>>Το ότι θα φτάναμε στο σημείο να έχει ο Κωστής που τα κάζια περισσότερο αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν το περίμενα. Διότι, από ότι έχω αντιληφθεί, το αέριο που βρέθηκε δεν αρκεί ούτε για να γεμίσουν δύο κύλινδροι υγραερίου. Πάντως, ύστερα από την επιτυχία της γεώτρησης (τουλάχιστον έτσι την παρουσίασε ο υπουργός (Μη) Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου) δεν ξέρω τι άλλο να περιμένουμε. Μας το έφερε και λίγο απότομα και δεν σκέφτηκε πως έχουμε και καρδιακούς. Το υπουργείο παρΕνεργειας μας ενημέρωσε, εν ψυχρώ, ότι «τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση και η μέχρι τώρα προκαταρκτική αξιολόγηση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες».

>>Μου θυμίζει τη ρήση, «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε». Για να μην στραφώ στο 1974 όταν το ΡΙΚ (με οδηγίες βεβαίως των πραξικοπηματιών) αντί να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι Τούρκοι προελαύνουν ή έστω προωθούνται, μετέδιδε ότι «αι ημέτεραι ένοπλαι δυνάμεις αναδιπλούνται ομαλώς». Και πολλοί νόμιζαν πως (ας μου επιτραπεί) ότι τους εβάλαμεν τουβρούρου ή ταβούριν ή έστω ότι η Εθνική φρουρά προχωρεί ακάθεκτη εκδιώκοντας τους Τούρκους. Και έμεινε κόσμος και εγκλωβίστηκε και συνελήφθη και δολοφονήθηκε και πάει λέγοντας. Όμως, η σημερινή κυβέρνησης, μας τα είπε (σχεδόν) «ξεκάθαρα» (που λέει ο λόγος). Πάει και η Ηλέκτρα, πάει και ο ηλεκτρισμός μέσω του καλωδίου, πάνε όλα.

>>Βεβαίως, ο υπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας αλλά τι να σου κάνει μια νότα αισιοδοξίας όταν δεν διαβάζεις σωστά το πεντάγραμμο; Αν δεν πιστεύετε, διαβάστε τι μας είπαν: «Παρά τα περιορισμένα αποθέματα, η προκαταρκτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική, επιβεβαιώνοντας την παρουσία συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9» ετοιμάζεται να συνεχίσει τις εργασίες του στο Τεμάχιο 10, στον στόχο «Pegasus-1». Μετά συγχωρήσεως, καλή είναι η ποιότητα αλλά τι να την κάνουμε όταν δεν υπάρχει ποσότητα;

>>Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας είπε ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα και ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες της εταιρείας, η οποία προχωρεί σε νέο γεωτρητικό στόχο». Και ο Πρόεδρος Πρόσθεσε: «Ήμουν, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα στο Τέξας και είχα συναντήσεις τόσο με την Exxon όσον και με τη Chevron και συνεχίζονται οι σχεδιασμοί ως είχαν υλοποιηθεί». Προσωπικά δεν έβγαλα άκρη, αλλά αυτό που φοβάμαι είναι μήπως με αυτές τις γεωτρήσεις το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βγάλουμε (κυριολεκτικά) μια τρύπα στο νερό.

>>Και για το καλώδιο έχω έγνοια μήπως τελικά, πέραν του ότι θα μας βάλουν να πληρώνουμε εκατομμύρια, δεν συνδεθούμε ποτέ ενεργειακά με την Ελλάδα. Αφού, ας μου επιτραπεί, «μας κάνει ππά η Τουρκία και αναζητούμε τρόπους να κλώσουμε». Και αναφέρομαι κυρίως στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Και βγαίνουν διάφοροι ανταποκριτές και μεταδίδουν πως στην Ελλάδα βρίσκεται γαλλικό αεροπλανοφόρο (και άλλες αρλούμπες) λες και θα έρθουν οι Γάλλοι να μας σώσουν. Αλλά, ακόμη και αν ποντίσουμε το καλώδιο, δεν βλέπουμε τι γίνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις υποθαλάσσιες  δολιοφθορές και πάει λέγοντας;  Ούτε και από οικονομικής απόψεως έχω πεισθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον μας η σύνδεση και προσωπικά γνωρίζω άλλους 2-3 πολίτες που έχουν την ίδια άποψη.

