Με στόχο να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει μηχανισμός υλοποίησης της κείμενης νομοθεσίας, άρχισε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ σε σχέση με τον εμπλουτισμό δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης.

Θετικά αντιμετωπίζει την πρόταση τόσο το Υφυπουργείο Πολιτισμού, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι δεν φέρει ένσταση, αρκεί η πρόνοια να μπαίνει εγκαίρως στους προϋπολογισμούς του κάθε Υπουργείου για ομαλή διαδικασία. Σε τοποθέτηση της ενώπιον της Επιτροπής η νέα Αναπληρώτρια ΓΔ του Υφυπουργείου Πολιτισμού Εμμανουέλα Λαμπριανίδου χαιρέτισε την πρόταση νόμου και συμφώνησε στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από το Υφυπουργείο. Εξέφρασε τη σκέψη για θεσμοθέτηση συμβουλευτικής επιτροπής, με την οποία συμφώνησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. 

Απόλυτα θετικές ήταν και οι αντιδράσεις των οργανωμένων εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι αναμένουν την ψήφιση της νέας νομοθεσίας το συντομότερο. 

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο εκ των εισηγητών βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι σε σχέση με τον νόμο του 2009 τροποποιούνται 12 σημεία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί μηχανισμός για να υλοποιείται αυτή η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι μόνο το 1/3 των δημοσίων κτηρίων έχουν εμπλουτιστεί με έργα τέχνης. Επιπλέον, συνέχισε, τίθενται παράμετροι για τα κτήρια που ενοικιάζονται ή ανακαινίζει το κράτος. «Προωθούμε πρόνοιες διαφάνειας για τον τρόπο επιλογής των έργων τέχνης, βάζοντας την αντίστοιχη πρόνοια για σύγκρουση συμφέροντος» είπε ο Γ. Κουκουμάς.

Η πρόταση, που τροποποιεί σε 12 σημεία την υφιστάμενη νομοθεσία, στοχεύει στη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου αναθέτοντας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού την ευθύνη παρακολούθησης, ελέγχου και λογοδοσίας για την υλοποίηση της σχετικής υποχρέωσης. Παράλληλα, επεκτείνουμε την υποχρέωση για εμπλουτισμό των κτιρίων και στις περιπτώσεις αγοράς, ενοικίασης ή και ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τη νομοθεσία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρουν την έκκληση της Επιτροπής για την ανάγκη στελέχωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ Κατίνα Κώστα ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΤΕ συμφωνεί απόλυτα με την κατατεθειμένη πρόταση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας ότι θα ακολουθούνται οι οδηγίες που θα δοθούν. Πρότεινε τον διορισμό εκπροσώπου, μέσω του οποίου θα γίνεται γνωστό πώς προχωρεί η διαδικασία, καθώς και τη σύσταση επιτροπής σχετικά με τα κτήρια που δεν ακολούθησαν τη διαδικασία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης, η Μαρία Λοϊζίδου υπέδειξε ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει το τμήμα που θα ασχολείται μ’ αυτό το θέμα μόνιμα. Για τους όρους εντολής του διαγωνισμού σημείωσε ότι θα πρέπει να συστήνεται ομάδα που να περιλαμβάνει άτομο από το Υφυπουργείο, από το ΕΚΑΤΕ και από τον Σύνδεσμο Καλλιτεχνών. 

Η ίδια πρότεινε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε δύο φάσεις, με την 1η φάση να περιλαμβάνει το πλαίσιο-οδηγό και τη 2η φάση τον διαγωνισμό. Επεσήμανε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι εντολής εργασίας και ότι κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμμετέχει με μόνο μια πρόταση. «Εκείνος που κερδίζει τον διαγωνισμό να μην έχει κερδίσει τα τελευταία δύο χρόνια άλλο διαγωνισμό, για να μην αποβαίνει εις βάρος νέων καλλιτεχνών» εισηγήθηκε η Μ. Λοϊζίδου. Έκανε λόγο για 22 νέους διαγωνισμούς σε σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και για τους όρους ασφαλείας και υγείας που πρέπει να ακολουθούνται. 

