Mε το Λύκειο της Επιδαύρου και την Ανοιχτή Πόλη ως στίγμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Σφίγγα, τον Μινώταρο και τον Πήγασσο ως σύμβολα, ο Βαγγέλης Θεοδωροπόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2017. Δείτε τις παραγωγές με κυπριακό χρώμα. 

Φολκσμπίνε, Ρομέο Καστελούτσι, Ρόμπερτ Ουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ουίλιαμ Κέντριτζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Χόφες Σέκτερ, Γιούρι Τεμιρκάνοφ, Γιαν Τιρσέν. Ζαλιστήκατε; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμμετοχές που θα καταγραφούν στο φετινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 130 εκδηλώσεις για κάθε γούστο και απλώνεται από το ιστορικό κέντρο μέχρι τον Πειραιά, την Ελευσίνα και φυσικά την Επίδαυρο.
 
«Φέτος είναι μια χρονιά εγκαινίων» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Η της Πειραιώς 260: «Εγκαινιάζουμε νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ που ελπίζω να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα κα να εδραιωθούν προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον» πρόσθεσε, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.
 
Στις 11 και 12 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παραγωγή του ΘΟΚ με τους Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που κάνει το ντεμπούτο του στην Επίδαυρο.
 
«Με πλειάδα σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών, ο νεότατος Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης» αναφέρεται. Όχημα της παράστασης, που δομείται στη συνάντηση του ρυθμού και της λέξης, είναι η μουσικότητα. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο χορός, ερμηνεύονται με τρόπο που αποκαλύπτει τη μουσική υφή του έργου.
 
«Η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δράση, τη λέξη, το τραγούδισμα και τον χορό, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που θα αναδείξει τις αδιάκοπες εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος».
 
Οι Συντελεστές
 
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς • Σκηνοθεσία – Mουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης • Δραματουργική συνεργασία: Αντώνης Σολωμού • Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος • Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά • Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή • Κινησιολογία: Λία Χαράκη • Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς • Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή
• Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονισήφορος Ονισηφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

Στο μεταξύ, αυτή δεν θα είναι η μόνη παραγωγή με κυπριακό χρώμα που συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ. Στην Πειραιώς 260 θα παρουσιαστεί και ο «Αλαβροστοισειώτης» του Παύλου Λιασίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου και διασκευή- δραματουργική επεξεργασία Ανδρέα Τσουρή. Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Σπίτι της Κύπρου, ανιχνεύει τη συγγένεια του έργου με την αρχαία τραγωδία. Πέντε υποκριτές ισορροπούν ανάμεσα στην ταύτιση και την αφήγηση, κρατώντας αναλλοίωτο το στοιχείο της γλώσσας, το τοπικό χρώμα της κυπριακής διαλέκτου με το στίγμα της εποχής που γράφτηκε το έργο. Η μουσική είναι του Σταύρου Λάντσια, σκηνικά και κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και παίζουν μεταξύ άλλων οι Μαρίνα Αργυρίδου, Άντρη Θεοδότου, Κλείτος Κωμοδίκης, Γιωργής Τσουρής.
 
Διαβάστε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναλυτικά
  
Η Λυδία Κονιόρδου, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε ότι «στηρίζω με γενναιοδωρία το Φεστιβάλ. Με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο μοιραζόμαστε κοινές θεατρικές περιπέτειες, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ωραίο που συνδυάζει διαφορετικές πτυχές και κατευθύνσεις, νέου και παλιούς, ενώ παράλληλα θεωρώ πολύ σημαντικό και το εκπαιδευτικό έργο που έχει αναλάβει το Φεστιβάλ, μαζί με τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και την Ανοιχτή Πόλη. Ζούμε σε μια πόλη που αξίζει και είμαστε ευτυχείς που την κατοικούμε» είπε κλείνοντας.
 
Μια πρώτη εβδομάδα Προφεστιβάλ (από τις 22 ως τις 28 Μαΐου) θα προηγηθεί του προγράμματος που ξεκινά στις 31 Μαΐου στο Ηρώδειο -κυρίως με μουσική, την 1η Ιουνίου στην Πειραιώς 260 -με σύγχρονο θέατρο και χορό, και στις 30 Ιουνίου στην Επίδαυρο και τη Μικρή Επίδαυρο με το αρχάιο δράμα.
 
Στη μνήμη του Σπύρου Ευαγγελάτου θα παιχθεί για μία βραδιά τον Σεπτέμβριο ο «Αμύντας» του Γεωργίου Μόρμορη, η τελευταία παράσταση του σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου.
 
Με έναν προϋπολογισμό της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000) για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου _συμπεριλαμβανομένου και του Λυκείου, θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Χωρίς χρέη από τις προηγούμενες χρονιές, θα ξοδέψει τα τέσσερα για το καλλιτεχνικό έργο ενώ τα υπόλοιπα έξι αφορούν στα λειτουργικά. Παράλληλα αναζητούνται χορηγοί και επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.
 
Πηγή: philenews/ news.in.gr