ξεχνάμε. Και νομίζω ότι πολλές φορές και το κράτος μας συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με σκληρό έως απάνθρωπο τρόπο. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται ζοφερά αλλά μέσα σ’ αυτά θα ζήσουμε, θα προχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε και θα προσπαθήσουμε να αρθρώσουμε λόγο για να μαζευόμαστε όπως απόψε εδώ».
Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία τραγούδησε κι ένα τραγούδι από την καλοκαιρινή παραγωγή της «Εσμέ» στην οποία ξεχώρισε, συνεχάρη τους βραβευθέντες και τους συνυποψηφίους της και τόνισε πως αισθάνεται να εκπροσωπεί «όλα τα νέα παιδιά που κάνουν τώρα δειλά τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του θεάτρου και των τεχνών και χρειάζονται κάποιον να τους δώσει το έναυσμα και την ευκαιρία για να υλοποιήσουν το όραμά τους».
Αφού ευχαρίστησε τον ΘΟΚ και την Επιτροπή έκανε ειδική μνεία στους μέχρι τώρα συνεργάτες της στην επαγγελματική της πορεία. «Αυτοί οι άνθρωποι με κάνουν να νιώθω ότι καλά έκανα κι επέλεξα αυτόν τον δρόμο, μου το υπενθυμίζουν ότι όσο δύσκολος κι αν είναι και όσο κι αν συμβαίνουν ζοφερά πράγματα στον κόσμο μας, πέρα από το σκοτάδι και την εσωστρέφεια υπάρχει και η άλλη πλευρά, της ελπίδας της αλληλεγγύης, της αγάπης και του φωτός».
Το Βραβείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης.
ΠτΔ: Έτοιμοι να ακούσουμε τους καλλιτέχνες
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στους τρεις τιμώμενους τους οποίους και συνεχάρη. Αναφερόμενος στον Σπύρο Σταυρινίδη, παρατήρησε πως «τα Μεγάλα Βραβεία απονέμονται στους μεγάλους» και σημείωσε πως στην πέραν του μισού αιώνα παρουσία του στη θεατρική σκηνή «ξεχώρισε και καθόρισε με τις ερμηνείες του την τέχνη που ο ίδιος επέλεξε να υπηρετήσει χαράζοντας με το δικό του πέρασμα τον δρόμο για τις επόμενες γενιές ηθοποιών». Αναφέρθηκε επίσης στα διαφορετικών κατευθύνσεων σπουδαία συγγραφικά δείγματα που κατέθεσε διαχρονικά ο Αντώνης Γεωργίου «συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία παραστάσεων μεστών μηνυμάτων για το κοινό, πλουτίζοντας την ποιοτική θεατρική παραγωγή στον τόπο μας».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανάλογο δρόμο ακολουθεί και η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ως Νέα Δημιουργός της Χρονιάς «πέτυχε να εντυπωσιάσει και να κερδίσει με τις υποκριτικές της ικανότητες το κοινό, σφραγίζοντας, ήδη, ως πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, τα θεατρικά δρώμενα του τόπου».
Ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στην ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού («ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση») αλλά και σε σειρά στοχευμένων δράσεων που θέτει στο επίκεντρο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Παράλληλα, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν έπραξε τα πάντα και «πως όσο και να προσπαθήσει κάποιος θα υπάρχουν αδυναμίες». Διαβεβαίωσε πάντως για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης «να ακούσει, να δει πώς μέσα από τη διαβούλευση μπορεί να πράξει όσα χρωστούμε τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στον λαό μας».
Α.Παπαφιλίππου: Το αγαθό του πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια
Στον δικό της χαιρετισμό, η πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου είπε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα του θεάτρου στη χώρα μας και τη σταθερά ανοδική του πορεία, παρ’ όλα τα προβλήματα. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους του – το σώμα και το αίμα του θεάτρου. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε όλες και όλοι τους, απ’ όποιο πόστο κι αν το υπηρετούν, να το κάνουν το ίδιο υπερήφανα. Τους το οφείλουμε όλοι: πολιτεία, φορείς, θεσμικοί παράγοντες και κοινό».
Η πρόεδρος του ΘΟΚ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο οργανισμός έχει συμπληρώσει πενήντα χρόνια παρουσίας. «Ως θεματοφύλακας αξιών και φορέας πολιτισμού, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η θεατρική τέχνη να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον τόπο μας. Μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια άλλαξαν πολλά. Τα επόμενα πενήντα χρόνια θα αλλάξουν –και πρέπει να αλλάξουν– ακόμα περισσότερα. Και μπορεί για πολλούς το αγαθό του πολιτισμού να είναι προστατευμένο –και είναι, σε γενικές γραμμές–, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται και δεδομένο. Γιατί όσο εύκολο είναι να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών, άλλο τόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ψηλά. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις, ώστε αυτό το πολύτιμο αγαθό να μην πάψει να αποτελεί μία ακόμα προτεραιότητα ανάμεσα σε τόσες άλλες. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα».