Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, John M. Koenig, ασκεί κριτική σε Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούν την χώρα του υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, ενώ αναφέρεται και στη θητεία του στο νησί καθώς και στις σχέσεις του με τον πρώην Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε άρθρο του στο Substack με τίτλο «Προσωπική Ακεραιότητα – 100 ημέρες μετά την έναρξη του καθεστώτος Τραμπ, γιατί παραμένετε ακόμα στη Διπλωματική Υπηρεσία των ΗΠΑ»;, ο Koenig, που υπηρέτησε στη Λευκωσία από το 2012 έως το 2015, απευθύνει έκκληση στους πρώην συναδέλφους του να επανεξετάσουν το ρόλο τους.

«Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι εκπροσωπείτε αυτή την κυβέρνηση»; διερωτάται ο πρώην διπλωμάτης, αναφερόμενος κυρίως σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και πρέσβεις που υπηρετούν σήμερα.

Σύμφωνα με τον Koenig, η σημερινή κυβέρνηση Τραμπ «επιδιώκει να καταστείλει την ελευθερία του λόγου και την πολιτική αντιπολίτευση στο εσωτερικό, και υπονομεύει κάθε διεθνή οργανισμό που υποστηρίζει τη συνεργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Η τεταμένη σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Στο ίδιο άρθρο, ο Koenig αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της θητείας του στη Λευκωσία, περιγράφοντας την τεταμένη σχέση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την οποία χαρακτηρίζει ως εχθρική.

«Η θητεία μου στην Κύπρο τελείωσε άσχημα, και η φωτογραφία που δείχνει εμένα και τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη να διασκεδάζουμε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της δεξίωσης της Πρεσβείας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι απλώς ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά μισούσαμε ο ένας τον άλλον», αποκαλύπτει ο πρώην πρέσβης.

«Είχα παραγωγικές αλλά μερικές φορές αντιπαραθετικές σχέσεις με τον Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρούσα απατεώνα και καυχησιάρη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως περιγράφει: «Ο Αναστασιάδης δεν με συμπαθούσε· μερικές φορές με κοιτούσε θεατρικά όταν βρισκόμουν στο γραφείο του. Αλλά μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη, η σχέση του με τον Αναστασιάδη δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το εμπάργκο υψηλού επιπέδου συναντήσεων που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Άσκησα έντονες πιέσεις στον Αναστασιάδη να μην σπάσει το εμπάργκο. Είπε ότι έπρεπε να πάει στο Κρεμλίνο. Αναμφίβολα, είχε το βλέμμα του στραμμένο στο ρωσικό χρήμα που εισέρρεε στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Η δολοφονία Νεμτσόφ και το επεισόδιο στο Twitter

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα συνέπεσε με τη δολοφονία του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ έξω από το Κρεμλίνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Koenig, τον οδήγησε να αναρτήσει ένα επικριτικό σχόλιο στο Twitter, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο να «διαλέξει προσεκτικά τους φίλους του».

«Καθώς ο Αναστασιάδης ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο πιο επιδραστικός Ρώσος επικριτής και πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο Μπόρις Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε ακριβώς έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου», γράφει ο Koenig. «Πίσω στη Λευκωσία, είχα το θράσος – και τη βλακεία – να προσπαθήσω να ντροπιάσω τον Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του στο Twitter, που ήταν της μόδας τότε. Κάτι του τύπου ‘διαλέξτε προσεκτικά τους φίλους σας’. Τα πράγματα ξέφυγαν».

«Τοπικοί τρολ συνδεδεμένοι με τη Ρωσία επιτέθηκαν στο Tweet μου, και μετά έγινε viral παγκοσμίως. Ο Αναστασιάδης βγήκε στην κυπριακή τηλεόραση σε μια ειδική εκπομπή αποκλειστικά για να με καταγγείλει», αναφέρει ο πρώην πρέσβης.

Μετά το περιστατικό, ο Koenig παραδέχεται ότι «η χρησιμότητά μου στην Κύπρο είχε τελειώσει», αν και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρρυ, τον υπερασπίστηκε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την ανάκλησή του.

«Ήμουν πολύ περήφανος για να αφήσω τον Αναστασιάδη να με διώξει πρόωρα από τη θέση μου», τονίζει ο Koenig. «Αλλά ήθελα να φύγω από την Κύπρο όσο πιο γρήγορα μου επέτρεπε η αξιοπρέπειά μου».

Από το Βερολίνο στη Λευκωσία

Ο διπλωμάτης αναφέρεται επίσης στην προηγούμενη θητεία του στο Βερολίνο και πως αποφάσισε να απορρίψει μια μετάθεση στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη και ανόητη».

«Δεν ήθελα να συμμετάσχω σε αυτό· δεν μπορούσα να φανταστώ να ζω με τη γνωστική και ηθική αντίφαση του να εργάζομαι καθημερινά για την αμερικανική εισβολή και κατοχή του Ιράκ», επισημαίνει.

Σχετικά με την τοποθέτησή του στην Κύπρο, ο Koenig αναφέρει: «Είχα συνεργαστεί με τον Αναστασιάδη, τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους για την Κοινή Δήλωση του Φεβρουαρίου 2014 που εγκαινίασε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό. Είχα βοηθήσει στη διοργάνωση της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν πέρασε πολύ χρόνο με τον Αναστασιάδη».

Τελικά, ο Koenig παραιτήθηκε από τη Διπλωματική Υπηρεσία των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2015, λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από την Κύπρο.