>>Διερωτώμαι που στηρίζεται ο Πρόεδρος και ελπίζω να μην διαμόρφωσε άποψη ύστερα από τη συνάντηση του με τον Φειδία Παναγιώτου, διότι «ζήτω που καήκαμε». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε στη συνάντηση διότι η πληροφόρηση σχετικά με τα διαμειφθέντα προέρχεται μόνο από τον Φειδία Παναγιώτου και όχι και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν και, μεταξύ μας, δεν ξέρω ποιος λέει τα περισσότερα ψέματα. Τι προκύπτει, λοιπόν με βάση όσα ανέφερε ο κ. Παναγιώτου; Σε βίντεο που ανήρτησε αναφέρει πως ενημέρωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το έργο που επιτελεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Από αυτό προκύπτει πως ο Φειδίας θεωρεί ότι παράγει έργο.

>>Στη συνέχεια παραθέτω αυτολεξεί όσα ανέφερε για τα θέματα παιδείας ώστε να αντιληφθεί ο καθένας και το επίπεδο του διαλόγου: «Είπα του ότι πρέπει να καταργηθεί η στασιμότητα, πρέπει να μειωθεί η ύλη στο 30% και ότι πρέπει να πολλύνουν τα διαλείμματα. Και ήταν πολύ ενδιαφέρον η συνομιλία μας για την Παιδεία και μου είπε να κάνω παραπάνω μελέτη και να παρουσιάσω πιο ξεκάθαρα τα επιχειρήματα και τι να μειωθεί από την ύλη και τα λοιπά και να παρουσιάσω καλύτερα και να τα στείλω στην Υπουργό. Από ότι κατάλαβα συμφωνεί απόλυτα με το να μειωθεί η ύλη στο 30% και συμφωνεί με το να πολλύνουν τα διαλείμματα. Για τη στασιμότητα δεν είμαι 100% σίγουρος, δεν έπιασα τον παλμό του».

>>Ας το δούμε τι μας είπε ο κ. Φειδίας: «Είπα του…». Και ερωτώ: «Ποιου είπες ρε»; Εννοείς ότι είπες στον Πρόεδρο. «Ότι πρέπει να καταργηθεί η στασιμότητα». Καταργείται η στασιμότητα; Πως; Με διάταγμα; Με δημοψήφισμα; Και που υπάρχει στασιμότητα την οποίαν πρέπει να καταργήσει ο Πρόεδρος; «Να μειωθεί η ύλη στο 30%». Γιατί στο 30% και όχι στο 20% ή στο 30%; Και πόσα πρέπει να είναι τα διαλείμματα που εισηγείσαι να «πολλύνουν»; Και η συνομιλία σας γιατί δεν ήταν «ενδιαφέρουσα» και ήταν «ενδιαφέρον»; Από ενδιαφέρον ερωτώ; Και του είπε, λέει, ο Πρόεδρος, να κάνει παραπάνω μελέτη (ωσάν όλα όσα εισηγήθηκε ο κ. Παναγιώτου αποτελούν προϊόν μελέτης. Μας είπε επίσης, πως ο Πρόεδρος συμφωνεί με τη μείωση της ύλης κατά 30% και να «πολλύνουν» τα διαλείμματα. Και ο κ. Παναγιώτου, πρόσθεσε: «Για τη στασιμότητα δεν είμαι 100% σίγουρος, δεν έπιασα τον παλμό του». Να σου πω εγώ με βεβαιότητα κ. Παναγιώτου, και νομίζω πως μαζί μου συμφωνεί και ο Πρόεδρος. «Ούτε και αυτός έπιασε τον παλμό σου» και διερωτώμαι: Τόσον αθκιασερός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που άκουγε όσα του αράδιαζες; Μα…τον Εωσφόρο, πρώτη φορά τον λυπήθηκα τόσο πολύ.