Από το βράδυ της Πέμπτης, οι διεργασίες στην ΕΔΕΚ τρέχουν. Η ανακοίνωση του Μαρίνου Σιζόπουλου ότι αποφάσισε να παραδώσει την σκυτάλη της προεδρίας, προκάλεσε κινητοποίηση σε διάφορα επίπεδα, εντός και εκτός του κόμματος. Ανάμεσα στα διάφορα άλλα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κυκλοφόρησε στο παρασκήνιο και στα κομματικά πηγαδάκια το σενάριο εξεύρεσης μεταβατικού προέδρου που θα οδηγούσε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το στήσιμο καλπών και το ενδεχόμενο νέας εσωστρέφειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών η εξαγγελία υποψηφιότητας και από τον  Μορφάκη Σολωμονίδη και από τον Μάριο Χαννίδη. Οι δύο τους είναι μέχρι στιγμής οι μόνοι σίγουροι ενδιαφερόμενοι διεκδικητές της προεδρίας της ΕΔΕΚ. Το ποιος θα κάνει πρώτος την ανακοίνωση θα διαφανεί τις επόμενες μέρες και ανάλογα ενδεχομένως, με τις όποιες άλλες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν. Το σίγουρος είναι ότι, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος βρίσκονται σε διαδικασία επαφών και προετοιμασίας για να προβούν σε ανακοινώσεις, συλλέγοντας υπογραφές από μέλη της ΕΔΕΚ ως υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα τους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου είχε ξεκινήσει ανεπίσημα μία πρωτοβουλία ατόμων της ΕΔΕΚ που σκοπό είχε την συζήτηση του ενδεχομένου εξεύρεσης μίας προσωρινής συμβιβαστικής λύσης για την προεδρία της ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα είχαν τεθεί κάτω κάποια κριτήρια, όπως:

>> Να είναι μία προσωπικότητα που να λειτουργεί συναινετικά και να είναι αποδεχτή απ’ όλα τα στρατόπεδα των εδεκιτών.

>> Η προεδρία του να είναι συμπληρωματική του υπόλοιπου της θητείας Σιζόπουλου, δηλαδή να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Άρα ουσιαστικά ο ρόλος του θα ήταν να οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

>> Το άτομο αυτό θα έπρεπε να μην ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, έτσι ώστε να επικεντρωνόταν καθαρά στο ρόλο του ως προέδρου για κινητοποίηση του κόσμου της ΕΔΕΚ και επούλωση των πληγών της εσωστρέφειας που ταλαιπώρησε το κόμμα έντονα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, με το σενάριο αυτό και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, θα εκλέγονταν με σταυρό προτίμησης.

Παρόλο ότι ακούστηκαν διάφορα σενάρια για το ποιο πιθανό θα μπορούσε να ήταν το άτομο αυτό, όπως  για παράδειγμα ο τέως πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, ή ο  βουλευτής Πάφου Ηλίας Μυριάνθους που έχει ολοκληρώσει τις θητείες του ως βουλευτής, ή ακόμα και του δημάρχου Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους, φαίνεται πώς δεν προχωρά το θέμα. Κάποια στιγμή είχε ακουστεί και το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλη Μαυρονικόλα ως πιθανού  μεταβατικού προέδρου, αλλά ούτε αυτό το σενάριο φαίνεται να έχει πιθανότητα υλοποίησης.

Για να υλοποιηθεί βέβαια ένα τέτοιο σενάριο, απαιτείται επίσης και συναίνεση όλων, ώστε να μην διεξαχθούν εκλογές. Κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση καθώς υπάρχουν αρκετές διαφωνίες. Πέραν αυτού, κύκλοι της ΕΔΕΚ σημειώνουν πώς είναι δύσκολο να έρθει ένα άτομο να αναλάβει αυτό το ρόλο. Ο νέος πρόεδρος, όπως υποδεικνύουν διάφοροι, θα έχει μπροστά του ίσως τη δυσκολότερη εκλογική μάχη και θα απαιτείται να θυσιάσει πολύ χρόνο και κόπο. Άρα γιατί να έχει κίνητρο να το κάνει ένα άτομο που θα έχει ημερομηνία λήξης στην προεδρία και δεν θα είναι ούτε υποψήφιος βουλευτής.

Απ’ εκεί και πέρα, ο χρόνος που απομένει μέχρι την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιότητα είναι περιορισμένος αφού η υποβολής υποψηφιοτήτων έχει καθοριστεί για τις 5 Μαΐου, άρα σε μία βδομάδα από σήμερα. Οι δύο πιθανοί υποψήφιοι προετοιμάζονται για την εξαγγελία της υποψηφιότητας τους με κύριο σημείο αναφοράς τους την ανάγκη ενότητας στο κόμμα. Αυτός θα είναι και ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα στηρίζουν την προεκλογική τους, τόσο ο διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολωμονίδης όσο και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Μάριος Χαννίδης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει συμπληρωματική θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2026, οπόταν και θα γίνουν ξανά εκλογές. Επίσης στις 15 Μαΐου θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, καθώς και τις δύο θέσεις αντιπροέδρων. Η εκλογή για αυτές τις θέσεις θα γίνει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα συγκαλέσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος.