Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου λογοτεχνικός περίπατος, με θέμα «Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή», αφιερωμένος στον κορυφαίο Κύπριο λογοτέχνη, ο οποίος δικαίως έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του Μείζονος Ελληνισμού.
Ο περίπατος προγραμματίστηκε από το Σπίτι της Κύπρου, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενότητας «Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου» της διοργάνωσης “Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του λογοτεχνικού περιπάτου ανέλαβε η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture.
Ο Κώστας Μόντης, από το 1932 μέχρι το 1937, έζησε, ως φοιτητής της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες, με ξεναγό την Παυλίνα Ραουζαίου, είχαν την ευκαιρία να βαδίσουν στα χνάρια του ποιητή, ανιχνεύοντας βιωματικά, στο κέντρο της πόλης, τους τόπους και τους χώρους στους οποίους έζησε και κατέγραψε ποιητικά, όπως το «Καφενείο ‘Σάριζα’», αφετηρία του περιπάτου, «Γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου», όπου «είν’ ακόμα κρεμασμένα στους τοίχους τα είκοσί του χρόνια».
Η διαδρομή μέσα από την περιοχή που συνδέεται με τη φοιτητική ζωή του ποιητή, κατευθύνθηκε προς τη Νομική Σχολή, όπου φοίτησε, και στη συνέχεια στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όπου το 2001 ανακηρύχθηκε επίτιμος Διδάκτωρ, και στην Ακαδημία Αθηνών που το 2000 τον ανακήρυξε Αντεπιστέλλον Μέλος της. Τελευταία στάση στην Πλατεία Συντάγματος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στίχους του Κώστα Μόντη και να «γνωρίσουν» την Αθήνα μέσα από τον ποιητικό λόγο του.
Ο περίπατος κατέληξε στο Σπίτι της Κύπρου, όπου τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νάντια Στυλιανού, η οποία προλόγισε τους ομιλητές: τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου, τον διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Κωστή Δανόπουλο και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ζωή, το έργο και τη διαχρονική παρακαταθήκη της ποιητικής έκφρασης του Κώστα Μόντη.
Δίνοντας ένα ευσύνοπτο ιστορικό περίγραμμα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και του πνευματικού κόσμου και της λογοτεχνικής έκφρασης, της περιόδου, κατά την οποία ο Κώστας Μόντης έζησε στην Αθήνα, όταν ανδρωνόταν η περιώνυμη γενιά του Τριάντα, η Ελένη Αντωνιάδου επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τη ζωή και τις επιρροές του ποιητή. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η παρουσία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας είναι συνεχής και αδιάλειπτη στο έργο του.
Ο Κ. Δανόπουλος, στη συνέχεια, με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΙΠΕΙΑ [Σπίτι της Κύπρου και (.poema..) εκδόσεις], και περιλαμβάνει τα πρακτικά ημερίδας που διοργάνωσε το Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Κώστας Μόντης, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, στο πλαίσιο του «Έτους Μνήμης Κώστα Μόντη», το 2014, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση, και δέκα χρόνων από τον θάνατο του ποιητή, αναφέρθηκε, κριτικά, στο σύνολο των εκδόσεων του έργου του.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Τίτος Πατρίκιος ανέφερε, χαρακτηριστικά ότι, ο Μόντης είναι ο ποιητής με τα περισσότερα ερωτηματικά, ακόμα και ως σημεία στίξεως, στο έργο του. Όσο για τις απαντήσεις, σπάνια τις δίνει ο ίδιος. Αυτές τις ζητάει κυρίως από τους αναγνώστες του, στους οποίους πάντα απευθύνονται, ακόμα κι όταν ο ίδιος αναρωτιέται, είτε εμμέσως είτε κατευθείαν, με τις ποιητικές του επιστολές. Έτσι είναι που κάνει τους αναγνώστες συνομιλητές του.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Πηγή: philenews