Αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση για διοργάνωση επίσκεψης μαθητών σε κατεχόμενη πόλη μας, από συγκεκριμένο σχολείο. Από τη μια, οι επικριτές της επίσκεψης, που είχαν και τις πιο έντονες αντιδράσεις, τονίζουν ότι τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την άνευ όρων αποδοχή της κατοχής και αποπροσανατολίζουν τους νέους μας από την πραγματική διάσταση του προβλήματος και το ζητούμενο που είναι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας.
Από την άλλη, κάποιοι υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης των νέων μας για τα κατεχόμενα και της επαφής τους με τους τουρκοκύπριους νέους, προκειμένου να προωθηθεί η αλληλοκατανόηση και η ειρηνική συνύπαρξη, που αποτελούν τα μοναδικά ίσως εχέγγυα για μια βιώσιμη λύση.
Το Υπουργείο Παιδείας από πλευράς του, ευρισκόμενο στο μάτι του κυκλώνα, διαβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ευθυγραμμίζεται με τις επίσημες οδηγίες και δεν έχει επαναληφθεί.
Σε αυτή τη στροφή της αντιπαράθεσης, είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι ο διάλογος, η ειρηνική συνεργασία και η αλληλοκατανόηση είναι τα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην επιθυμητή λύση του Κυπριακού.
Για να κλείσει όμως ορθά το θέμα, το Υπουργείο πρέπει να διασφαλίσει ότι στο μέλλον όλες οι δράσεις θα παραμένουν αυστηρά εντός των πλαισίων της διαφάνειας, ώστε ν’ αποφεύγονται παρόμοιας μορφής ζητήματα.
ΑΝΓ