Ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε, είτε το αγοράζουμε, είτε το απαγορεύουμε. Αυτή είναι περίπου μέχρι σήμερα η πολιτική των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τα κινεζικά προϊόντα. Τα οποία είναι πιο φθηνά και κατά τα φαινόμενα πιο εξελιγμένα. Να μιλήσουμε για την γνωστή μάρκα κινητών που απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, για το Τικ Τοκ που θέλουν να το κατεβάσουν, για αρκετές μάρκες αυτοκινήτων που απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ.

Στα χνάρια λοιπόν αυτής της πολιτικής φαίνεται να βαδίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε προχθεσινή ανακοίνωση της, η Επιτροπή αναφέρει ότι λαμβάνει μέτρα και προτείνει νέες δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από εισαγωγές χαμηλής αξίας που πωλούνται μέσω διαδικτυακών εμπόρων λιανικής πώλησης εκτός ΕΕ και αγορών που φιλοξενούν εμπόρους εκτός ΕΕ. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από τις πρώτες αυτές γραμμές της ανακοίνωσης, η ΕΕ φωτογραφίζει το Temu και το Shein, τους δυο κινέζικους κολοσσούς, οι οποίοι μέσα σε μερικά χρόνια έχουν πάρει τα ηνία στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΕ, πέρσι, περίπου 4,6 δις αποστολές μικρής αξίας – δηλαδή εμπορεύματα αξίας που δεν υπερβαίνουν τα 150 ευρώ – εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ, τα οποία ισοδυναμούν με 12 εκατ. δέματα ημερησίως. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από ό,τι το 2023 και τριπλάσιος από το 2022. Και αφού η Επιτροπή κάνει λόγο για μη ασφαλή προϊόντα, για προϊόντα απομίμησης και για μεγάλο αριθμό δεμάτων που δημιουργούν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναφέρει ίσως και τον πραγματικό λόγο, ότι δηλαδή οι ευρωπαίοι πωλητές, κινδυνεύουν να υποστούν ζημία από αθέμιτες πρακτικές. Δεν ξέρω κατά πόσο οι περιορισμοί ή οι απαγορεύσεις θα βοηθήσουν τους ευρωπαίους πωλητές, σε μια εποχή όπου μπορείς να αγοράσεις προϊόντα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και σε μια εποχή όπου οι πάντες αναζητούν φθηνά προϊόντα, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται. Ίσως αν έβλεπαν λίγο το κομμάτι της τιμής.  

Αγ.Αγ.