Να ρωτήσω κάτι με όλον το σέβας προς τους συμμάχους μας (και άλλοτε φονιάδες των λαών) Αμερικάνους: Ο υπουργός Eξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, του οποίου (μετά συγχωρήσεως) ο πισινός δεν είχε κάτσιμο τις τελευταίες μέρες, έλαβε υπόψιν στους χειρισμούς του (για τερματισμό της σφαγής στη Γάζα, την οποία χαρακτηρίζουν διαμάχη) τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα; Ότι δηλαδή σε περίπτωση που επεκταθεί ο πόλεμος στην περιοχή, δέχεται (ο κ. Κούμας) όπως η Αστυνομία μας μη αστυνομεύει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα; Τώρα, τι ήθελε να πει ο ποιητής δεν έχω αντιληφθεί. Υπάρχει οτιδήποτε άλλο στην Κύπρο πιο σοβαρό από το ποδόσφαιρο; Αν με το Κυπριακό ασχολείται το 3%, με το ποδόσφαιρο ασχολείται όλη η Κύπρος ειδικά τώρα που κάποιες ομάδες μας συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όταν αγωνίζεται ο ΑΠΟΕΛ η μισή Κύπρος παρακαλεί να χάσει και η άλλη μισή προσεύχεται να κερδίσει. Άρα συμμετοχή 100%. Όταν, πάλι, παίζει η Ομόνοια, η μισή Κύπρος παρακαλεί να κερδίσει και η άλλη μισή σταυροκοπιέται να χάσει. Τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε.

Και επειδή έγινε αναφορά (όλως τυχαίως) σε προσευχές, σταυροκοπήματα και τέτοια, θα ακουστεί σκληρό αυτό που θα γράψω, αλλά καλά πάθουν όλοι όσοι έκαναν τάματα από χρυσάφι στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ, από όπου εκλάπησαν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Δεν λέω να μην έκαναν τάματα, αλλά ήταν λάθος επιλογή εκκλησίας. Διότι, αν έκαναν τα τάματα τους στη μονή Οσίου Αββακούμ, σήμερα τα τάματα θα βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο το οποίο έχει κατασχεθεί από την Αστυνομία και θα ήταν προστατευμένα. Αλλά, μεταξύ μας, έπεσα από τα σύννεφα όταν διάβασα ότι συνελήφθη ιδιοκτήτης χρυσοχοείου ο οποίος φέρεται να είχε πρόθεση να λιώσει τα τάματα προφανώς για να φτιαχτούν σταυροί, παναγίτσες κοκ, να πουληθούν ξανά, να γίνουν νέα τάματα κοκ. Έπεσα από τα σύννεφα επειδή φέρεται να έκανε κάτι τέτοιο ένας χρυσοχόος. Υπέστην το ίδιο σοκ που θα υφιστάμην αν ισχυριζόταν κάποιος πως υπάρχουν πολιτικοί που πουλάνε χρυσά διαβατήρια (όλα τα καλά από χρυσάφι είναι) ή ότι ψηφίζει νόμους για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του ή ότι, τέλος πάντων, εμπλέκεται σε κομπίνες ή παίρνει πολλαπλές συντάξεις. Ποιου να το πεις και ποιος να το πιστέψει; >Βεβαίως πέφτουμε από τα σύννεφα επειδή συνηθίσαμε με πολιτικούς οι οποίοι δεν θα διανοούνταν να εμπλακούν σε ατασθαλίες κλπ και φέρνω ως παράδειγμα τον τέως πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη και τον επίσης τέως βουλευτή κ. Χριστάκη Τζιοβάνι εναντίον των οποίων στήθηκε ολόκληρη πλεκτάνη για να σταματήσουν να αποκαλύπτουν τη διαφθορά στον τόπο. Αλλά, «this is Cyprus». Να μην δούμε τον καλύτερό μας.

