Σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά ήταν αρκετά από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η IMR για λογαριασμό της ΣΕΚ. Μερικά από τα πορίσματα της έρευνας: Κατά τους τελευταίους έξι μήνες και για σχεδόν κάθε μήνα, το 62% των εργαζομένων δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να τα «βγάλει πέρα» οικονομικά κατά τις τελευταίες μέρες του μήνα.
Επίσης, το 23% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι σχεδόν κάθε μήνα, δυσκολεύτηκαν να πραγματοποιήσουν αγορές σε είδη πρώτης ανάγκης. Το ακόμα πιο ανησυχητικό, ήταν ότι 22% των ερωτηθέντων, ανέφερε σχεδόν κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο, χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Προβληματίζει ιδιαίτερα και το επόμενο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, καθότι ποσοστό που φτάνει στο 44% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να μεταναστεύσει για να βρει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι θα μετανάστευαν, εντοπίζεται στις ηλικίες 16 – 24 χρονών, όπου φτάνει στο 61%, ενώ στις ηλικίες 25 – 44 χρονών το ποσοστό μειώνεται στο 50%.
Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να βγει και να μας εξηγήσει. Γιατί, ενώ η οικονομία καταγράφει ένα από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, ενώ έχουμε μαζέψει εκατομμύρια σε αποθεματικά στα κρατικά ταμεία, ενώ βασικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η κτηματαγορά και το λιανεμπόριο αναπτύσσονται, εντούτοις οι νέοι θέλουν να μεταναστεύσουν, οι εργαζόμενοι ζητούν δανεικά για να βγάλουν τις τελευταίες μέρες του μήνα και τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αγοράσουν βασικά είδη.
Αγ.Αγ.