Η μουσική, ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς στέλνοντας πανανθρώπινα μηνύματα και αναδεικνύει τα νέα ταλέντα.

14 νέοι ταλαντούχοι μουσικοί από την Κύπρο και την Παλαιστίνη που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, θα βρεθούν μαζί στη σκηνή σε δυο μοναδικά κονσέρτα σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 15 & 16 Νοεμβρίου, σε μια πολιτιστική ανταλλαγή της ανερχόμενης γενιάς της κλασικής μουσικής από τις δύο χώρες με κοινό στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αριστεία .

Το Κέντρο Μουσικής Μπαρενμπόιμ- Σαΐντ (The Barenboim-Said Center for Music) στη Ραμάλα διοργανώνει στην Κύπρο την πρώτη του διεθνή συναυλία μετά την πανδημία, ενώνοντας επί σκηνής την Oρχήστρα Νέων Μουσικών Filasteen από την Παλαιστίνη και τους Νέους Σολίστ Εγχόρδων Κύπρου (Cyprus Young Strings Soloists), που δημιούργησε ο καταξιωμένος καθηγητής Ματθαίος Καριόλου. 

Τα κονσέρτα έχουν τίτλο «United for Music» και σ’ αυτά συμμετέχουν συνολικά πέντε ταλαντούχοι μουσικοί από την Κύπρο και εννέα από την Παλαιστίνη, οι οποίοι κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Γάλλου μαέστρου Ρεμί Μπαγιό, αρχιμουσικό του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρούκνερ» στο Ζανκτ Φλόριαν της Αυστρίας, που έχει διαγράψει μια θαυμαστή διεθνή καριέρα, διευθύνοντας πολλές μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια των κονσέρτων θα παρουσιαστούν έργα των Μότσαρτ, Ντβόρακ και Μπάρμπερ, αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις από την Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Το πρώτο κονσέρτο στις 15 Νοεμβρίου στη Λευκωσία θα γίνει προς τιμήν των 80ών γενεθλίων του μαέστρου Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.  

 Συναυλίες

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. tickethour.com.cy,  77777040
  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. 

H Oρχήστρα Νέων Μουσικών Filasteen (The Filasteen Young Musicians Orchestra) ιδρύθηκε από τη Φιλανδή βιολοντσελίστρια Λίνα Λεϊγιάλα, έχει ως μουσική έδρα την Παλαιστίνη κι έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η FYMO έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους όπως οι Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, Τόμας Γκούγκαϊς, Ρεμί Μπαγιό κ.π.ά. Η πρόσφατη εμφάνισή της στο Musikverein της Βιέννης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Τα δυο κονσέρτα «United for Music» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και των Δήμων Λευκωσίας και Λεμεσού. 

Χορηγός Barenboim-Said Center for Music: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας – Auswärtiges Amt

Ο Ρεμί Μπαγιό  

Ο Ρεμί Μπαγιό θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος μαέστρος του Άντον Μπρούκνερ της γενιάς του. Οι οκτώ ζωντανές ηχογραφήσεις του μέχρι σήμερα του κύκλου του με όλες τις συμφωνίες του Μπρούκνερ στο Αβαείο του Αγίου Φλωριανού, θεωρούνται ηχογραφήσεις αναφοράς κι έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία καθώς και υποψηφιότητες για Γκράμι. Είναι περιζήτητος διεθνώς ως ορχηστρικός παιδαγωγός. Συνεργάζεται με ορχήστρες στην Ισπανία, την Αλβανία, την Κροατία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ, όπου συμμετείχε στη δημιουργία της FYMO – Filasteen Young Musicians Orchestra – του Ιδρύματος Barenboim-Said στη Ραμάλα, με την οποία έκανε περιοδεία σε Παλαιστίνη και Ιορδανία.

Το 2019 και το 2022, διηύθυνε την Εθνική Ορχήστρα της Κούβας και το Λύκειο Mozartiano de la Habana στην Κούβα σε σειρά συναυλιών. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Περιφέρειας του Λίγηρα, την Ορχήστρα Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, την ορχήστρα σκηνής της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, την Ορχήστρα της Ακαδημίας Ossiach και τη Φιλαρμονική του Ζάλτσμπουργκ.