Όμως, ας μην αναφερθώ σε πρώην και ας αναφερθώ σε έναν εν ενεργεία βουλευτή (όσο ενεργός μπορεί να είναι υπό τις περιστάσεις) και για τον οποίο, όντως δεν ακούστηκε το παραμικρό. Και όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, αναφέρομαι στον βουλευτή κ. Νίκο Τορναρίτη. Τον  θυμήθηκα με αφορμή την προσφυγή στο εκλογοδικείο του τέως βουλευτή κ. Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία του ΕΟΑ Πάφου και έχασε για μερικές ψήφους. Και τώρα προσέφυγε στο Εκλογοδικείο και (εδώ είναι η σύνδεση με τον Νίκο Τορναρίτη) διεκδικώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων. Και ιδού γιατί θυμήθηκα τον Νίκο Τορναρίτη: Δεδομένου ότι για τη δημαρχία της Λευκωσίας τον στήριζε ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, είχε την εκλογή στο τσεπάκι του αλλά έχασε.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που έπρεπε να προσφύγει στο Εκλογοδικείο. Έπρεπε να προσφύγει επειδή όλος ο κόσμος γνώριζε (κατόπιν αποκάλυψης από τον ίδιο τον κ. Τορναρίτη) ότι τον στήριζαν και ΑΚΕΛικοί οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εργάζονταν με το ίδιο σθένος, αν όχι με μεγαλύτερο, από το σθένος και τον ζήλο που είχαν επιδείξει όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπόταν, λέγω, λογικά ο κ. Τορνατίτης, το ελάχιστο που θα μπορούσε να περιμένει και μάλιστα με έναν δεξιό ανθυποψήφιο όπως ο Χαράλαμπος Προύντζος, θα ήταν ένα ποσοστό γύρω στο 120%. Οπόταν; Οπόταν έγινε εκτεταμένη νοθεία, την οποίαν όφειλε να πολεμήσει. Όμως επιδεικνύοντας ανωτερότητα Βρετανού Λόρδου (ήμαρτον Κύριε) αποφάσισε να μην χύσει έλαιον στην πυράν. Άλλωστε δεν είναι ο τελευταίος χώρκατος, χωρίς αυτό να σχετίζεται με οιονδήποτε τρόπο με τον κ. Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να χάσει τελικά με διαφορά στήθους από τον κ. Πιττοκοπίτη. Χαράλαμπος και αυτός (όπως και ο Προύντζος) και διερωτώμαι αν η σκευωρία ξεκίνησε από τη Λευκωσία, πέρασε από τη σήραγγα και κατέληξε στην Πάφο.

Πάντως, για να μην γράφω συνεχώς αρνητικά να χαιρετήσω (χαίρεται) την πρόθεση της Βουλής να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη. Καλά κάνει η Βουλή. Διότι με τη νοημοσύνη που κυκλοφορεί στην αίθουσα της Ολομέλειας αν ακούσει ένας ξένος κάποιες από τις θέσεις που εκφράζονται θα διερωτηθεί αν πρόκειται για νοήμονα όντα. Θετική θεωρώ και την επιλογή της μετατροπής ομιλίας/βίντεο σε κείμενο. Τώρα, αν βρεθεί μέθοδος ή εργαλείο να μετατρέπει τις ομιλίες ορισμένων βουλευτών μας σε κείμενο, να ξέρετε πως πλησιάζει η συντέλεια του αιώνος.

Όμως, υπάρχουν και άλλα θετικά στην Κύπρο. Ναι, αναφέρομαι στον διορισμό του κ. Κώστα Καδή ως επιτρόπου στην ΕΕ. Αλλά ούτε και στην περίπτωση αυτή έλειψε η κριτική. Δεν σεβάστηκαν, όχι μόνο ότι πέρασε από όλα τα υπουργεία, αλλά και το ότι διετέλεσε θρονικός επίτροπος! Σαν δεν ντρεπόμαστε! Μεταξύ μας, ύστερα και από τον διορισμό Καδή και με δεδομένους τους διορισμούς που προηγήθηκαν, διερωτώμαι, πως δεν πάμε καλά στον τομέα της ανακύκλωσης. Και μεταξύ μας, από ότι πληροφορείται η στήλη, ο Πρόεδρος αυτό ήθελε να τονίσει. Ότι από ανακύκλωση κάναμε άλματα, ή έστω πηδήματα.