Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η Σκεύη Κουκουμά, η Καίτη Κληρίδη, η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η Ντογούς Ντεριά και άλλες Κύπριες του Δικοινοτικού Συνασπισμού Γυναικών επισκέφτηκαν πρόσφατα το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ. Είχαν αρκετές συναντήσεις στις δύο πόλεις και μια από αυτές ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Άχερν.
Ο Άχερν είχε ηγηθεί της ιστορικής διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, με τον Βρετανό τότε ομόλογό του Τόνι Μπλερ -γνωστή είναι και η εμπλοκή των ΗΠΑ και του Μπιλ Κλίντον.
Μεγάλη η χαρά του δικοινοτικού Συνασπισμού, τουλάχιστον αυτό εκλαμβάνεται από όσα δημοσιεύονται για τις συναντήσεις. Οι συγκρίσεις με την Κύπρο είναι αναπόφευκτες, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα στην Ιρλανδία, όπως τα παρουσιάζουν οι «ειρηνοποιοί» εδώ και 26 χρόνια. σσ
Με τη συμφωνία που υπεγράφη στις 10 Απριλίου 1998, η «Βόρεια Ιρλανδία» αναγνωριζόταν ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούσαν να μοιραστούν την εξουσία μέσω μιας νέας αποκεντρωμένης κυβέρνησης.
Αλλά μέχρι σήμερα, η Βόρεια Ιρλανδία περνά από φάσεις αστάθειας και ακυβερνησίας, αλλά και ταραχών, σε σημείο που το αγγλικό «διαίρει και βασίλευε» παραμένει ο κανόνας.
Την ώρα που δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Ιρλανδών να επανενώσουν τη χώρα τους. Αυτό το μέλλον ζητά ο γυναικείος συνασπισμός και για την Κύπρο; Προς τι οι χαριεντισμοί;
ΑΛ.ΜΙΧ.