Συναυλίες τεσσάρων βραβευθέντων νέων στους Μουσικούς Διαγωνισμούς «Σόλωνα Μιχαηλίδη» διοργανώνει σε Λεμεσό και Λευκωσία το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλων Μιχαηλίδης. 

Θα παρουσιαστούν τέσσερις ταλαντούχοι νέοι ως σολίστ, οι Ζήνα Χριστοδούλου (κρουστά), Οδυσσέας Τσακαλίδης (βιολί), Ζάκη Ντβόβετς (σαξόφωνο) και Άννα Αβραμίδου (πιάνο), που θα ερμηνεύσουν κατά κονσέρτα των Εμανουέλ Σεζουρνέ, Πάμπλο ντε Σαρασάτε, Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ και Καμίλ Σεν- Σανς, μαζί με την Ορχήστρα Κομμανταρία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου/ μουσικολόγου Φράνσις Γκάυ.    

Το πρόγραμμα θα αρχίσει με το έργο «Φούγκα» για ορχήστρα εγχόρδων του Σόλωνα Μιχαηλίδη σε πρώτη εκτέλεση. Επίσης σε πρώτη εκτέλεση θα ακούσουμε το έργο «De Profundis» του Μιχάλη Ανδρονίκου αφιερωμένο στον Σ.Μιχαηλίδη για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Αυτά τα δύο έργα θα τα διευθύνει ο βιολιστής/ μαέστρος Μίκης Μιχαηλίδης και σολίστ στο βιολί ο Μικέλ Μιχαηλίδης.

  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη
  • Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη

 

Το Ίδρυμα Σόλων Μιχαηλίδης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός  ιδρύθηκε το 2015  με σκοπό να αναβιώσει, αξιοποιήσει και κάνει γνωστό στο πλατύ κοινό το έργο του μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη. Επιδίωξη είναι να γίνει κοιτίδα μουσικής κουλτούρας και γενικότερα του πολιτισμού. Στόχος του Ιδρύματος είναι  να βρίσκεται πλάι στα ταλαντούχα παιδιά, τους σπουδαστές και τους νέους καλλιτέχνες να τους στηρίζει, προωθεί και αναδεικνύει διεθνώς.

Στα επτά χρόνια από την ίδρυση του διοργάνωσε Παγκύπριους και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς για όλα τα όργανα, Συμπόσια και Masterclasses. Έργα του συνθέτη όπως συμφωνικά, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια για σόλο φωνή και άλλα, παρουσιάστηκαν σε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το 2019 ανακηρύχθηκε έτος Σόλων Μιχαηλίδη από το ΥΠΑΝ. Έχουν γίνει πολλές τιμητικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία Βουλγαρία, Αγγλία και Αμερική με συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ και χορωδίες. Έγιναν πολυάριθμες ενορχηστρώσεις και μεταγραφές έργων του συνθέτη από τον ανιψιό του, Μίκη Μιχαηλίδη. Το Αρχείο του Σόλωνα Μιχαηλίδη έχει ψηφιοποιηθεί από το ΤΕΠΑΚ κι είναι στο διαδίκτυο από το 2019. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις διπλωματικές εργασίες πάνω στο έργο του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Ζήνα Χριστοδούλου– Μαρίμπα

Η Ζήνα Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 2000. Ξεκίνησε μαθήματα κρουστών σε ηλικία 6 ετών με καθηγητή τον Νικόλα Παπαγεωργίου. Σε ηλικία 7 ετών μπήκε με υποτροφία στο εργαστήρι της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και στα 11 της έγινε κανονικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Αργότερα συνέχισε μαθήματα κρουστών με τον Μάριο Νικολάου και το 2015 ξεκίνησε να φοιτά στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στον Μουσικό Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης» και έλαβε το τρίτο βραβείο. Ενώ ήταν μαθήτρια Γ’ Λυκείου, έγινε δεκτή κατόπιν ακρόασης στο Πανεπιστήμιο του Ντέτμολντ στη Γερμανία, όπου φοιτά μέχρι και σήμερα υπό την επίβλεψη των καθηγητών Πέτερ Πρόμελ και Φουμίτο Νουνόγια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετέχει σε αρκετές συναυλίες με διάφορες ορχήστρες ως ελεύθερος επαγγελματίας. Επίσης, συμμετείχε σε σεμινάρια και μαθήματα των τυμπανιστών Wieland Welzel, Nick Would και Arend Weitzel, όπως επίσης και σε masterclasses μαρίμπας με τους Katarzyna Myćka, Conrado Moya, Svet Stoyanov και Pedro Carneiro. Τον Σεπτέμβριο 2022 έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια σε ομάδα τεσσάρων κρουστών παρουσιάζοντας σύγχρονη μουσική.

