Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου, θα ταχθώ υπέρ ενεργειών της Αστυνομίας και αναφέρομαι στον έλεγχο αλκοόλης που διενήργησαν μέλη της στην Επίτροπο Καταπάτησης (;) της Νομοθεσίας. Και, μα τον Θεό, αν φυσούσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο αλκοολόμετρο ή έστω οινοπνευματόμετρο, η ένδειξη θα ήταν χαμηλότερη (που λέει ο Εωσφόρος).
Ας μου επιτραπεί να επικαλεστώ προσωπική μου εμπειρία όταν δέχθηκα νεύμα από αστυνομικό, ένα βράδυ πού βρεχε (πού βρεχε μονότονα) και η ζιβανία έρεε όπως ρέουν τα ρυάκια στην μακαρίαν τούτην γη (όταν τύχει και βρέξει). Μάλιστα, εκείνο το βράδυ ήταν σημαδιακό επειδή ήταν από τις περιπτώσεις που η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε σωστά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν, κάτι το οποίο κατεγράφη στα αξιοθαύμαστα της ένδοξης εκείνης εποχής, όπως καταγράφονται σήμερα οι διαδοχικές γκέλες της κυβέρνησης και της Αστυνομίας.
Για λόγο τον οποίο δεν γνωρίζω, ούτε και να υποθέσω, δεν εώρακα (δεν άμπλεψα, δεν εστραβώθηκα) το όργανον της τάξεως, κάτι το οποίο μου υπεδείχθη υπό της συζύγου μου. Στάθμευσα το όχημά μου, σχεδόν παραλλήλως του οδοστρώματος (έξεχε μόνο δύο μέτρα εντός του δρόμου) και εξήλθα πλήρης απορίας ως προς τον λόγον που ανεκόπην.
Οι αστυνομικοί με βοήθησαν (όπως βοηθούσε και η προεδρική φρουρά πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να σταθώ στα πόδια μου και μου έδειξαν κάτι το οποίο (οφείλω να ομολογήσω) δεν είχαμε στα χωριά μας, λέγοντάς μου να φυσήξω. Επειδή είχα κόψει το κάπνισμα προ πολλού, αρνήθηκα και τους προειδοποίησα πως θα υπέβαλλα καταγγελία ότι με εξωθούσαν στο κάπνισμα. Ύστερα από ικανόν χρόνον, μου εξήγησαν ότι θα υποβαλλόμουν σε έλεγχο αλκοόλης και, τέλος πάντων, φύσηξα, όπως φύσηξε ο λύκος στο παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια, σωριάζοντας το αχυρένιο σπίτι τους. Δεν γνωρίζω γιατί, αλλά οι κόρες των οφθαλμών του ενός εκ των οργάνων μας (εννοώ αστυνομικού) διεστάλησαν και (να μην χαρώ το φως μου) ίσως επειδή ήταν πολύ θρήσκος, επικαλέστηκε την Παναγία. Ο έτερος, πλέον έμπειρος, παρατήρησε πως με τέτοια ένδειξη, προφανώς το μηχάνημα ήτο ελαττωματικόν. Μου υπέδειξαν να αναμένω επί δεκάλεπτον για επανάληψιν του φυσήματος κάτι το οποίον έπραξα αγογγύστως, όπως άλλωστε έπραττα πάντοτε στην παρουσία αστυνομικών. Για μην μακρηγορώ, το δεύτερο φύσημα έδειξε πως όντως το μηχάνημα ήτο ελαττωματικόν, αλλά καλού-κακού, συνέστησαν στη γυναίκα μου να οδηγήσει η ίδια, αν θεωρεί ότι έχει χρόνια μπροστά της.
Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, τα γεγονότα ήταν κάπως διαφοροποιημένα, όπως διαφοροποιημένα είναι, και στην περίπτωση της Επιτρόπου Νομοθεσίας, όπως τουλάχιστον διατείνεται η ίδια. Αλλά, ειλικρινά ερωτώ: Τι λόγον είχε ή έχει ένας αστυνομικός να θέλει να καταγγείλει την Επίτροπο Νομοθεσίας ή να την ταλαιπωρήσει ή και να την εκθέσει; Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται ή έστω να διαβάζεται, απλοϊκό αλλά χρήζει απαντήσεως. Πρέπει επίσης να απαντηθεί ακόμη ένα ερώτημα: Πόσοι κοινοί θνητοί κατήγγειλαν μέχρι σήμερα ότι τα όργανα των οργάνων μας (δηλαδή οι μηχανές ελέγχου αλκοόλης των αστυνομικών) είναι ελαττωματικά; Αν το φαινόμενο είναι συχνό, τότε κάτι μπορεί να πηγαίνει «Χ». Αν όμως, το φαινόμενο είναι σπάνιο, είτε πολύ άτυχη είναι η Επίτροπος είτε τα έτσουξε λιγάκι.
