Οι Τρωάδες του Θόδωρου Τερζόπουλου, που είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2017 στην Πάφο σε παραγωγή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, επιστρέφουν μετά από έναν χρόνο στους Δελφούς, στο μεγάλο αφιέρωμα στον διεθνή σκηνοθέτη και δάσκαλο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση στις 5, 6, 7 και 8 Ιουλίου.

Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, οι «Τρωάδες» αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση.  

Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις – τη Λευκωσία, το Μοστάρ και την Ιερουσαλήμ. Πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Οι Τρωάδες παρουσιάζονται στις 6 και 7 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στη παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι στον φυσικό χώρο, χωρίς σκηνικά και τεχνολογικά βοηθήματα, συνθέτοντας έτσι μια εμπειρία αρχαίου δράματος στην αυθεντική του μορφή. Ο Θ. Τερζόπουλος θέλει να υπογραμμίσει έτσι τον κίνδυνο που γεννάται από τη αδιάκοπη χρήση της τεχνολογίας.

«Η φετινή παρουσίαση των Τρωάδων στο αρχαίο θέατρο των Δελφών παρέχει την ευκαιρία για την επαναλειτουργία του εμβληματικού αυτού χώρου, ο οποίος καλείται έτσι να υπηρετήσει και πάλι με ζωντανές εκδηλώσεις την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», τόνισε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Παύλος Καλλιγάς. 

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Η επιστροφή του Διονύσου» λαμβάνουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές, σκηνοθέτες και μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος σκηνοθέτης Ανατόλι Βασίλιεφ, ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ και ο Γερμανός δραματουργός Φρανκ Ράντατζ.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, με κύρια αναφορά «από τις Βάκχες στις Τρωάδες», διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, καθώς και τις δύο παραστάσεις των Τρωάδων του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών.

Ως μεγάλη τιμή για το Κέντρο χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος, καθώς ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 που οργάνωσε το Κέντρο Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, ενώ εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου 1986 οι πολυβραβευμένες του «Βάκχες» του Ευριπίδη, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες. 

Στη συνέντευξη Τύπου ο Θόδωρος Τερζόπουλος δεν είπε πολλά. Διάβασε μόνο ένα δικό του ποίημα. Ποίημα που πυκνώνει την ουσία της δουλειάς του ώς τώρα, το δικό του καλωσόρισμα στο Διόνυσο:

Ερχεσαι τώρα/ κι εγώ βιάζομαι/ να πάρω μέρος/ στην ωραία σου γιορτή./ Ερχεσαι τώρα/ για να μου θυμίσεις/ πως η Λέξη είναι Γη/ και η Γνώση Συνείδηση/ πως το Πάθος είναι η Αρση του/ και Αρμονία η Διάψευσή της./ Ερχεσαι τώρα στη γενέθλια γη/ κι εγώ κάνω βόλτες γύρω σου./ Βιάζομαι να πάρω μέρος στην ωραία σου γιορτή./ Σπάσε τον Καθρέφτη μου λες/ Από τα θραύσματα/ θα γεννηθεί μια νέα εικόνα./ Κοιτάζοντας τα μάτια σου/ αρχίζουν να χτυπούν οι παραισθήσεις/ αρχίζει το ταξίδι της Υπέρβασης./ Ερχεσαι τώρα που είμαι έτοιμος/ να προφέρω το Σώμα μου/ στο θυσιαστήριο του Ανοίκειου!/ Ενα απόγευμα στους Δελφούς/ την ώρα που αιμορραγούσαν τα βουνά.

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 του Κέρου Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών μεγάλων σκηνοθετών του παγκόσμιου θεάτρου όπως οι Ταντάσι Σουζούκι, Μπομπ Ουίλσον, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Αντρέι Βάιντα, Τόνι Χάρισον, Ανατόλι Βασίλιεφ.

Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, παρουσιάστηκαν πρώτη φορά το 1986 οι πολυβραβευμένες «Βάκχες» του Θ. Τερζόπουλου, όπου μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν περισσότερες από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες.

Στους Δελφούς ιδρύθηκε το 1985 το Θέατρο Αττις αλλά θεμελιώθηκε και η περίφημη Μέθοδος του Θ. Τερζόπουλου, διδασκαλία που στοχεύει στη σύνδεση του θεάτρου με τον βαθύτερο πυρήνα του, το σώμα και τη φωνή του ηθοποιού με τον μυθικό θεό του θεάτρου Διόνυσο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 5 Ιουλίου: Εγκαίνια φωτογραφικής εγκατάστασης «Η επιστροφή του Διονύσου» σε επιμέλεια της φωτογράφου Γιοχάνα Βέμπερ και του γλύπτη-αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κόκκινου. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί επιλογή από το ογκώδες αρχείο της φωτογράφου κατά τα 27 χρόνια συνεργασίας της με τον Θ. Τερζόπουλο, από πρόβες, παραστάσεις, εργαστήρια και περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης θα παρουσιάσει την ηχητική εγκατάσταση ΕΝΟΠΑΙ.

Παρασκευή 6 Ιουλίου: Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της Μεθόδου του Θόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από 14 δασκάλους που διδάσκουν στις χώρες τους τη Μέθοδο. Υπόψη ότι η Μέθοδος διδάσκεται σε Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών πολλών θεατρικών ακαδημιών όπως: Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου, Εθνική Ακαδημία Θεάτρου Ρώμης Silvio d’ Amico, Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο, GITIS, Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν κ.α. Το βιβλίο της Μεθόδου έχει ήδη εκδοθεί στα ελληνικά, ρωσικά, γερμανικά, τουρκικά, κινεζικά, κορεάτικα και ιταλικά και είναι υπό έκδοση στα πολωνικά, αγγλικά και περσικά (φαρσί) και στη μανδαρίνικη κινεζική γλώσσα (Ταϊβάν).

Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Ιουλίου: «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών.

Στις 7 και 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών «Η Επιστροφή του Διονύσου. Από τις Βάκχες στις Τρωάδες». Ανάμεσα στους ομιλητές οι Ανατόλι Βασίλιεφ, Εουτζένιο Μπάρμπα, Φρέντι ντε Κρέους, Γιαν Φαμπρ, Φρανκ Ράντατς, Χανς-Τις Λέμαν, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Μαραγκού κ.ά.

Στις 8 Ιουλίου το Συμπόσιο θα λήξει με τη μουσική παράσταση «Ο Οδοιπόρος και η σκιά του» με τον διεθνή βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό και τον Γιάννη Τσανακαλιώτη στο πιάνο. Τραγουδώντας μέσα στο θέατρο Αττις χωρίς συνοδεία πιάνου, ο Δημήτρης Τηλιακός άρχισε να δημιουργεί μαζί με τον Θόδωρο Τερζόπουλο ένα ηχητικό πλαίσιο με βασικό κορμό το θέμα του Οδοιπόρου. Στους Δελφούς θα παρουσιαστούν 10 τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ και ένας απόηχος δημοτικού τραγουδιού της ξενιτιάς, ως πρώτο δείγμα μιας νέας συνεργασίας.

■ Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Διόνυσου» (1986), «Στα ίχνη των Αργοναυτών» (1989) σε σκηνοθεσία Λουκίας Ρικάκη και «Θεάτρου Εγκώμιον» (2010) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τρίκα καθώς και οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις:«Βάκχες» του Ευριπίδη (1986),«Πέρσες» του Αισχύλου (1992), «Ηρακλής» του Χάινερ Μίλερ (1997), «Τρίπτυχο» του Σάμουελ Μπέκετ (2004), «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (2010), «Alarme».

Πηγή: philenews με πληροφορίες από www.efsyn.gr