Οδυσσέας Τσακαλίδης- Βιολί

Ο Οδυσσέας Τσακαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009 και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τον Λευτέρη Ζούλα. Έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα Α’ βραβεία και ειδικές διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στον 7ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Τάσος Παππάς», στον Α’ Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης» στην Κύπρο 2019. Στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Orpheus Soloists, στο Muse 2021 International Music Competition, στο Nouvelles Étoiles International Music Competition 2021. Το Α’ Βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Τάσος Παππάς» και Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας. Το  Α’ Βραβείο και Διάκριση Εξαιρετικής Επίδοσης στον 8ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2022. Εμφανίστηκε σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2019 συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής. Τον Ιούλιο 2021 συμμετείχε στον κύκλο συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών», τον Αύγουστο 2021 εμφανίστηκε σε συναυλία στο Beethoven Haus στη Βόννη, καθώς και στο Conservatoire de Vincennes στο Παρίσι. Τον Ιούνιο 2022 συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Αύγουστο 2022 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στη Λέσβο. Ο Οδυσσέας σπουδάζει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Μαρίνας Σέλκοβα. Έχει παρακολούθησε σεμινάρια βιολιού με τον Γ. Δεμερτζή, την H. Meng και τον S.Keraj. Μέχρι σήμερα συνεχίζει τη μαθητεία του δίπλα στον δάσκαλό του Λευτέρη Ζούλα.

Zaki (Sachriel)  Dvovetz– Σαξόφωνο

Ο Ζάκι Ντβόβετς γεννήθηκε τι 1995 στην πόλη Ελιάτ του Ισραήλ. Από μικρός ήρθε σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής αφού ο πατέρας του ήταν μουσικός. Σε ηλικία 11 ετών άρχισε να παίζει σαξόφωνο στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης του. Μεγαλώνοντας έγινε μέλος της τοπικής ορχήστρας πνευστών όπως και μέλος κουαρτέτου. Με την μπάντα του Jazz Dixieland έκανε περιοδείες στην Ευρώπη που τον ωρίμασαν σαν μουσικό και σολίστ. Από 14 ετών έγινε μέλος της μπάντας του πατέρα του και άλλων συγκροτημάτων. Στα 17 του έγινε δεκτός στην Εθνική Ορχήστρα Πνευστών Νέων του Ισραήλ. Αποφοίτησε από το Λύκειο με τον ανώτατο βαθμό στο ρεσιτάλ του και με άριστα σε όλα τα μουσικά θέματα. Ακολούθως έγινε ένας διακεκριμένος στρατιωτικός μουσικός. Παράλληλα έγινε δεκτός στην Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ και έτσι άρχισαν ταυτόχρονα οι μουσικές του δραστηριότητες μεταξύ στρατιωτικών και Ακαδημαϊκών εκδηλώσεων. Συνέχισε τις σπουδές του για το Master στο Τρέντο της Ιταλίας και σπούδασε στην Κύπρο ένα εξάμηνο με το πρόγραμμα Erasmus. Έλαβε μέρος στον Β΄ Μουσικό Διαγωνισμό Σόλων Μιχαηλίδης το 2019 και πήρε Ειδικό Βραβείο Εξαιρετικής Εκτέλεσης. Τελειώνοντας τις σπουδές του διορίζεται στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης του όπου διδάσκει Σαξόφωνο και Κλαρινέτο, όπως και σε άλλες σχολές της περιοχής. Κάνει συχνά εμφανίσεις σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τελετές και σε συναυλίες.