Ήταν ο τελευταίος μαθητής του αείμνηστου Ρουμάνου μαέστρου Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε, μετά τον θάνατο του οποίου ίδρυσε στο Παρίσι τη δική του ορχήστρα και τη διηύθυνε για πέντε χρόνια. Σπούδασε βιολί με τον Ζεράρ Πουλέ στο Ωδείο του Παρισιού, πέρα από τη μουσική έμπνευση που έλαβε από τον Ίβρι Γκίτλις. 

Παράλληλα με τη δουλειά του ως μαέστρος, ο Ρεμί Μπαγιό συνεχίζει τη δραστηριότητά του ως πρώτος βιολιστής του Ballot Quartet/Quintet.

To Κέντρο Μουσικής Μπαρενμπόιμ- Σαΐντ

To Κέντρο Μουσικής Μπαρενμπόιμ- Σαΐντ ιδρύθηκε το 2003 από τον αείμνηστο Παλαιστίνιο διανοούμενο και μελετητή, Έντουαρντ Σαΐντ, και τον διάσημο Εβραιοαργεντινό πιανίστα και μαέστρο, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ. Οι ιδρυτές πίστευαν ότι η μουσική ενισχύει την ανθρώπινη ζωή και, μέσω της δημιουργίας του Κέντρου στόχευαν να καταστήσουν την κλασική μουσική εκπαίδευση προσβάσιμη στα παιδιά και τους νέους Παλαιστίνιους. Μέσω των δραστηριοτήτων του στο Μουσικό Κέντρο στη Ραμάλα, εστιάζει σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή οικονομικό τους υπόβαθρο και προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το ίδρυμα έχει ένα 8ετές πρόγραμμα σπουδών που επιτρέπει στους μαθητές να συνεχίσουν να σπουδάζουν κλασική μουσική σε υψηλότερο επίπεδο.

Η Filasteen Young Musicians Orchestra προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε νεαρό Παλαιστίνιο μουσικό να αναπτύξει τις δεξιότητές του ως μέλος μιας ορχήστρας με τους καλύτερους μαέστρους και επαγγελματίες μουσικούς καθώς και να εμφανιστεί διεθνώς.

Ο Έντουαρντ Σαΐντ (1935-2003), ο αείμνηστος Παλαιστίνιος λόγιος και δημόσιος διανοούμενος, ήταν επίσης καταξιωμένος πιανίστας και κριτικός μουσικής. Πίστευε ότι η μουσική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της διανόησης. Υποστήριξε τη διδασκαλία της μουσικής σε ευρεία κλίμακα στην Παλαιστίνη και αφιέρωσε την τελευταία δεκαετία της ζωής του βοηθώντας το Εθνικό Ωδείο Μουσικής να εισαγάγει ένα υψηλότερο επίπεδο μουσικής εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη. Αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του στενού του φίλου, του μαέστρου και πιανίστα Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο οποίος θέσπισε γρήγορα και αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα όπου δάσκαλοι μουσικής από την Ευρώπη στέλνονταν για να διδάξουν στο Εθνικό Ωδείο Μουσικής.

Το 2002, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας κάλεσε τους Σαΐντ και Μπαρενμπόιμ στη Σεβίλλη για να πραγματοποιήσουν ένα μουσικό εργαστήρι. Μερικά χρόνια αργότερα, το Ίδρυμα Barenboim-Said ιδρύθηκε στην Ανδαλουσία. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Σαΐντ. Ο σκοπός αυτού του νεοσύστατου ιδρύματος ήταν να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης που οραματίστηκαν οι δυο τους. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας συνεχίζει να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη.

Από το 2003 έως το 2005 το Ίδρυμα Barenboim-Said συνεργάστηκε με το Εθνικό Ωδείο και στήριξε την εκπαιδευτική του προσπάθεια. Αμέσως μετά, το Ίδρυμα άνοιξε το Μουσικό Κέντρο  στη Ραμάλα και μετέφερε τους πόρους του εκεί. Επιπλέον, το Ίδρυμα συνεργάστηκε και υποστήριξε το Ίδρυμα Al Kamandjati κατά τη διάρκεια των ετών 2005 – 2011. Το Ίδρυμα Barenboim-Said συνέβαλε επίσης στην ανασυγκρότηση της Μουσικής Σχολής Qattan στη Γάζα (σήμερα παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Edward Said), που στη συνέχεια καταστράφηκε από τη μαζική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2008-2009.