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε, πως η Επίτροπος έδωσε δύο δείγματα (κάτι σαν «ένα συν ένα δωρεάν») στην τελική μηχανή. Περαιτέρω εξήγησε, πως «το αποτέλεσμα αυτού του δείγματος παρουσιάζεται στο δικαστήριο, ενώ και τα δύο δείγματα που είχε δώσει ήταν ανεπαρκή». Τι σημαίνει ανεπαρκή; Προσποιείτο ότι φυσούσε ή κάτι άλλο;
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε, πως δεν υπήρξε αποτέλεσμα επειδή η κ. Ζαννέτου δεν φύσηξε με τον τρόπο που έπρεπε για να προκύψει αποτέλεσμα, ενώ η διατύπωση της κατηγορίας όταν κάποιος δεν παρέχει ικανοποιητικό δείγμα στη μηχανή, είναι η «άρνηση παραχώρησης ή αποφυγής δείγματος και αυτή είναι η κατηγορία η οποία της αποδόθηκε».
Το φύσημα της Επιτρόπου επισκίασε ακόμη και τους διορισμούς των φίλων του Προέδρου, του εφευρέτη Νικόλα Παπαδόπουλου και των λοιπών εραστών της εξουσίας και της λαφυραγωγίας.
Πάντως, η όλη υπόθεση, θυμίζει τη ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις», η οποία αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο. Λέγεται δε, για κάποιον που παραβιάζει ο ίδιος τις αρχές του ή που τα λόγια του με τις πράξεις του παρουσιάζουν ανακολουθία κοκ. Για να γίνω σαφέστερος, συμπεριφέρεται περίπου όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πάντως, ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκείται, η στήλη πληροφορείται ότι τα βολέματα είχαν θετικό αντίκτυπο διεθνώς, σε σημείο που η Ένωση Αφρικανικών Κρατών, πρότεινε στην Κύπρο να προσχωρήσει στους κόλπους της (σε δοκιμαστική βάση). Προφανώς οι αδελφοί Αφρικανοί αναγνωρίζουν, όπως άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (χωρίς να ερυθριά) πως οι διορισμοί ήταν αξιοκρατικοί και πως δεν υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις.
Αλλά, σε όλη αυτή τη μιζέρια, υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία μας δίνουν θάρρος να συνεχίσουμε και για του λόγου το αληθές, επικαλούμαι ανάρτηση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κυρίας Έμιλυς Γιολίτη, η οποία, όπως μας πληροφόρησε μέσον αντι-κοινωνικής δικτύωσης, ταξίδεψε εις Παρισίους ή καλύτερα απέδρασε, και μοιράστηκε μαζί μας στιγμιότυπα από την εμπειρία της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Μας πληροφόρησαν επίσης, πως η κ. Γιολίτη έκανε μια χορευτική πόζα σαν μία μπαλαρίνα πάνω σε ένα από τα καθίσματα που υπάρχουν στον δρόμο. Τα δε λόγια που συνόδευσαν την ανάρτησή της, αναδεικνύουν, σύμφωνα με το μέσον που ανακάλυψε την πρώην υπουργό, το χιουμοριστικό και ανέμελο κομμάτι της προσωπικότητάς της, καθώς έγραψε, «Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά».
Θα το πω ευθέως:Ούτε κι εμείς σε πήραμε ποτέ στα σοβαρά.
Ωστόσο, η πόζα της κυρίας Γιολίτη, παραπέμπει στην Μάγια Πλισέτσκαγια, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες όλων των εποχών. Είχε δε τιμηθεί με τον τίτλο: «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».
Μάλιστα ένας εκ των συντρόφων της φέρεται να ήταν και ο ηθοποιός και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας Ο Γουόρεν Μπίτι. Αλλά και ο σύντροφος της κυρίας Γιολίτη κατέκτησε με το σπαθί του το Όσκαρ αντιγραφής κειμένων το οποίο θεσπίστηκε προς τιμή του. Τι κρίμα που δεν είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης. Θα τα πήγαινε «πρίμα» όπως τη Μάγια Πλισέτσκαγια.