Η συζήτηση της πρότασης νόμου θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση για να εξεταστεί κατ’ άρθρον και να διαπιστωθεί ποιες εισηγήσεις θα μπορούν να ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρόν τουλάχιστον στάδιο φαίνεται να εγκαταλείπεται η εισαγωγή πρόνοιας ακόμη και αύξηση του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημοσίων κτηρίων με  έργα τέχνης από 1% σε 2% ή και ακόμη περισσότερο, μια πρακτική που συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις

Οι βουλευτές ζητούν την τροποποίηση του περί του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης νόμο του 2009 προτείνοντας τα εξής:

  1. Να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες της νομοθεσίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.
  2. Ο ορισμός του δημοσίου κτηρίου να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει και κτίρια που ενοικιάζονται από τη Δημοκρατία η νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς στέγασης ή παροχής υπηρεσιών.
  3. Στον ορισμό του έργου τέχνης να προστεθεί πέραν της τοποθέτησης και η δημιουργία έργου τέχνης σε δημόσιο κτήριο. Ο σκοπός είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποκλείονται έργα που δημιουργούνται πάνω στο κτήριο όπως τοιχογραφίες, ψηφιδωτά κ.ά.
  4. Να προστεθεί πρόνοια ώστε κατά το στάδιο προετοιμασίας του προϋπολογισμού για την αγορά, ανέγερση, μετατροπή, ανακαίνιση ή μίσθωση κτηρίου να ενημερώνεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
  5. Να προστεθεί πρόνοια ώστε να απαγορεύεται η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανέγερση, αγορά, ανακαίνιση ή μετατροπή δημόσιου κτηρίου ή η υπογραφή μίσθωσης κτιρίου εάν και εφόσον δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το υφυπουργείο πολιτισμού για τη πρόθεση του φορέα και το ποσό που αντιστοιχεί για τον εμπλουτισμό του κτιρίου με έργα τέχνης.
  6. Στην Επιτροπή που συστήνεται στη βάση του άρθρου 7(1) να περιληφθεί εκπρόσωπος του υφυπουργείου πολιτισμού και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει νικώσα ψήφο.
  7. Στο Μητρώο Έργων Τέχνης να περιλαμβάνεται η αξία των έργων τέχνης καθώς και η συνολική αξία του έργου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα έργα και το όνομα του δημιουργού.
  8. Να διευρυνθεί το άρθρο 3 (1) ώστε να καλύπτεται και η αγορά, ανακαίνιση, μετατροπή και η μίσθωση κτηρίου με την επιφύλαξη ότι στις περιπτώσεις μίσθωσης ως συνολικό κόστος θεωρείται το σύνολο του μισθώματος για όλη τη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης.
  9. Να προστεθεί πρόνοια η οποία να αντιμετωπίζει ζητήματα σύγκρουσης συμφέροντος των μελών της επιτροπής. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η αντίστοιχη πρόνοια που υπάρχει στον Περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων.
  10. Να προστεθεί πρόνοια ώστε για όλες τις κρίσεις, αξιολογήσεις και επιλογές της Επιτροπής να λαμβάνεται υπόψη η μη ανάληψη έργου από διαγωνιζόμενους καθώς και ότι ανάμεσα στου σκοπούς της Νομοθεσίας είναι η στήριξη του συνόλου των  καλλιτεχνών.
  11. Να προστεθεί πρόνοια ώστε το Υφυπουργείο Πολιτισμού να έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση του διαγωνισμού για την επιλογή του έργου που θα εμπλουτίσει ένα κτήριο.
  12. Να προστεθεί πρόνοια ώστε το Υφυπουργείο Πολιτισμού να έχει ευθύνη ετοιμασίας ετήσιας έκθεσης κάθε Δεκέμβρη με την οποία να ενημερώνει για όλα τα έργα (ενοικιάσεις, αγορές, ανεγέρσεις, μετατροπές ) που έχουν προκηρυχθεί εντός του έτους και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία εμπλουτισμού τους με έργα τέχνης. Η έκθεση να κοινοποιείται στην Επιτροπή Παιδείας και να αναρτάται στην ιστοσελίδα του υφυπουργείου πολιτισμού.

 

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