Άννα Αβραμίδου-Πιάνο

Γεννήθηκε 14.01.2008 στη Λευκωσία. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της Μαριόλας Χαριτίδου. Έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε διαγωνισμό πιάνου στην ηλικία των 8 ετών και στα 9 έδωσε το πρώτο της ολοκληρωμένο σόλο ρεσιτάλ στην αίθουσα Καστελιώτισσα  στη Λευκωσία και στα δέκα έλαβε με διάκριση το Grade 8 του ABRSM. Η Άννα έχει αποσπάσει δέκα συνολικά βραβεία. Μεταξύ άλλων στους ακόλουθους διαγωνισμούς: Το 2016 στον 21ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Ευαγγελία Τζιαρρή» Λευκωσία, και στον 6ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Μαρίας Χαιρογιώργου, Αθήνα. Το 2017 στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου για Παιδιά, Θεσσαλονίκη, και Χρυσό Μετάλλιο, στον Β΄ Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό Σόλων Μιχαηλίδης Κύπρος με Α΄βραβείο και Ειδικό Βραβείο του Ι Σ.Ο.Κ. To 2018 στον11ο Παγκύπριο Διαγωνισμός για Νεαρούς Πιανίστες «Avantgarde» Λευκωσία. 2019 Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σόλων Μιχαηλίδης με Α΄ Βραβείο. 3ο Βραβείο στο 15ο Φεστιβάλ-Διεθνή Διαγωνισμό Villahermosa Μεξικό και στον 21Ο Διεθνή Διαγωνισμό για Νεαρούς Μουσικούς “Nutcracker” Μόσχα. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου με πιανίστες όπως οι Μ. Παπαδόπουλος, Χρ. Γεωργιάδης, Vl. Ovchinikov, L. Berlinkaya, Th. Duis, E. Mechetina, M. Marchenko, J. Katsnelson, Chr. Declara, F. Antonicelli και R. Domingos. Η Άννα έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και στην Κύπρο, Ελλάδα Γερμανία και Ρωσία. Το 2018, έκανε το ντεμπούτο της με τη ΣΟΝΚ και με την ορχήστρα δωματίου Orpheus Βιέννης. Τον Μάρτιο 2020 εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με μαέστρο τον Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν. Ακολούθησαν αρκετά ατομικά ρεσιτάλ και τον Νοέμβριο του 2021 συμμετείχε με σόλο ρεσιτάλ στο Β΄ Διεθνές Φεστιβάλ  Λευκωσίας, με τίτλο «Φθινοπωρινά Όνειρα». 

Μικέλ Μιχαηλίδης- Βιολιστής

Ο Μικέλ Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μουσική οικογένεια. Σε ηλικία τριών ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί με την καθοδήγηση του πατέρα του και καθηγητή βιολιού, Μίκη Μιχαηλίδη. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών έλαβε το Δίπλωμα βιολιού με «Άριστα παμψηφεί και Βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας» από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Hochschule für Musik , Trossingen) με καθηγητές τους F.Agostini και  E.Fisher. Έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος πολλά σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους: Λεωνίδα Καβάκο, Στέλιο Καφαντάρη, Χρήστο Πολυζωίδη, Δημήτρη Πολυζωίδη,  Angel Stankov, Valery Oistrach, Ara Malikian κ.α. Έχει διακριθεί δύο φορές σε τοπικούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς βιολιού με  Α’ βραβείο και ακόμη δύο φορές με  Β’ βραβείο. Κατόπιν ακροάσεως επιλέχθηκε να παίξει ως σολίστ το Κοντσέρτο για βιολί του F.Mendelssohn  με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Tübingen περιοδεύοντας σε Ελλάδα και Γερμανία. Επίσης, επιλέχθηκε να παίξει ως σολίστ ερμηνεύοντας τις Τέσσερις Εποχές του A.Vivaldi με την Ορχήστρα Νέων της Κύπρου σε εκδήλωση προς τιμήν και παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου  Κληρίδη. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Κύπρου, με την Kammerorchester του Tubingen καθώς και στη Ρουμανία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης Arad ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για βιολί του J.Brahms. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Αυστρία και Γερμανία. Από το 2004 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων X-Pause. Τη σεζόν 2018-2019 υπήρξε ο σολίστ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Κ.Ο.Θ. με θέμα τις Τέσσερις Εποχές του A.Vivaldi. Επίσης, φέτος βιντεοσκόπησε για την TV100 συναυλία μουσικής δωματίου, ενώ επιλέχθηκε να παρουσιάσει το βιολί στις βιντεοσκοπήσεις των εγχόρδων οργάνων για το κανάλι της Κ.Ο.Θ. στο YouTube, στα πλαίσια των εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων λόγω του Covid-19. Από το Καλοκαιρινό εξάμηνο 2022 διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα βιολιά της ορχήστρας του.